Bu söz size neyi çağrıştırıyor? Düşüncelerinizi paylaşır mısınız?🤷♀️

Bizimkilerin anlattığı şu hikayeyi düşündürüyor;" Eskiden bizim köyde ümmühan diye bir kız varmış İlkokulda sonra anası babası okutmamış malum yokluk kıtlık zamanları kız babası her kazaya, şehre gittiğinde babasına alınacak kitap listesi verir adamcağız da bulduğu getirirmiş kızına. Ümmühan o zamanın beerinde yaşı 18 e geldiğinde tüm dünya klasiklerini okumuş felsefeye merak salmış ama dam da tezek sürer, büyükbaşlar güder küçükbaşlara yem atar avluyu süpürürmüş. Sonraları kız öğrendiklerini eşe dosta komşuya anlattıkça ümmühanın deli olduğunu düşünmüş bizim köylü. Hoca hastası oldu demişler. Ümmühan bunu reddetse de köylü onu dinlememmiş en sonda evleneceği günün evvelsi günü canına kıymış. Herşeyi anlıyorum ama siz anlamıyorsunuz bu beni öldürdü diyerek not bırakmış." Sonra zamanında hoca hastası bir ümmühan vardı canına kıydı sizde çok okumayın yeğenim bak sonunuz böyle olur demişler.
Anlıyorum ve anladıklarım öyle şeyler ki hayretler içinde kalıyorum. Hani küçük dilini yutmak deyiminde olduğu gibi.
Bazı insanlar anladıkları ve bildikleri şeylere karşı sessiz kalabilmek, tepki vermemek konusunda kendini tutamazlar, tepkisini bir şekilde ortaya koyar. Bazı insanlar da anladıkları şeyin kahrını içinde yaşarlar, ve bu içine atma aslında çok da sağlıklı bir durum değildir. Kahrından öldü tabiri de bu durum için kullanılır genelde.
O yüzden bazen bilmemek bilmekten, anlamamak anlamaktan, görmemek görmekten, ögrenmemek öğrenmekten çok daha iyidir insan için.
Bu bir bilişsel nefret hali. Biraz nevrotik bir ruh halini de getirebiliyor. Bir nevi ruhsal işkenceye, acıya ve ızdıraba dönüşen bir hal durumu...
Her şeyi bilmek insanları her zaman mutlu etmez.
Kimi leri o denli şeffaflığı kaldıramaz. Kim bilir belki de kimi şeyler, olduğu tozlu raflarında, unutulmak ve kendimizi kandırılmak üzere, öylece bırakılmalı...
Yüzleşmenin ağır sorumluluğu, ve acısı kimilerine sadece ağır gelir, ve altında ezilebilirler...
Farkındalıktan kaçamamak gibi mi?
Bu kadar şeyin farkında olan bir insan, elbette kaçamayacağını zaten bilir.
Kimi insanlar zekalarını durduramazlar. Eminim ki. Ellerinde öyle bir imkan olsa idi. Bunu yaparlardı.
Bu durum hali her zaman insanı mutlu etmez.
Katman, katman öngörebilmek ile ilgili. Buna eşdeğer, bilgi, tecrübe ve sabır da karaktere adapte olunur.
Her şeyi anlayıp, tepkisiz kalmanızın daha iyi olduğu durumlar vardır ya. Görmezden, anlamamazlıktan gelenler... Bu denli ekspresyonist insanlar için bu oldukça zordur.
Bu nedenle kaçış, onlar için mükafattır...
Bu bakış açısını sevdim teşekkürler.
Rica ederim.
Lütfen olduğunuz gibi kalınız. Hep neşelisiniz ya... :)
Neşeli olmamak için hiç bir sebebimiz yok 😂
Ne mutlu. Haydi öyle olsun. İstediğiniz gibi...
Gönlünüzce... :)
Merhaba!
Öncelikle beni sorunuza davet ettiğiniz için size teşekkür ederim.
Bu anlamlı söze binaen şunları söyleyebilirim size:
- Her şeyi anlamaktan kasıt, gizil yani gizli ikinci anlamları bilmek.
- Derin düşünmek ve sığ düşünememek yani her şeyin altında yatan gizli anlamı veya manayı bilmektir.
İşte aslında en zoru da budur!
Her şeyi bilmek.
Saygılarımla...
Cevap
20Cevap
Düşünürşün, hissedersin ve acı çekersin. ..❤
Merhaba.. Bazen insanın kalp gözünün ve sezilerinin fazla çık oluşu hayat ve insanlar hakkında ki tüm gerçekleri çıplak bir biçimde görmesini sağlar.. Bu durum bende de var, insanların bir şeylerin peşinde olduğunu anlıyorum ve maalesef göz göre göre sessiz kalmayıp peşine düştükçe de darbe yiyorsun, sessiz kalıp görmezden gelince de.. O sebeple kötü bir şeyler seziyorsan ve farkındaysan bazen uzaklaşmak en doğrusu oluyor.. Çünkü yoruyor oyunlar, karmaşalar insanı daha çok.. Keyifli günler..
insanların yaptıklarının altındaki gerçek amaçları anlıyorum
bana gülerek bakarken gözlerinin altında yatan gerçek duyguları anlıyorum
bu dünyada o kadar da değerli olmadığımızı anlıyorum
düşünmeden duramıyorum
her şeyi anlayabiliyorum ama bana yarardan çok zararı dokunuyor
çünkü bir süre sonra beynim hiç susmuyor
gibi bir şey
Ignorence is bliss diye bir laf vardır cahillik erdemdir diye çevrilebilir. Cehalet mutluluk getirir. Sen insanlara yapılan zulmü bilmezsen bunun İçin üzülmezsin Ya da arkadaşının senin hakkındaki olumsuz düşüncelerini bilmezsen bunu kafaya takmazsın. Her şeyi anlamak demek olumsuz düşünceleri, tavırları ve olayları da anlamak demektir. Bu sebeple ne kadar çok şey anlarsan o kadar karamsar olursun.
Zeki insanlar duydukları basit bir kelimeyi bile zihninde evirip çevirip içinden onlarca anlam çıkarabiliyorlar. Karşılaştıkları her senaryoya karşı da bütün ihtimalleri kafalarında tartma gibi eğilimleri var. Ayrıca gözlem yetenekleri de çok kuvvetli. Bu nedenle söylenen en basit bir sözün bile aslında ne düşünülerek, ne hissedilerek söylendiğini anlayabildikleri için bu onlar için kimi zaman acı verici olabiliyor. Ben de o yüzden her zaman cehalet erdemdir, mutluluktur diyorum
İnsanlar kandırabildiğini düşünüyor ama niyetlerini çok net görüyorum ve bu durum beni derinden üzüyor demek. Konu siyasiler olabilir, flört veya aşk olabilir. Arkadaş olur, akraba ilişkileri olur. Kimse samimi değil herkesin bir içten pazarlığı var. Herkes sinsi farklı emel taşırlar, asla açık olmazlar. Bu söze çok katılıyorum, çok yerinde söylenmiş bir söz.
Tam delireceğim diye seviniyorum bir aydınlanma geliyor. Sonra "İşte şimdi kesin deliriyorum." diyorum bu defa daha büyük bir aydınlanma geliyor ve bu döngü sürekli artarak devam ediyor.. Farkındalık sahibi olmaktan deliremiyorum...
Farkındalık sahibi olmak büyük bir yorgunluk. Kendini kandırma şansın yok çünkü herşeyi anlıyorsun..
Insanın kafası bazen almıyor gerçekten. Farkında olmak çok zor.
Cehalet mutluluktur cümlesinin farklı bir söyleniş şekli sadece.
Bazen bilmememiz gereken şeyler vardır. Bizi yoran, düşündüren, strese sokan ve darlayan şeyler. Hayatın kendisi de bu değil mi zaten? Çocukken herşey daha güzeldi tâ ki büyüyüp hayatı öğrenene ve anlayana kadar.
Hayal gözünü kapatıp, gerçekleri görmeyen başlayan bir kişinin dayanamayisi, iç çığlıkları.
Hayattan keyif almaya başladım demek. Ben de öyle düşünüyorum ve destekliyorum.
Okudum Suç ve Ceza.
Öyle diyelim. ☺️
algıda secıcılıgı farketme .
kabulenemıyorum ama hersweyı neyın nedne oldugunun farkındayım ve bu bana acayıp gaz yapıyor soda içsemde kesmıyor sendromu.
Zaten dostoyoveski ve Tolstoyun kitaplarını okuyan insanlar için üniversite okumuş değerde sayılır diyorlar, o kadar güzel dilleri bilgileri sözleri var ki :)
Her şeyin farkında olup, olmamak isteme. İnsan, her şeyin farkında olunca görmemesi gereken şeyleri bile görmek durumunda kalır bu yüzden de acılar peşini bırakmaz.
Düşünüyorum, sorguluyorum, farkına varıyorum ve bu beni yıpratıyor. Dayanamıyorum artık çıldırmak üzereyim ve bu da beni öldürecek derecede şiddetli anlamını çıkardım.
ne kadar çok bilirsen o kadar çok uğraşacak seyin oluyor
50 kilo yük taşıyanla 150 kilo yük taşıyan bir olur mu
Dünyadaki bütün olumsuzlukları görüp de bir şey yapamamak olabilir.
Bazen bilmemek daha iyidir derler. Ne kadar bilirsen o kadar yükün vardır. O kadar uykusuz gecen vardır.
Salak yerine koyulmaktan iyidir bence.
Bir yalana inanmaktansa gerçekleri bilmek her ne kadar yaralasa da iyidir.
Kısaca, samimiyetin arkasındaki fesatlık geliyor aklıma.
Şu alıntı geldi aklıma, "Her şeyin bilincindesinizdir. Size yapılan ayıpların, arkanızdan dönen oyunların, sizden saklanıldığını sanılanların... Bilirsiniz, bilirsiniz de söylerseniz tüm gemileri yakmanız gerektiğinden susarsınız. Onlar ise sizin 'saf' olduğunuzu zannederler. Oysa saf görünmeyi tercih eden sizsinizdir."
Bu durumu son zamanlarda çok yaşadım katılıyorum bu görüşünüze. 🙂
Ne tesadüf 🤦♀️ Sağlık olsun...
Ama insanlara nasihat değil tecbure gerekiyor. Bu yüzden geri duruyorum çünkü ben kendim tecrübe ettim 🙂
Elbette öyle. Çoğu zaman nasihatlerin önemi olmuyor. Yaşamadan öğrenemiyor insan.
herşeyi anlıyor ama elinden bir şey gelmiyor ya da karşıdakine anladıklarını anlatamıyor o kadar körler
edebiyat çalışıp gelsene sen bi
Aslında her şeyin farkında olduğumuzu, kendimizi kandırsak bile gerçekleri gördüğümüzü söylüyor bence. Ve bu gerçeklerin sonumuzu getireceğini.
Alıngan insanların işi zor.
Onlarla bire bir ilişki kurmakta zor.
Bu kadar farkındalığı yüksek bir insan olmak ceza gibi bana.
bazen zıttını düşünmek lazım hiç birşeyi anlamıyorum ve yaşıyorum
Kimin dost olduğunu kimin yalancı olduğunu anlıyor ama yüzlerine söylemiyor
Herşeyin farkındayım ve izliyorum. Ama tepkisiz kalmakta çok zor.
Galiba “suç ve ceza” yı andırıyor ! karıştırıyorda olabilirim !
Çaresizliği, teslim oluşu, karşıdakinin ezici üstünlüğünü. 🖖
Bunun bir farklı versiyonu biliyorum
Seni seviyorum ve bu uzun vadede beni öldürür.
Yani anlamanın zor olduğunu ve artık kstlanamadığını anlatıyor
Zihnim aktif, kalbim durmuş. Kendimi lanet olası robot gibi hissediyorum.
Akilli olmamak ve dusunmemek lazim. Hani laf varya deli ol dunya senin derdini ceksin diye.
Bazen şüphe değil de kesinlik yoruyor gibi bir şey.
İnsanların kirli tarafını ve hayatın gerçeklerini görmek beni tüketiyor gibi bir şey
Bu kadar zeki olup her şeyi anlayıp beynimi bu kadar bilgi, keskin fikirler, güçlü öngörü ve düşünce ile doldurmak istemezdim, kafa dinleyemiyorum diyor
"Her detayı, her insanı anlayabiliyorum. Ama herşeyi görebilmek beni delirtiyor."
~herkesi anlamama rağmen anlaşılmamak özellikle 👻
Her şey kapitalizimdir bana göre aşk, sevgi kızlar, ortam, kas yapmak, yiyecek, giyim kuşam, paradan geçer
insanların gerçek yüzünü görebiliyorum ve bu çok yaralıyıcı..
Yani insan her şeyi anladıkça tükenir, üzülür ve ölür sonunda o yüzden en mutlu insanlar cahillerdir zaten.
.. yemin ederim ki, her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır; gerçek, tam manasıyla bir hastalık.
Yeraltından notlar - Fyodor Dostoyevski
Bence bazen bazı şeyleri anlamamak çok daha iyi herşeyi anlamak bence hayatın her çirkinliğini görmek demek ve buda insana zarar verir
Anlama arkadaş herşeyi alla alla. 😂🤦♂️
Her şeyi idrak etmek yani anlayacak kadar zeki olmak acı veriyor ama salak olmak ya da salağa yatmak mantıklı anlamamak anlamamazlıktan gelmek seni mutlu eder çünkü gerçeği bilmezsin kendini kandırmak yi
Aptallar rahat ve uzun yaşar
gerçeklerin korkunçluğunu.
Farketip elinden bir şey gelmemesi...
Kafamda kentsel dönüşümler
Bazı şeylerin ne kadar korkunç olduğunu
Çok derin düşünmek insanı delirtebilir.
Anlamak bir pisliğe yaramıyor
İnsanları gereğinden fazla anlamak zarardır.
Aptal olmak mutluluktur.
Bazı şeyleri bilmeden yaşamak daha kolay
Ne kadar çok bilirsek o kadar ızdırap çekiyoruz
Çok zeki olmak oyi değildir 😂
Hiç birşey anlamadığımı 😀😀
Ölmeyi beklemeyi
Buyrun ben ✌️
Dosto boşları
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?