Zayıflama ve estetik olma "fit" olmayı mı? İnsanın kendine çeki-düzen vermesini mi? İnsanın kendini sorgulamasını mı? İnsanın kendini tanımasını mı? ... Nedir sizce?
Heykeltraş, sizce aşağıdaki fotoğrafta ne demek istemiş olabilir?
Sanat eserlerinin en büyük özelliği, onu gören kişilerin farklı şekilde yorumlamalarına imkân sağlamasıdır. Dolayısıyla bana göre sanat, gördüğünü resmetmek değil, zihninde tahayyül ettiğini somutlaştırmaktır.
Kimisine kiloyu, kimisine ise çeki düzen vermesi gerektiğini hatırlatır. Bana daha çok içindeki cevheri arıyor gibi geliyor. Her insanın içinde farklı da olsa bir yetenek vardır. Zaten heykelde bir kısım karın kaslı, alt kısım ise şişman şekilde tasvir edilmiş. O karın kası onun içinde saklı olan yeteneğidir.
İnsanların normalleri, alışkanlıkları, yaşam şekilleri, kendilik algıları; yaptıkları, düşündükleri ve hissettikleriyle zaman içinde oluşur. Elbette kalıtım gibi fizyolojik etmenler ve dış dünya gerçekleri de etkiler. Ancak burada verilmek istenen mesaj kişinin fizyolojiye, dış gerçeklere takılı kalmadan kendi gerçeklik yorumunu yapabileceği. Kişi kendi içinde özgürdür ve dış gerçeklere kendini hapsetmeden iç gerçekliğine uygun bir dış gerçeklik oluşturabilir. Bunun için de onu hapseden alışkanlıklarını, geçmişini, yaşam biçimini, düşüncelerini, davranışlarını değiştirerek yeni bir başlangıç yapabilir. Yeter ki bu güne kadar farkında olmadan her yere taşıdığı kalıp davranış ve düşüncelerin onda nasıl bir yük olduğunu fark etsin. Yeter ki körü körüne, "alışmışım, kolay, konforlu, istemiyorum " gibi bahaneler ile kendinden vazgeçmesin ve neler yapabileceğini gözetsin.
Bir insanın kendini iyileştirmesi yine kendine bağlıdır demek istiyor galiba heykeltraş. İnsanın özüne vurgu yapıyor. İçindeki cevheri fark et ve kendin olabilmek için çaba göster diye bizlere sesleniyor. Kendimizi tanımamız, bizi yük olan şeylerden kurtulmamız, kendi çabamızın ekmeğini yememiz gerektiğini söylüyor gibi...
İnsanın kendini inşa etmesi, hayata dönmesi ancak kendi isteği ve çabasıyla olur. İnsana yine en iyi kendisi gelir,üzerindeki fazlalıkları, kendisine kambur olan düşünceleri insan kendini inşa ederek, kendine yatırım yaparak atabilir
Geçmişte 5 yıllık heykel trasligim var. Demek istediği, insan kendi yükünden kendisi kurtulabilir Kendi verdiğin emeği kendin ya bozarsın ya da burda anlattığı gibi düzelirsin. Yaptığın bir şeyi bittikten sonra, dışardaki alıcı gözlerin yerine koyarak bakınca hatanı anlar onarırsın
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İnsan önce kendisini düzeltmeli demiş. Çünkü mükemmele giden yol, insanın ruhundaki eksiklikleri tamamlamaya başlamasıyla başlar. Zaten gerçek manada kendisi ile uğraşan bir insandan hiç kimseye zarar gelemez.