"Asıl dindarlık, insanın şüphe duymasına rağmen inanmaya devam etmesidir." diye düşünüyor düşünür..

Paylaş..

Şüphe, kalplerde fesat ve sapmanın olması demek değildir. Şüphe, kutsal adına insanın ilahi, manevi ve akli olanı kurgulamasına, sulandırmasına ve yozlaştırmasına karşı insanın sahip olduğu en değerli özelliktir. Şüphe, yanlış inançların, hurafelerin, bilgilerin ve fikirlerin en etkili yıkıcısıdır... diye bir yazı okumuştum. şüphe doğruyu bulmak için atılan en sağlam adımdır.
Yaratıcının varlığına inancım sonsuz sadece peygamberlerin yaptıkları seylerde arada tıkanıyorum ve aklıma sayısız soru geliyor onları da gidermeye calisiyorum.
Kesin olarak kanıt olsa, şüphe olmasa, inanmak olmaz. Kendimiz ölçüp değerlendiriyoruz, tartıyoruz ve inanıyoruz. İnanmak bu yüzden anlamlı
Bir yaratıcının "var olmadığına" canı gönülden, kuşkusuz bir biçimde iman ettim. Bu inancımda ise tahkike muhakeme yoluyla vardım. Şayet bu bir aldanmaca ise zihnimin kusuru olurdu. İnsanı kendi bahşettiği özür (?) ile hesaba çekecek bir kutsiyyet tahayyül edemem.
Anladığınıza emin misiniz? Dalga geçtim alenen.
Yaratıcı yok ki? Daha neyin sorumluluğu cüz'i ya da külli iradesi? :D Orada bahsettiğim özrün, yaratıcının namümkün oluşuna dair bilişsel faaliyetler neticesinde gelişen yorum yeteneği olduğunu anlamamışsınız.
Artı, iyi ve kötü birer sapma. Gerçeğin önünde replika gibiler.
Tutarsızlıktan bahsetmek için argüman sunmanız gerekir, safsata değil.
Hahah, mantık kaidelerinden bihaber insanla sohbet edilmez. Önce bilgi birikimi lazım. İyi günler.
Cevap
4Cevap
suphe duyuyosan tam olarak inanmiyosundur zaten ya da dinin hakkinda yeterince bilgin yoktur ki suphe duyuyorsun. hic arastirmadan sorgulamadan musluman olanlari da anlamiyorum dünya da sadece muslumanlik yok biraz arastirir insan bilgi edinir sonra inancina karar verir mensup oldugunuz din sizin butun hayatinizi gunununuz 24 saatini etkiliyor sonucta 🤨
Asıl dindarlık şüphe duymadan inanmak bence şüphelendiğim şeye inanmam çünkü
ama dediğim gibi “bence”
şüphe duymadan inandığını dile getiriyorsun yani..
o halde seksiz katıksız tevekkül ediyor olmalı ve bunu hayatının bütün aşamalarında icraata döküyor olmalısın? Yok bunu başaramıyor isen, tam olarak inanmadığın, içten içe şüphe ettiğin gerçeği, gizliden gizliye içinde barınıyor demektir !
Evet?
Evet başarıyorum Allahın yardımıyla başaramasam zaten inanmazdım çünkü inanıyorum deyip kötü bir olay yaşadığında isyan etmek aslında inanmamak bana göre. Ama şimdiye kadar başardım diye ileride başarırmıyım bilemem? Belki bende şüpheye düşerim olabilir. Büyük konuşamam.
Tersine gitmiş olsaydı o benim için inanç olmazdı inaniyorum diyorsan orada bana göre şüpheye yer yok. Şüpheleniyorum dersin inanıyorum demezsin. Tanrı belki olabilir dersin tanrıya inanıyorum demezsin.
Abicim başarmaktan kastımım tevekkül etmek olduğunu anlamışsındır inşallah? Sen bana yukarıda “yok bunu başaramıyor isen..” derken tevekkülü kastesttin bende ona göre cevap verdim. Ben kötü anlarımda da Allaha inanıyorum çok şükür bunuda belirttim zaten. Kötü anda isyan etmek inanmamaktır.
Niye herkes isyan mi ediyor saniyorsun? 😂
7,5 milyarlik dünyada 20-30 oldugunu hic sanmiyorum diger dinleride katarsak :))
Hic inanan kalmazdi diyorsun. Hic ile az inanan vardir demek ayni sey degil. Zaten kuranda da insanlarin cogu inanmazlar diyor. Yani ben gercekten inananlarin az oldugunu biliyorum ama hic demek farkli bir sey bence.
O da sizin fikriniz valla kendiniz bilirsiniz neyse ben görüsümü yazdim zaten benim dogrum bu herkes istedigine inanir inanmaz kendi bilir.
Allaha inanmak sadece onun varligina inanmak mi? Bence degil. Allahin dediklerine inanmakta Allaha inanmaktir. Seytan Allahin dediklerine inanmadi. Iman etmedi.
Asıl dindarlık
Bilim ile dini
Velet işi ile dini karistirmamaktir
Dindar adam akıl ile dini ispat etmeye çalışmaz
Cunki akıl eksik kalır
Mantığımla da destekleme ihtiyacı duyuyorum şüphenin yer aldığı gelmis gecmis ve bugunun insanlarınn sorulari kafamda dönüyor dua okurken bu daha çok artıyor
Allahın varlığına kalben inanıyorum ama düşüncelerim az da olsa şüpheyi getiriyor
evet çok üzüldügüm zamanlarda istemsizce etmişimdir sonra pişman oldum tabi
Dindarlık inanç ile olabilir, esas mümin insan iman edendir.
Şüphe dediğin vesvese ise haklı
Evet
Şüpheler midemi bulandırıyor artık
Evet maleesef.
Suphe ediyorsan aydinliga yakinsin demektir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?