Bu kavanozu pozitiflikle dolduracağım. Hadi adınızın ilk harfiyle başlayan pozitif bir kelime yazın ve onu kavanoza atalım. 🔥 Ben başlayayım; tutku.Nickinizin ilk harfi de olur. 😄
Adınızın ilk harfiyle başlayan pozitif bir kelime bırakır mısınız?
'E') Özgüven 😌 siz parası çok olana zengin diyorsunuz, ben özgüveni çok olana.. Kendini eleştirdiğin anlarda kaç kişinin sana kızdığına, öfke duyduğuna, inatla aksini savunduğuna şahit oldun? Eminim neredeyse hiç.. Çünkü insanlar kendini eleştirdiğinde kendine haksızlık edebileceğin ihtimalini aklından bile geçirmezler. Hatta yaptığın eleştiriye aksi yönde biri olduğunu bilen insan bile söylediklerine inanma ve onaylama ihtiyacı hisseder. Oysa kendin hakkında küçücük bir olumlu yaklaşımda bulun ne narsistliğin kalır, ne egoistliğin, ne kibirli kendini beğenmişliğin. Hemen gerek sözel gerek beden diliyle (jest ve mimiklerle) saldırıya maruz kalırsın.
Neden biliyor musun? İnsanlar iç dünyalarında kendileri hakkında o kadar yoğun olumsuz duygu ve düşünceler barındırırlar ki ve bu kendilerine duydukları negatif duygu, öfke ve düşünceyi aktaracakları bir kanal ararlar. Sen kendini eleştirdiğinde sorgusuz sualsiz onaylama isteği, aslında kişinin kendine karşı duyduğu negatifliğe bir yandaş bulma mutluluğudur. O yüzden kişi sorgusuz sualsiz, seni tanısa da tanımasa da yapılan eleştiriyi kabul etme eğilimi gösterir. Kendini iyi bir açıdan değerlendirdiğinde, iyi yönlerinden bahsettiğinde gözlerde ani beliren öfke ve yargının sebebi ise, kişiye kendi hakkında ya bahsettiğin konuda ya da hiçbir konuda olumlu düşüncesi olmadığını hatırlatmandır.
Sana, "konu her ne olursa olsun" objektif yaklaşabilen insan öz güvenli ve kendiyle barışık biridir. Kendini eleştirdiğinde içten içe sevinen, bundan cesaret bulup saldırıya geçen, kendini takdir ettiğinde seni etiketleyen, öfke duyan insan komplekslidir. Mümkün olduğunca o kişi ile az muhatap ol, hatta bana sorarsan "gördüğün yerde kaç" derim.. 😊