Aslında pek çok kişi kıyafet ile kişilik arasında bağ olmadığını düşünür. Mesela ev kıyafetleri genelde rahat hissettirmesi bakımından kişiliğe etki edebilir ya da insanların ruh hallerine önemli katkılar sağlarken iş yerinde giyilen kıyafetin rengi, deseni, modeli gibi faktörler hem bizim kişiliğimiz hakkında karşı tarafa bir fikir verirken hem de özgüven faktörünü önemli ölçüde etkilemekte. Yani doğru yerde doğru kıyafetleri giymek, özgüven anlamında kişiyi mutlaka etkileyen bir etmen olarak karşımıza çıkmakta. Buna karşılık yanlış kıyafet seçimi ise gerek evde gerekse iş yerlerinde kişinin motivasyonunu düşürücü bir faktör olarak karşımıza çıkmakta ki bu da özgüveni oldukça düşürücü bir etkiye sahip.
Buna ek olarak bazı kıyafetlerin kişiyi kilolu göstermesi de motivasyon açısından olumsuz bir etkiye sahip olabiliyor. Bunun için beden ölçülerine göre kıyafet seçmek ve kıyafetin renk, desen gibi detaylarına dikkat etmek oldukça önemli.
Unutmayalım ki doğru giyinmek özgüven kazandırır.
Peki sizin evde ya da dışarda giydiğiniz kıyafetlerin özgüveninize etkisi oluyor mu?
Buna ek olarak bazı kıyafetlerin kişiyi kilolu göstermesi de motivasyon açısından olumsuz bir etkiye sahip olabiliyor. Bunun için beden ölçülerine göre kıyafet seçmek ve kıyafetin renk, desen gibi detaylarına dikkat etmek oldukça önemli.
Unutmayalım ki doğru giyinmek özgüven kazandırır.
Peki sizin evde ya da dışarda giydiğiniz kıyafetlerin özgüveninize etkisi oluyor mu?
Selamlar sorunuza cevabımı istediğiniz için teşekkür ederim.
Giydiğimiz kıyafetlerin davranışlarımız ve her türlü duygusal durumumuza etki ettiği artık sadece "ye kürküm ye" türünden atasözleriyle değil bilimsel çalışmalarla da ispatlanmış durumda.
Elbiselerin hem bizim hem de başkalarının üstünde psikolojik etkilerde bulunmasının sebebi insan topluluklarının elbiselere ve takılara verdiği sembolik anlamlardan kaynaklanır.
Toplum algılarımızı yöneterek bazı elbise türlerinin "ciddi" ve bazı elbise türlerinin "eğlenceli" olduğuna karar verir.
Örneğin neden takım elbise denilen aynı renk ceket ve pantolon "kurumsal" olur da sarı renkli bir şort "eğlenceli" olarak tanımlanır.
İşte bütün bu anlamlar kıyafetler dediğimiz bez parçalarına yüklenir. Bizim psikolojimiz ve etrafımızdakilerin bize olan algısı da bu yüklenmiş anlamlarla oluşur.
Bu sebeple örneğin "iş kıyafeti" olarak belirlenen ciddiyetli kıyafetler iş ortamlarında kendinizi daha güvenli hissetmenizi sağlayabilir çünkü sizden beklenen kıyafeti giymiş olursunuz.
Ancak tam tersine eğer sosyalleşmeniz gereken bir ortamda rahat kıyafetler yerine ciddi kıyafetler giyerseniz bu da o ortamda sizden beklenen bir giyim olmadığı için iletişim konusunda kendinizi "öteki" hissetmenize ve iletişim problemleri yaşamanıza sebep olabilir.
Benzer şekilde örneğin spor yapmak için üretilen kıyafetleri giymek sizi spor konusunda motive edebilirken tam tersi şekilde normal kıyafetlerle spor yapmaya çalışmak pek uzun nefesli bir girişim olmaz.
Üniforma dediğimiz belli meslek gruplarının giydiği kıyafetler hem o kişilerin diğer insanlar gözündeki algılarını güçlendirir hem de üniformayı giyen kişinin işini daha dikkatli ve önemseyerek yapmasını sağlar. Bu psikolojik etkiye göre beyaz önlük giymiş bir doktorun algısıyla deri ceket giymiş bir doktorun algısı arasında dağlar kadar fark vardır. Üniforma giyen işçiler üniformasız işçilerden çok daha verimsiz çalışmaktadırlar.
Kıyafetlerin şekli dışında renkleri de önemlidir.
Örneğin moraliniz bozukken giyeceğiniz parlak renkli kıyafetler psikolojinizin düzelmesine yardımcı olacağı gibi tam tersine karalar bürünmeniz moralinizi daha da bozmaya sebep olabilir.
Kısacası enerji ve neşe istiyorsanız koyu ve mat renkte giysiler giymemeye çalışın derim.
Sonuç olarak giydiğiniz her tür kıyafetin gerek şekli ve gerek renginin hem sizin hem de başkalarının psikolojileri üzerinde etkileri vardır. Burada yapılması gereken hangi durumda ne tür giyinmek gerektiğine dikkat etmektir. Ufak bir planlamayla ve giysilerinizi doğru kullanarak kendinize büyük psikolojik katkılar sağlayabilirsiniz.
Ancak tabii kıyafetlerden çok daha önemli olan beden dilinizi etkili kullanmaktır.
Etkili beden dili kullanımı yanlış kıyafet seçimini dengeleyebilir. Bu konuda da You Tube kanalımda bulunan "Beden Dili" videomu izlemenizi tavsiye ederim. Faydalı olabilir.
Sevgilerimle.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. YouTube kanalınızdaki içerikleri bir kısmını inceledim ve incelemeye de devam ediyorum. "Beden Dili" isimli videonuzu da izleyeceğim.