E devletten dava sorgulamaya baktım bir şey yok dedi ama başka şeylerde gerekli mi nasıl öğrenicem? Biri bana hakaret davası açıcakti üstünden 2 ay geçti. Ama küçük bir ilde yaşıyorum yani dava ettiyse bile geç mi gelir kağıt falan? Bilgisi olan bana yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürlerrr ;)
Birinin beni dava ettiğini nasıl anlarım?

Merhaba,
Öncelikle belirtmek isterim ki, e devlet ya da Uyap vatandaş portaldan bilgileri görebilmeniz için sisteme taraf kaydınızın yapılmış olması Taraf olarak kaydınız yapıldıktan sonra dosya bilgilerine erişebilirsiniz. Ancak buradan erişebileceğiniz bilgi sadece dosya numarası olacaktır. Zira soruşturma aşamasında evraklar genellikle açık olmamakta ve dosyayı incelemeniz soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının onayına bağlı olmaktadır.
Bundan emin olmak için, adliyeye giderek, savcılık ön bürodan kimlik bilgilerinizle sorgulama yaptırıp, evrakların birer örneğini alabilirsiniz.
İkinci olarak, hakkınızda başlatılmış bir soruşturma varsa, tebligat ya da bir evrak gelmeden önce kolluk tarafından size ulaşılıp, ifade vermek için davet edilmeniz yaygın olarak kullanılan bir usuldür.
Hakkınızda şikayet varsa ve yaşadığınız yerde küçük bir yerse bu güne kadar size ulaşılırdı. Ancak şikayet eden kişinin sizin kimlik bilgilerinizi ya da diğer tanıtıcı bilgilerinizi (ad soyad, telefon numarası gibi) eksik ya da hatalı vermişse bu durumda kolluğun size ulaşma süresi uzayabilir.
Hakaret, şikayete bağlı bir suç olup, şikayet süresi 6 aydır. Henüz olayın üzerinden 2 ay geçmiş olmakla henüz şikayet etmek için 4 aylık bir süresi bulunmakta. Kısacası henüz şikayet etmemiş de olabilir.
Tüm bunların en sağlıklı cevabını yukarıda da belirtildiği üzere, adliyelerde bulunan savcılık ön bürolardan sorgulama yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Son olarak, hakaret suçu şikayete tabi olmasının yanında uzlaşmaya da tabi bir suç olup, diğer tarafın sizi şikayet etmiş ya da edecek olması durumunda uzlaşma ve savunma aşamalarını dikkatle takip etmeniz olası hukuki kayıplarınızı önleyecektir.
Huzurlu günler dilerim.