Hayat bizim hayatımız... Fakat sınırlı... Sonrası Ahiret hayatı... Dengenin iyi ayarlanması gerekiyor... Sizler bir plan yapıyor musunuz? Daha erken mi diyorsunuz? Bir şekilde bitecek mi diyorsunuz?
Hayatı önemsiyor musunuz? Ya da ne kadar önemsiyorsunuz?
Hayatı bir şekilde hepimiz önemsiyoruz, çünkü dünya hayatı bizim için imtihan alanı. Hayatı önemsemeseydik yaşadığımız imtihanların da farkına varmazdık diye düşünüyorum. Ama buraya ne kadar değer veriyoruz, burada ne kadar uzun soluklu planlar yapıyoruz bu çok önemli. Hayattan beklentiye girmemek gerekiyor. Yoksa fazlasıyla hayal kırıklığı yaşarız.
Ben ise hayatın içinde kaybolmamaya çalışan, ahireti için emek veren, olayları ve beni üzen kişileri gözünde çok büyütmemenin en iyi olduğunu düşünen, dünyanın ahiretin tarlası olduğunu bildiğimden dünyaya gerektiği önemi veren aciz birisiyim.
Fakat şu hayatta öğrendiğim en önemli şey ise, geleceğe yönelik fazla planlar kurmamak. Çünkü hep diyoruz ya hayat; biz planlar yaparken başımıza gelenlerdir diye... O yüzden mümkün mertebe planlarımı yapar ama o planlar üzerinden fazla beklentiye girmem. Bundan dolayı da fazlaca gerçekçiyim. Bu kimisine göre iyiyken kimisine göre kötü... Ama benim hayatın düzensizliği içinde kendimi koruma yöntemlerinden bir tanesidir.
Dünya ile ahiret dengesini kurarken dikkatli olmamız gerekiyor... Dünya'yı tamamen bırakmayız yoksa başkalarının dilencisi durumuna düşebiliriz... Burada en iyisini yapacağız. Ferdi olarakta millet olarakta... Diğer yandan da ahiret azığımız için yine en iyisi olmak (Allah'ın sevgili kulu olabilmek) için gayret edeceğiz... Ziyanda olmamak için çalışacağız. (Hem dünya hem ahiret için)...
Hayatı fazla ciddiye almamak gerekiyor bazen.. Ölüm var çünkü. Söylenilen ağır sözleri pek ciddiye almadan an'ı yaşamak gerekiyor.. Dünyada yaşadığımız için dünya hayatını da önemsemeliyiz, ahiret için hazırlık yapmalıyız.. Aç ve açıkta kalmamak için çalışmalıyız. Kimseyi taciz etmeden eğlenmeliyiz, piknik yapmalıyız.. Hayatı gerektiği kadar ciddiye almakta fayda var. Hayatı bazen çok ciddiye alıyorum ahireti unutup, bazen de ciddiye almıyorum.. O dengeyi ayarlayamıyorum.. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sav); "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için yaşayın" demişlerdir.. Burda vurgulanmak istenen; hiç ölmeyecek olan insan, yaptığı işlerin kendisine faydalı olması için senelerce düzgün bir şekilde çalışır, yarın ölecek olan insan ise hep tetikte olur, ahireti için yanlış davranışlarda bulunmaz. Bu hadis dünya hayatına da önem vermemiz gerektiğini ama ahiret hayatını asla unutmamamız gerektiğini vurguluyor.. Ölüm kimi zaman yüreğimi bıçak gibi acıtan bir gerçek.. Ölenler sonsuzluğa gidiyor ve bir daha gelmiyor.. Aslında hepimizin gideceği yere.. İnsan ölümü kendisine ve sevdiklerine yakıştırmıyor.. Ama Candan Erçetin'in de söylediği gibi "Dünyada ölümden başkası yalan"
Hayatı önemsemiyorum. Artık monoton bir hal aldı. Her gün aynı, sıkıcı ve hızlı geçiyor. Bazen hayatıma anlam katmak için bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyorum. Anlık bir motivasyon geliyor bir süre sonra gidiyor... Geçmişimi düşündüğüm zaman da hayatı önemsemediğimi fark ettim.
Büyük konuşmak gibi olacak ama yazmadan edemeyeceğim. Bir gün geberip gitsem yapamadıklarım için üzülmem. Yaşarken yapmadıklarım için pişman olamayacak kadar yorgunum
Dünya hayatını gerçekten de önemsemiyorum.. Bunu gerçekten de tüm samimiyetimle söylüyorum.. Çevrem de ki bir çok kişi tarafından da bu konu da tenkit ediliyorum. Maalesef herkes öyle bir mal mülk sevdasına kapılmışlar ki, adeta gözlerini kör eder derecesine..
Peki bir amacı mı var? Hayır hasenat mi, Allah rızası için harcama mı? Tek amaç günümüzde lüks, şatafat, gösterişli yaşam..
Ölüm var ölüm.. Giderken "Allah'a ısmarladık" demeye bile zaman yok.. Keşke herkes bunu anlasa !
Allah her canlının rızkına kefil.. (Bu ne büyük bir şey) Daha var mı ötesi? Peki bizler neden panik yapıyoruz?
Bir video vardı matematiksel hayatın amıcını işlrmişler hayatındaki her işi bir amaçla yaparsan (ahirette hesap ve mükafat) yaparsan 2 ile çarpılır (hem dünyada hem ahirette mükafatlandırılır) . Ama hayatını amaçsız sadece gelişi güzel yaşarsan 0 la çarpılır ve 0 etkisiz elemandır. Her yaptığın işe Allah razısı da katmanın gerektiğini çok güzel anlatmıştı
Hayat bizim için bir araçtır. Bu aracı nasıl kullanirsak ahirette ki poziyonumuz ona göre olucak.. Dünyaya dalıp fazla onemesedigim zamanlar oluyor ama genelde dengede tutmaya çalışıyorum
Esasında hayat onemsenmeli. Bir daha mı geleceğiz dünyaya sözü çok anlamlı bir söz. Fakat bu sözü yanlış kişilerin kullanıyor olması ironi. Evet dünyaya bir daha gelmeyeceğiz ve tekrar imtihana tabi tutulmayacagiz. Burda ne kazanırsak ne kadar kul olursak o kadar iyi. Bu bakımdan onemsenmeli. Haramın helalin sınırlarını elimizden geldiği kadar gözetemeliyiz. Fakat tam tersi şekilde sadece bu dünyaya çalışmamalıyız