https://youtu.be/vRQYp61Oz98 Bazılarımızın kendini koruduğu kalkanıdır, zırhıdır gurur... Kişi bu duyguyu besleyerek çıkar işin içinden! Kimi zaman duygularını, kimi zaman kendisine olan saygısını korumak için yapar bu görünmez eylemi... Öyle bir giyer ki o yeleği, zerafet timsali... Herkes bir zerafet görürken dışarıdan, onun o yeleğe sarılışı kendini korumak içindir aslında! Tıpkı suda ölmek üzere olan kişinin sarıldığı can yeleği gibi! Ama anlayana... Gurur nelere galip gelir biliriz elbet. Öldürme gücüne sahip mi denemekteyiz!
gurur ve sevgi bir arada olmaz olursa adı sevgi olmaz oğuzhan koç bir şarkısında diyor ya gurur aşkı korur sanırsın ama zaman sabredelim yanında olur diye hemen hemen aynı şey aşk ve sevgi arasında çok ince bir çizgi vardır gurur ikisinide öldürür gurur çok istisnai durumlarda iyidir yoksa gurur başka duyguları iyi duyguları öldürür çünkü kurur kendini beğenen bir duygudur gurur sevgiyi öldürmez sanırız ama öldürür sevgiden eser kalmaz işin içine gurur girerse...
ne kadar gurur yapılırsa yapılsın içinde bastıralan sevgi açığa çıkar. Bastırdığın o duygular öyle bir önüne geçer ki gururun ne ara bu hale geldim dersin 🙂bi bakarsın benliğini kaybetmişsin, kendine olan öz saygını kaybetmişsin.
Gurur genellikle yersiz olmaz diye düşünüyorum. Her ne kadar alt benlikte olan süper egonun ürünü olsa da kişinin kendini psikolojik ve duygusal olarak koruduğu savunma mekanizmasıdır. Yani gurur iyidir. Özellikle yüzsüzlükle kıyaslayınca. Evet gurur sevgiyi öldürebilir ama bu oluyorsa zaten o sevginin sürmemesi gerekiyordur. Tabi normal şartlarda.
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Gurur insanın hayatının koruyucusudur. Sevgi adı altında canımızı yakmaya çalışanlara karşı gururumuz bizim limanımız olur. Sevgi, aşk vs ne olursa olsun gurur onu yenebilir.
Kişilik & Karakter konusunda 20,1b cevap paylaştı.
Her insanın gururu vardır gadası. Kimi insan çok aşık olduğunu dile getirip gururunu ayaklar altına alır. Ama zamanı geldiği zaman ayaklarının altına aldığı gururu değil kendisine olan saygıdır. İşte bunun farkına vardığı zaman her şey bambaşka olur. Ortada aşkın sevginin olmadığının farkına varmış olur.
Gurur insanların kendilerini karşıdakinden önemli görüp adım atmamaya ve istediğin şeyi elde etmeme orucuna verdikleri isim. Acı çekmeyi seven insanlar istedikleri şeyi elde etmemek için uğraşırlar. Elde etmeyince de ben gururluyum diyip kibirlenirler. Bence o kadar büyütmeye gerek yok. Ne istiyorsanız peşinde koşun gurur karın doyurmaz.
Aşkta, gururda zamanla güçlenen bir kavram aslında. Ikisi birbirini besliyor diye düşünüyorum. Hissettiğin duygu ne zaman gururundan ağır basarsa işte o zaman kendini teslim etme zamanın gelmiş demektir. Ikiside güzeldir birisi seni korur diğeri mutlu eder. Her zaman duygu peşinden gitme taraftarıyım.
İnsanlar gururu yersiz kullandığı için kendilerine zarar vermektedir.. Duygularda, sadece aşk ilişkilerinde değil aile olsun arkadaşlık olsun bu tür ilişkilerde gurur olmamalı.. Gurur aslında kişinin kendine haketmediği halde yanlış yapılan davranışta yapması gereken bir tavır olarak düşünüyorum...
Gurur, aşktan daha fazla kalp kırmıştır…. Ancka doğru olan şu; bazen aşk için gururunu yutar bazen gururun için savaşırsın. Sağlıklı bir ilişkide bu dengededir. Psikolojik bir kanserdir gurur nerden baksan