Yanlışın karşısına bir sözü çok görenler, o yanlış kendilerini mutlak bulduğunda gerçekleri anlarlar. Meselâ devlete "seri katil", "Kürt Türk savaşında şehit olmaz" gibi konuştuklarının bedelini ödemeyen bir insanın, TRT nin yönetimine geçmesine, ses etmeyen, her gün vatan sever paylaşımlar yapan, hükümet destekçilerinin, buna susmasının bedeli olacaktır elbet ama burada ama ötede.
Halk arasında kaba bir tabir vardır. Bazı insanlar üç maymunu oynar. Görmedim, duymadım ve bilmiyorum derler... Hâlbuki her şeye şahit olmuşlardır. Ama ya menfaatleri zarar görecek diye ya rahatları bozulacak diye ya da "herkes böyle yapıyor" diye bazı şeylere sessiz kalırlar. İşte bundan dolayı da her zaman susmak çözüm değildir. Bazen sadece başkalarının hakkını değil kendi hakkımızı da korumak için susmamamız lazım...
Söylemediği için suçlarlar genelde, "neden söylemedin o zaman, söyleseydin ya biz yardımcı olurduk sana?" derler ama aslında koca bir yalandır bu, örnek yani, bu şekilde suçlamaya çalışırlar, halbuki daha önce çok söylenmiştir ama ne ilgilenen, ne dinleyen, nede yardımcı olan, olmamıştır, kısacası tırnağın varsa başını kaşı durumundayız...
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İnsan, dünyada dzüeni korumakla ve daha güzeli oluşturmakla mükelleftir. Üstadın anlatmak istediği gibi, doğruları desteklemek ve yanlışları engellemek için susmamalıyız.
Allah rasulu şöyle buyuruyor: "kim çirkin bir durum görürse onu eliyle düzeltsin şayet buna güç yetiremez ise diliyle düzeltsin. Bunada gücü yetmez ise kalben buğuz etsin fakat dikkat etsin bu sonuncusu imanın en zayıf olduğu durumdur." hadis-i serifte olumsuz durumlarda sessiz kalınıyorsa burada bir iman zzafiyyeti olabileceğine dikkat çekilmektedir. Yani insan kalbine vicdanına danışmalı konuşmam gerekirken susuyormuyum diye.
İnsan sustuklarından da sorumludur bazen, bazı durumlarda.. Haksızlık karşısında, iftira karşısında, hak yenerken bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesiyle susmak insani bir davranış değildir. Mazlum ezilirken, zulme uğrarken, film seyreder gibi susmanın da vebali vardır. Bir insan bilinçsiz bir şekilde hata yaparken, komik duruma düşerken onu uyarmamak vebaldir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
dünyada her şey zıt haldedir ve bu zıtlığı yerine oturtan şey ise yer ve zamandır. Misal millet içinde duygusal olmanın, ağlamanın ayıp olduğunu söylerler fakat bir cenazede ağlamazsan seni ayıplarlar… gibi gibi. Susmakta böyledir. İnsan yerini ve zamanını bilmeli.
Çünkü bir bildiğimiz varken, zulüm gören birini o zulumden kurtarma şansımız varken susmak bizi zulüm eden kişiye ortak eder ondan hiçbir farkımız kalmaz..
Susmak; yanlış olan veya işlenen yanlışlığı görmezden gelmemek gibi olursa, o yanlışlığa alenen ortak olmak demektir aslında.. Bu sebepten dolayı da sorumlu olur..
S. A. Küçük bir bilgi vermek isterim, lütfen kusuruma bakmayın.. :)
Bu soru da görüş yazacağım zaman benim de aklıma bu bahsettiğiniz söz geldi aslında.. Paylaşmadan önce araştırdım ve bu sözün sevgili Peygamberimize ait olduğu bilgisine rastlanmadığını öğrenmiş oldum.
Evet haklısınız. Günümüzde bazı atasözlerinde olduğu gibi hadislerde de maalesef halk arasında "Yuvarlama" veya aslı olmayan, kaynağı olmayan şeyler, öyle diye paylaşılıyor, dillerde geziniyor.. Özellikle bu aklıma takıldı ve araştırdım. Daha sonra da sizin görüşünüzü görünce, haddim olmayarak sizin görüşünüzün altına, görüş yazmış, bilgi vermiş oldum..
:) Sorularla islamiyet sitesine bende çok güvenirim.. (Hatta diyanetten de çok) Site içlerinde ki Fetva ulema meclisinde ise tanıdığım çok kıymetli kişiler var :) Hayırlı arefeler dilerim 🌸