Hayalini kurduğumuz, umut ettiğimiz, olması için dua ettiğimiz çok şey vardır bu hayatta. Belki de çoğumuz her gün o şeyin hayaliyle hayata tutunuruz. Ama bir de o hayallerimizin gerçekleşmediği zamanlar vardır, yerle bir olur o şeyler...Peki merak ettiğim husus şu; Siz hayalleriniz gerçekleşmediğinde ümitsizliğe mi kapılırsınız hemen yoksa savaşır mısınız sonuna kadar?
Umudun bittiği yerdir umutsuzluk. Herkesin hayalleri, hedefleri vardır. Kimisi sevdiği kızla evlenmek ister, kimi başarıya açtır bir kariyere sahip olmak ister, kimi çok para derdindedir.. bu böyle gider. Lakin, tüm hayallerinizin elinizden uçup gittiğini, ya da tüm umutlarınızın tükendiğini, herhangi bir çıkış yolunuzun olmadığını düşünün.. sebebi, kimin suçlu olduğu falan önemli değil. Artık elinizden hiçbir şey gelmediğini kabul ettiğiniz bir an vardır ya işte.. tam o noktada havlu atarsınız hayata. Kaybetmişsinizdir, yenilmişsinizdir, mağlupsunuzdur. Onca gayretiniz, fedakarlıklarınız hiç olmuştur ya böyle.. köpek eniği gibi ortada kalmışsınızdır.. ne yana dönseniz çaresizlik.. İşte o an hayatın hiç de filmlerde, kitaplarda anlatıldığı gibi olmadığını anlarsınız.. gökten üç elma düşmez, iyiler mutlaka kazanmaz.. ama kaybeden daima sen olursun işte. Oysa hep pozitif düşünmüştün, kainata hep pozitif mesaj yollamıştın, hep olumlu tarafından bakmıştın.. bir, üç, beş derken onlarca yılın geçer böyle.. çevrendekiler birer birer hayatın nimetlerinden pay alırken, gözünün önünde çakılmalarına ramak kalanlar dört ayak üstüne düşerken, en olmayacak adamlar bile hayattan nasiplenirken, sen böyle kalmışsındır ortada. Ne esen yelden, ne yeni doğan günden sana hayır yoktur artık.. bilirsin işte. Öğrenilmiş çaresizlik, böyle adamın kafasına vura vura belletir hayatı. Ve sonra unutursun.. sevmeyi, sevilmeyi, gülmeyi, ağlamayı, özlemeyi, özlenmeyi, istemeyi, duayı, mutluluğu, mutsuzluğu... sadece yaşarsın.. lanet olası bu hayatı.
Evet asa yukarı böyle şeyler sadece kabul edersin olup bitenleri uçan kendi görsen sasirtmaz artık seni gülersin aaa sen ucuyormuyudun. zaten başka bişey gelmez elinden ama yaşarsın herkes gibi çünkü dusersen aglamaz kimse, gulmesinler diye inadına inadına yaşarsın yasmak iseteyipte yasayamadiklarina inat yine yaşarsın havluyu atsan da yinede yaşarsın çünkü umut hayaller yıkılınca değil nefes almayı bırakınca son bulur
İnsan emek veriyor bir umutla bir heyecanla başlıyor sonra olmayınca küçük bir yıkılis yaşıyorum sonra hayırlı olan buymus diyorum demekki istediğim şey olsaydı benim için iyi olmayacaktı diyip kendimi toparliyorum.. (ya kardeşim arada şunu da anlatayım geçen hafta revani yaptım ne emeklerle ne hayallerle sonra Fırında unutmuşum 😕 yanmisti tüm hayallerim yıkıldı iki gün yasini tutuyordum.. yıkılan hayalim uyku ve yemekse yikilisim uzun sürüyor 😂)
Genelde hayal kurmak yerine plan yapıp eyleme geçme yanlısı biriyim. Hayal dediğim şeyler, bana değil başka insanlara ve şartlara bağlı durumlar. Bunların da gerçekleşmeme ihtimaline kendimi önceden zaten iyice alıştırırım ve fazla beklentiye girmem. Hayallerim gerçekleşmezse ümitsiz olmam ama planlarım bozulursa bu beni üzer.
Düşünceler önemlidir. Ve hayat, bize düşünmeyi, hediye eder, hareket edelim diye. Bu nedenle, kirli ve ya kötü düşünceler de tehlikelidir elbette... Hayal kurmak güzeldir, çocuklaştırır, neşelendirir insanı... Ancak bu değer, karşılıklı değil ise, hayat öznelleşir, ve bir zaman sonra, elbette, ümitsizlik getirir. Çünkü beklenti yorar insanı, beklentiler, gerçekten sevgiye değer veren, rol yapmayan, ve oyun oynamayı bırakıp büyümüş kişilerin işi bana kalırsa... ya da o oyunu birlikte oynanabilecek samimi insanlar bulabilmek te, asıl mana...
Öncelikle kişi kendini tanımalı sınırlarını bilmeli ardından seçebilecegi hedeflerini seçmeli hedefler yani hayaler demektir sonucunu görmek istedigi şeyler... Hedefiniz kapasitenize uyuyormu o tamamsa gerisi çabadır... Bu göstereceginiz çabada hedefe yani hayalinize verdiginiz degeri gösterir. Kapasitenizi biliyor ve gösterecegniz çabanında farkındaysanız ona ragmen sizi aşan bir hayal kurduysanız ümitsizlige düşmeyin çünkü zaten başaramıycaktınız başarısızlık olarak degilde kendinizi sınama olarak düşünün ve tekrar kendinizi sınamış biri olarak tekrar sınızlarınızın farkına varın ve bir sonraki hayalinizi ona seçin
Düşmem. Hayrina serrine inanırım. Olmuyorsa vardır rabbimizin bizim için tasarladigi plânı. Bazen çok ısrarcı olamamak gerektiğini de düşünürüm. Elimden geleni yapmissam içim. rahat beklerim nasibimdeyse çabam dogrultusunda olacaktır. Olmuyorsa da hayırlısı değilmis der geçerim.
Neyin hakkımızda hayırlı olacağını bilemeyiz ki, ümitsizliğe kapılayım.. Bazen şer olarak görünen şeylerde bile nice hayırlar vardır.. Bunu gerçekten de yaşadım.. Onun için Müslüman'a ümitsizlik yakışmaz.. Olursa da hayır aramak lazım, olmazsa da hayır aramak lazım..
Kalpten inanarak istediğim pek çok şey hep en doğru en güzel zamanda oldu. Ümit edip de ellerim boş kaldığı anlarda şimdi vakti değil demek ki dedim hep, hakikaten sonrasında daha güzel bir şekilde o hayal ettiğim benim oldu. Elinden geleni yaptıktan sonra biraz teslimiyet böyle durumlarda gerekli diye düşünüyorum 🤗🌸
Hayallerim tamamen gerçekleşme ihtimalini kaybettiyse, umutsuzluğa düşerim tabi. Kendi içimde hayalimin yasını tutarım. Kabullenme ve aşma evrelerine gelene kadar baya zaman alır. Fakat gayet doğal bir işleyiş bence.
Bundan 15 gün öncesine kadar olmasını çok istediğim çok dua ettiğim birşeyin olmamış ve olamayacak olduğunu gördüğüm için ne kadar şükrediyorum bilemezsin. Hayalini kurdum çok ama şimdi iyi ki gerçekleşmemiş diye dua ediyorum.
Olması için çabalarım fakat olmadığında da yıkılmam. "Sizin Hayır bildiklerinizde şer, Şer bildiklerinizde hayır vardır.. ALLAH bilir, siz bilemezsiniz [Bakara Suresi 216]" Ayeti gelir çünkü her zaman aklıma. Belki de olmaması hakkımda daha hayırlıdır diye düşünürüm.
adı üstünde adı hayal. insanlar yanlışı da doğruyu da hayal edebilirler. mutsuzluğu hayal edip mutlu olduklarını sanabilirler. dolayısıyla ben ilk önce hayalimin ne kadar real olabileceğine bakarım objektif bir bakış açısıyla. bu zaten benim peşinde koşup koşmayacağımı belirler. ( sanırım biraz fazla olgunca oldu ya ama umarım anlatabilmişimdir :D )
Kısa bir süre belki.. O da ümitsizliğe kapılma değil, iç sesimle bir toplantı şeklinde ve bana bu sukut-u hayali yaşatan herkimse içimde şu cümle yankılanır:"Bunun bedelini ödeyeceksin dostum"😃😃😃
Tabiki hayalini kurduğum istediğim bişey olmazsa çok çok üzülürüm. Eğer benim cabalamamla olacak bişeyse elimden geleni yaparım ama benim elimde olan bişey değilse yapacak bişey yok der başka hayallere yelken acarim
Bazen kendimde o gücü bulur sonuna kadar savaşırım bazense modum öyle bir düşüyor ki vazgeçebiliyorum yani bir de o hayalin gerçekleşebilme ihtimaline bağlı keşke tüm hayallerimizi gerçekleştirebilsek ve o gücü kendimizde bulabilsek :)