Bizi bu duyguya sürükleyen nedir?
Öfke yenilir mi yoksa yönetilir mi?
Öfke yenilir mi yoksa yönetilir mi?
ben olayın tıbbi olarak fiziksel ya da psikolojik anlamını bilmem. kan basıncıymış beyindeki bilmem neymiş o kadar tahsilli değilim ya da googleden arastırmam. bana göre öfke haksızlığa uğradığındaki ya da sana düşüncene yapına doğrularına uygun olmayan ters gelen bir şeyleri gördüğünde duyduğunda hisettiğinde verdiğin tepkidir öfkede kademe kademe dir az orta çok. bu yönlendirilebilir daha doprusu 2 seçenek vardır ya umursamaz olursun ya soğukkanlı umursamaz kişilerin çok öfkelendiğini görmedim kendi çevremde. soğukkanlı kişilerin öfkelendiğini bilirim ama öfkeyle hareket etmediklerine bir çok kez şahit oldum artık birinimi vurcaksın dövcekmisin yoksa tartışcakmısın onu bilmem tartışırken gayet sakin tartışıldığına dövücekse gayet bilinçli dövdüğüne vurucaksa da durumun olayın zamanın yerine göre hareket edilceğini gördüm gidipte dükkanları evleri basan adamlardan ziyade bu işleri daha usulune uygun kesin sonuçlar getirerek halledildiğinide gördüm duydum sanırım bu 2 kısımdakiler öfkesini kontrol eden insanlardı bence bu da mümkün
Bir duyguyu topyekûn yok etmek mümkün değil, mümkün olan ise yönetmek diyebilir miyiz o halde? Öfke bizi sandığında nasıl tepkilerle onu ağırlıyoruz o önemli olan bu demek istiyorsunuz
öfkenin insan vucuduna zararları muhakkak vardır yani kendi kendine bile sinirlenmek psikolojik ya da fiziksel olarak zaten zararlıdır. birde işin dış etkenler kısmı var o sebeble kendini bilen tanıyan tecrübeli kişiler öfkelense de bunu yansıtmazlar ve hiç bir işe yaramadığını bilirler buna alışırlar ve muhtemelende artık öfkelenmezler sakindirler burada anlatmak istediğim şu öfke diyince insanlar karşı tarafa ya da bir yerlere zarar vermek gibi algılıyor. birine zarar verceksek ya da bir yere bunu öfkemiz yokkende yaparız daha güzel verimli olur öfkeyi kontrol altında tutabiliriz sakin kalarak yani biz kızdık diye hiç bir şey değişmez doğrular ya da yanlışlar aynıdır değişmez insanlar yaptıkları yanlışların sonucunda çektiği cezalarda da öfkelenir esas olan umursamazlıkla sakinliğin arasını bulabilmnektir.
Harfiyyen katılıyorum size
Sizce ceviz ağacı ortasını bulabiliyor mu?
Maalesef 😔😔
İnşallah
Nasıl becerebilir bunu? Geniş bakmak ne demektir en başta?
geniş bakmak insanların her birinin ayrı birer fert ayrı birer düşünce ayrı birer irade ayrı birer nefis olduğunu görmektir. herkesin kendine ait bir tecrübesi bir yaşayış biçimi bir hayali bir yapısı vardır herkes aynı ahlaka dine inanışa tecrübeye hayata sahip değildir kişiler dünyayı kendi bakış açılarından görür biz gibi onlarda kendi hayatlarındadır bunu bilmek unutmuşsak hatırlamak gerekir hayat böyle mücadele içindedir herkes kendi için bir şeyler ister ve kendine göre haklıdır kendine yontandır bu sebeble insanlara değer ve anlam katarken onların kişiliklerini bilmemiz gerekmektedir özellikle yakınımızdaki kişilerin yoldan geçen ahmetin ayşeninkini bilmeye gerek yok bir insana anlam katıcaksak ya da mecburen çevremizde ise iş olur aile olur okul olur hatta eş bile olabilir onun nasıl biri olduğunu bilmemiz ve ona göre düşüncelerimizi tartmamız gerekir bunlar genel örneklerdir biraz karışık olabilir ama her ne için öfkeleniyorsak öfkelenelim bunu düşünürek hareket etmeli ve en çok kendimizin üzüleceğini bilmeliyiz bu sebeble daha önce bir çok kez dedim bir insan önce kendini sevmeli bencil olmadan kendini sevmeli bir yerde baklava varsa onu ben yerim neden sana veriyimki düşüncesi her daim vardır insanlardan bir şey bekleme senin için çok bir şey yapmazlar dolaylı yoldan kendileri için yaparlar SAF TEMİZ AŞK BİLE BİR MENFAATTİR.
Kendimi menfaatçi bir insan olarak hissederim bunları okuyunca
menfaat kelimesi ne kadar kötü geliyor değilmi insana ama ince görürsek öyle hatta şöyle bir örnek verelim ben birini sevmiştim değilmi ondan bir karşılık beklemedim yararlanmadım da ama yüreğime iyi geldi beni mutlu etti hatta platonik bir aşk bile seni kısa sürede olsa mutlu ediyorsa bizim ordan bir menfaatimiz vardır burada menfaat kelimesi insanı kötü hissettirebilir ama o sadece bir kelime bu arada geniş bakmak olayını anlatabildimmi biz genelde konudan çok sapıyoruz :)
Kendimi kötü hissettim evet menfaatçi olduğumu düşününce. Sonra menfaat var menfaat var dedim. Geniş bakmak konusunda dediklerinizi okudum tabi zamanla anlatacağım şeyler var içinde öyle görünüyor. Konu hiç istikametinde kalmıyor sağa sola yalpalıyor
Anlayacağım demek istemiştim klavye acizliğine uğradım. Hatta bulutlardan bakayım da ufkum genişlesin
Detayları kaçırmak gibi mi yanılsamalar yaşarım
Genel hatlar önemlidir bazen diyorsunuz
Bu his bazen çok baskın geliyor; insan yinede şansını zorluyor
Ve her şey olacağına varmak için nasılda çabalıyor ve düzene ayak uyduruyor
Toyluğumdan. Düzenin sahibine tam olarak teslim olmayı beceremediğimden
Öfkenin hakimiyeti kişinin mantığını kullanabilmesiyle mümkün. En nihayetinde kişinin kendisine zarar veriyor bu kavram, olmadığı veya tahayyül dahi edemediği bir kişiliğe dahil olmasına sebep oluyor.
Değmeyecek bir insan adına hiçbir duyguya yer verilmemeli bünyede; öfke, sevgi, nefret veya kin.
Olaylara karşı da sakin kalarak çözüm üretmek mühim, sinirin fayda sağladığı hiçbir durum yoktur şu güne kadar.
Cevap
5Cevap
Kişinin kişisel değerlerine aykırılık hissetiği durumda yaşadığı stresten ötürü bedeninin kontrolünü yitirme anında ki taşkınlığıdır. Bazı kişiler de sözle ifade edilse de kontrol edilmediğinde şiddete dönüşmesi olasıdır bana göre.
Her insanda olan evrimsel bir durumdur. Yok edilemese de baskılanabilir bence. Kişinin kendi değer yargılarına olan körü körüne bağlılığının esnemesi ya da kırılması derecesiyle ilgidir. Bu konuda ki şartlanmayı kıracak/değiştirecek kazanımlarla kişinin yaklaşımları yönelimleri değişebilir bana göre.
Kişiliğine yapılan saldırılar, değerlerine yapılan saldırılar insanı öfkelendiriyor. Değer yargılarımıza olan bağlılığı niye kurmalıyız? Sebepsiz ve yersiz değil bilakis ulvi kavramlar üzerine inşa edilmişse..
Her konuda öfke patlaması yaşayanlara bakıldığında kendi değerleri hakkında fazlaca düşünmemiş oldukları görülebilir. Kendisi bu konuda yeteri kadar özkimliği hakkında tanımalara odaklanırsa bu kavramlar arasında birçok durumun yersiz olduğunu farkedecektir. Bir futbol takımı için öfke krizi geçirenle daha ulvi değer için öfkelenenin öfke değerlerini aynı görmemeli. Bu açmazı o kişiye içedönük yolculuklarla gösterebimekte.
Mesele yeterince kendimizi irdelemek anladığım kadarıyla, her ne ile kendimi tanımlıyor ve benimsiyorsam. Ve nihayetinde konu ayrımı yaparak sınırları ve ihlalleri nasıl yöneteceğimi belirlemeliyim
Haksız olduğunu bilmek ama kabul etmemek
Yenmesi çok güç.
Aile var
Pek öfkeli biri değilim
Nefret
yalnızlık
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?