ne kadar çevresel faktörler etkiliyor dese de bence karakter doğuştan gelir
sizce?
sizce?
''Babanın gizlediği şey oğulda açığa çıkar''-Nietzsche
her ne kadar genetik faktörler etkili olsa da bu işin sadece küçük bir kısmı. karakter genetik olarak gen yoluyla gelir, ama çevresel faktörler, sosyal statü (zengin/fakir), yetiştiriliş tarzı, küçüklük travmaları gibi birçok etken bunu tetikler. tek başına hiçbir şey kendiliğinden var olmaz
şöyle diyeyim bence çevresel faktörler sadece gelişmeye ve öğrenmeye yardımcı oluyor
yani travma ya da ruhsal hastalık yaratmayacak etkiler dışında çevresel faktörlere verdiğimiz tepki de doğuştan gelen karakterimizden kaynaklı bence
aileden çevreden yansımalar alıyoruz ama bu sadece küçük bir kısmımızı oluşturuyor
asıl karakterimiz tamamen onlarla aynı olmuyor
düşünce yapımız aynı olmuyor
tabiki yetiştiriliş tarzı da etkiler
ama içimizden bahsediyorum
bir insan zengin ve destekleyici bir ailede doğmuş olabilir ama bu sadece kapaktır içi boş olduktan sonra karakteri buna uymadıktan sonra kaldıramaz
karakter eğer doğuştan gelir dersek o zaman bilginin de doğuştan geldiğini kabul etmiş oluruz. yani bir insanı bebekken hiç kimseyle konuşturmadan bir yere kitleyip sadece yemek versek, bu kişi mantıken karakteri gen yoluyla geldiği için, bilgiyi de gen yoluyla almış olması gerekecek çünkü gen aktarımı söz konusu. gerçi böyle bir deney var antik çağda (bekos) ama ben karakterin tamamıyla doğuştan geldiğine inanamam çünkü mantık ve bilimle ters. ama önemli bir payı var, bence asıl önemli pay nasıl bir dünyada doğduğu.
evet tamamen doğuştan gelmesi imkansız
ama karakter dediğim şeyi dünyayı algılayış şeklimiz oluşturuyor
o zaman IQ karakteri etkiliyor da diyebiliriz
sanırım benim bahsetmek istediğim karakter bu
yani karakteri ortaya çıkaran şey beynimiz düşünce yapımız algılayış şeklimiz
karakterimiz doğduğumuz anda bize vahiy gibi indirilmiyor
çevresel ve genetik etkenler bizim algılayış şeklimize göre karakterimizi oluşturuyor
asıl söylemek istediğim bu
karakterimiz demeyeyim de karar verme mekanızmamız doğuştan gibi
bilemedim benim zekam bundan sonrasına yetmiyor aksdanskf
''ani karakteri ortaya çıkaran şey beynimiz düşünce yapımız algılayış şeklimiz'' bu doğru. bu algılama algoritmamıza yön veren bazı şeyler var. bunlar din gibi, ahlak gibi, erdem gibi şeyler. ama ahlak kadar bu dünyada insanları zehirleyen bir şey var mı? zayıfların erdemidir ahlak. insanları bir arada tutmaya, koyunları bir a rada tutmaya yarayan şeydir ahlak. ahlaklı insanlara dikkat et, yeni değer yaratanı sevmezler hep kendi değerlerine, geleneklerine, bağlılık isterler. ataerkil bir yapı vardır. insanların neyi yapıp neyi yapmayacaklarına karışırlar. sokakta öpüşemezsin, burada şort giyemezsin, erkek adam küpe takmaz gibi birçok şey ahlakın bir alt katetogisidir. sürekli erkek adam şöyle olmalı hanfendi kadın böyle olmalı gibi kalıplarla kuşanırlar. her gece tanrısına dua ederler günahlarımızı affet diye, bunlardır kendilerini ahlaklı olarak tanıtanlar. günahkarlar. işte insan böyle zehirli şeylerin etkisinde kalmamalı
Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa bilin ki en namussuzu o'dur. " Friedrich Nietzsche.
fark ettim hep ondan alıntı yapıyorsun
tebrikler kendinizi gerçekten yetiştirmiş bir bireysiniz
o konuyu açma o konuda hala kızgınım
Cevap
3Cevap
Gelsede bazılarında oturmuyor :d
Evet ama sonradan değiştirilebilir
Toplumdan bağımsız olamaz.
Doğuştan değil, çocukluktan gelir
Çevre etkiliyor tabi
yani
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?