Keyifli vakitler dilerim 😊

“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.” der Yaşar Kemal… Ne yerinde bir sözdür bu…
“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.” der Yaşar Kemal…
Ne yerinde bir sözdür bu…
İlk duyduğum anda içimden dedim ki “-Ne batıl bir sözdür bu!“
"Ey hıyanetten daha zalim olan merhamet!
Hıyanetten daha zalim merhamet?
Bu nasıl bir sözdür böyle, anlayan var mı a canlar…
Gelin o vakit bu sözü anlatı verelim.
Haçlı Ordusu Anadolu'ya ikinci seferiydi. Ordu askerleri Torosları aşıp elmalıya geldiler. Sefer boyunca bu kadar adama ekmek lazımdır. Aş lazımdır. Ne yapacak kâfir? Çöreklenecek ahalinin üzerine. Velhasıl bu Haçlı Ordusu elmalıya yerleşince orada yaşayan kendi ırklarından Rumlarla birlikte hareket etmeyi umarlar, ama o kadar orduya yardım etmek istemeyen Rum ahali dahi bunlara isyan eder. Türkmenlerle bir olur. İş o hale geldi ki Rumlar bu Haçlılar ile savaşır oldular.
Haçlı küffarı şaşkına dönmüş idi. Hain dediler o Rum ahaliye. Türkün kılıcından ziyade, Rum'un kendilerine hıyanetinden çeker olmuş idiler. Derken Haçlı Ordusu, Elmalı’da teslim oldu. Bitkin, sersefil, aciz duruma düşüp aman dileyen bu Haçlı askerlerine sahip çıktı Elmalı’daki Müslüman Türk ahali. Öyle ya aman dileyen iblis olsa vurmak yakışık almaz. Onlar da öyle yaptılar merhamet gösterdiler. Rivayet ederler ki bu Haçlı esirlerin üç bin tanesi bu merhametten etkilenip Müslüman olmuştur.
İşte neticeyi gören Papaz Odeon çaresiz haykırır…
"Ey hıyanetten daha zalim olan merhamet! O kadar zalimsin ki düşmanımızı bile sevdirdin!"
Böyle işte bu işler...
Ey hıyanetten daha zalim olan merhamet! Kişi evvela merhametli olacak. Merhameti olmayanın insanlığı olmaz!
Ya ne yapacaklardı? Aman dileyenleri öldürecekler miydi?
Savaş meydanında; kılıç-kalkan, hakikat meydanında; merhamet-vicdan!
Öldürmek kolay, oldurmak zor... Öldürmeye sebep çok. Davan vardır öldür, dost için öldür, post için öldür. Öldür ha öldür...
Hele bir oldur! Dava için oldur! Dost için oldur! Post için oldur!
Değil insana yerde yürüyen karıncaya, gökte uçan kuşa merhametle bakmayan "olur" mu? Merhamet kaybolursa, zûlmet başını çıkartır.
Boş kabı doldururlar! Sen merhametle doldurmazsan kibirle, hırsla, nefretle doldururlar!
Bu günümüzü de böyle nihayete erdirelim.
Demiş ya şair;
“Dünyayı güzellik kurtaracak,
Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.”
İnsanın aklında bir tane olsun güzel bir anısı varsa bu onu kurtarmaya yetecektir. İnsanlar dertlerini saymaya bayılırlar, çok azımız mutluluklarını hesap eder. Bu gün sadece mutlulukları, güzel anılarımızı konuşsak olmaz mı?
Selâm ve sevgi ve merhamet ve muhabbetle efendim…
Aklıma bu yazı geldi paylaşayım dedim
Merhamet, YÜCE RABBimizin Er-RAHMAN ve ER-RAHİM isimlerinin dünyadaki varlıklardaki tecellisinin sonucudur. Sevgi ile yaklaşmak, iyi davranmak, affetmek, zorda kalana el uzatmak gibi pek geniş kapsamlıdır. Yaratanın hatrına yaratılanı sevmektir. Peygamber aleyhisselamın Kur'an da geçen hasletlerinden biridir. "... Sizin sıkıntıya uğramanız ona pek ağır gelir..." (Tevbe/128)
Bu dünyada merhametsize merhamet edilir belki ama ahirette merhamet etmeyene merhamet edilmez güzel kardeşim. Çünkü ahiret kılın kırka bölüneceği bir mahkemedir, mahkeme-i kübradır. "Kim zerre miktarı iyilik yaparsa, karşılığını görecektir. Kim zerre miktarı kötülük yaparsa karşılığını görecektir..." Yerdekilere merhamet etmek, göktekilerin merhametini beraberinde getirir. Mizan kurulduğunda faydamıza olan amellerdendir. Bu dünyada olmasa da ebedi alemde muhakkak karşılığı olan bir hâldir merhamet.
RAHMAN ve RAHİM olan ALLAHımızın merhametini celbedecek bir hayat yaşamayı nasip etsin RABBim.
Amin🌺
Cevap
36Cevap
Merhamet etmeyene merhamet etmemekte merhametsizliktir. Kim olursa olsun insan merhamet etmeliki üzerindeki o vicdan yükünü atıp rahat etsin.
Acıması olmayan bir insana merhamet edilmez...
Selam,
Ne güzel merhamete davetin bizleri...
Adeta teşvik etmişsin merhametli olmamız için.
Bazı insanlar diğer insanlara, güç onlardayken, imkanlar onlara el verirken, maddi ve manevi silahlarında kurşunlar ağzına kadar doluyken, maalesef zerre kadar acımıyorlar, gözlerini dahi kırpmadan ateşliyorlar üzerimize tüm silahlarını...
Üstelik işin korkunç yanı şu ki, ellerine yeniden imkan geçirseler yine merhamet etmezler!!!
Ben samimi pişmanlığı ayrı tutarak bu niyet ve eylemdeki insan kılıklılara kesinlikle merhamet etmem demek istiyorum.
Hukukun hatırı daima âlidir çünkü...
Teşekkürler...🦄🍀❤️
Ediliyor o öyle elde olabilen bir duygu değil.
Merhametli mi diye bakamıyor insan.
Ya merhametlisindir ya merhametsiz.
Bazıları var adamına göre merhamet ediyor onları anlamıyorum.
Tabiki sevgi kişilere özel ama merhamet tektir.
"Sen benim canımsın ondan banane" diyorlar.
Ben anlamıyorum nasıl oluyor bu iş?
Bana daha çok üzülürsün belki ama ona da bir şey olsun istemezsin.
Ya da rahatlamazsın bir şey olduğunda.
Yalancı merhamet diyorum buna ben.
Gerçek merhamet yerdeki karıncadan, bize düşman olan kişilere kadar uzanan sonsuz birşeydir.
Valla artık merhamet edenlere çatır çatır kıyıyorlar. Artık düzen bambaşka boyut aldı. Vicdan ve merhamet yetisi olmayan nice varlık var. Insan olmanın belkide en büyük şartlardan biri artık merhametviicdan. Sen merhamet edersin, kıyamazsın yeri gelince ama karşındaki kişi bunu zaten asla düşünmez. Herkes vicdanının sesine kulak verseydi adalet olurdu.
Merhaba🎈🙏🙏
Merhamet duygusu da her insanda bol kepçe değil. Kimisinin her canlıya, kimisinin kendine, kimisinin de birkaç kişiye diyebilirim. Durum böyle olduğu için mi acaba hala merhamet dileniyoruz, istiyoruz. Acımasızlığın ortasında ne kadar canilik varsa merhamet diye dua ediyoruz.
Korkuyorum bazen bu duygunun içimde ev sahipliğinden memnuniyetsizlik duyacağını.
Çünkü, çok nadide bir parça gibi parlıyor ve ben bunu çok seviyorum.
Herkese de diliyorum 💫
merhamet yoksa eğer bir insanın kalbinde
zaten o insan mıdır..
şüphe duyarım ben
Peygamber şöyle cevap veriyor: “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” Allah Elçisi, bir omzunda Hasan, bir omzunda Hüseyin olduğu halde gezmeye çıkar, karşılaştıklarına, “Beni seven onları sever, onları seven beni sever” der.
Ben annemden tek nasihat aldım.
Bir insana ne yaparsan yap Allah razı için merhamet et. Kul bilmezse Mâlik bilir...
Ben ediyorum merhamet ama doğru ama yanlış bebeğim 💋😘😍🥰❣️
Merhamet etmeyene merhamet edeceksin ki ondan bir farkın olsun. Hem merhametin onun için değil kendinin merametli olmasıyla alakalı. Ve hem belki ona da merhametin bir nüansı bulaşır.
Merhamet, vicdan, iyilik v. s bunlar sayesinde dönüyor bu dünya.. Yoksa saygısızlık olmasın ama ne öncesi var bu hayatın ne de sonrası.."An'' varsa varız.. sonrası toprakta azot
İnsan acizdir, arıdır durudur. Kapısını tanımadığı biri çalsa dahi buyur edecek kadar merhametlidir. Ne kadar varsa sende o kadar verirsin. Az'dan az, Çok'tan çok. Ne eksile o vakit.
Kadına çocuğa şiddet, taciz ve tecavüz durumlarında asla merhamet etmem. Onun dışında kim olursa olsun merhamet duygum beni bırakmıyor zaten. Bu yüzden genelde kaybeden ben olmuşumdur
Şu hayatımda bir şeyi iyi öğrendim, kim nasıl davranıyorsa aynısı gibi o kişiye davranılır. hatta bir tık fazlası yapılır.
Borçlu kalmak iyi bir şey değil düzen bozulur.
Eskiler derdi sana tas atana sen ekmek at merhametli olmak bu dunyada ki en buyuk meziyetlerden biri fakat bunu hakedecek biri var mi? Bilmiyorum bence yok
Hiçbir kötülük karşılıksız kalmaz. O yüzden.. vicdanli merhametli biri olarak doğup ölene kadar devam.. varsın insanlar kötü olsun kötülük daha fazla olsun.. ama biz genede doğru olanı yapmalıyız
Merhamet farklı bir olay herkeste vicdan bulunmaz, etmeyene etmem gibi bir söz konusu değil vicdan sahibiyim hak etmesede ederim tabi bazı konularda
Bana merhamet etmeyene merhamet ettim hep hayatım boyunca.. Ama bu merhamet göstergesi o kişi veya kişiler için değil Allah içindi...
Merhamet etmeyene merhamet edersen gün gelir o sana merhamet etmez..
Bu dünyada merhamet duygusunu oturtamazsan hesap günü vay haline diyorum ben. Merhamet etmeyene merhamet etmez.
Etmeyeceğim diyorum ama ediyorummm sonrada diyorum ki olsunn biraz insanlık öğrenmiş olurr 🤷♀️🧚♀️
Merhamet, merhamet etmeyene bunu yapabiliyorsanız merhamettir. Yoksa merhametli kimseye yapmış olmanız tam anlamıyla "merhamet" değildir.
Merhameti olmayana hiç merhametli da davranmadım. İnsan bana ne sunarsa ona ondan aldığım şeyi aynısı kadar sunarım.
Merhamet hak etmeyene merhamet edilmez toprağım burak dağınık kalsin🙂
Hain ve gaddar insanlar hariç herkeze merhamet ederim
merhamet kişiye bağlı değildir..
seninle ilgilidir..
doğal olarak evet, merhamet etmeyene de merhamet edilir..
Merhamet hakedene edilir haketmeyene bir bardak su bile vermeyeceksin.. yalama olmuş insanlara ne kadar merhamet etsen de yine sırtından vururlar
Merhamet doğaya ihanettir.
İyilikten maraz doğar da derler hangisine inanalım
Merhamet etmeyen, merhamet görmeyi haketmez ki...
Bence edilmemeli..
Merhamet etmeyene merhamet edilmez.
Ama nedense ilk kaybettiğin duygudur
Edilmez tabi ki Esmer güzelim.
Edilir sen taş atana ekmek at
Merhametsiz insana merhamet etmem.
Edilmez
Edilmez
Maalesef edemem.
edilir
Selametle..
Merhamet etmeyene merhamet etmem