Vicdan bazen hassas kalpler için tam bir zulüm olabiliyor. Vicdan insanın peşini bir türlü bırakmıyor. Peki sizde böyle girdaba kapıldığınızı hissettiniz mi hiç?

Evet yaşadım. Sürekli keşke dersin keşke keşke keşke keşke diyorsun. Ama bu söylemlerin tekrarların bir işe yaramaz artık olan olmuştur. İçin içini yer yediğin yemek, içtiğin su, uyuduğun uyku rezil olur.Çok kötü bir duygudur ama bir o kadar da değerli.Çünkü bu yaşananlar birer tecrübe oluyor.
Vicdan insanın içindeki muhakeme yeteneğidir. Onunla doğru olana karar verir ve onunla gerçeği bulabilir.

Efendimize a. s. m iyilik ve kötülüğü soran Hz. Vabisa'ya verilen yanıt "Kalbine danış." şeklinde oluyor.. Zira kalbe büyük bir ölçü konulmuştur ve insan ancak onunla hikmete ulaşır. Sorgulayıcı olarak ta insana vicdanı yeter..
Hz. Vabisa anlatıyor:
Hz. Peygamber (a. s. m)’e iyilik ve kötülük hakkında her şeyi sormak için yanına vardım. İki veya üç defa "Yanıma gel, yaklaş." diye buyurdu. Meclisteki insanların üzerinden adımlarımı atıp giderken, onlar, yerimde durmamı istiyorlardı. Fakat ben “Bırakın beni, bütün insanlardan bana daha sevgili olan Resulullah’a yakın olmak istiyorum.” dedim. Resulullah (a. s. m) da “Bırakın onu, ey Vabisa! Yaklaş.” diye buyurdu. Yanına yaklaşıp önünde oturdum. Bana “Senin niçin geldiğini ben mi söyleyeyim; yoksa sen mi soracaksın?” deyince, "Siz söyleyin.” dedim. “Sen iyilik ve kötülük hakkında soru sormak için geldin.” buyurdu. “Evet!..” dedim. Bunun üzerine üç parmağını göğsüme dokundurarak “Ey Vabisa! Kalbine danış, nefsine danış.” buyurdu ve bunu üç defa tekrarladı. Sonra da şöyle devam etti, “İyilik nefsin yatıştığı şeydir. Kötülük ise -insanlar sana fetva verseler bile- nefsi tırmalayan, sinede gel-gitler / tereddütler meydana getiren şeydir.”
(Müsned, 4/228; Mecmâu'z-Zevâid, 1/175,10/297; Darimi, Büyu, 2; Süyûtî, Câmi’u’s-Sağîr, 1/40)
Hadisten de anlayacağımız gibi bu büyük bir nimettir. Suçlular bazen yakalanmaz olsalar da eğer kalpleri mühürlenmemişse içlerinde onları bekleyen bir hakim vardır. "Hakimin kendisi şahit" deyimi de bir nevi dünyadaki küçük hesaba işaret ediyor gibi..
Diğer açıdan bakıldığında, hassas kalplerde vicdan akılla beraber kullanılmazsa onu üzecek kişilere karşı da fazlasıyla tevazu göstertebilir ve sonu pişmanlıkla biter. Ayrıca kendinden fazla kıymet verip, bunun karşılığında yine incitilirse bu defa gelecekte daha acımasız biri olabilir.
"Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir.."
(İbn Haldun)
#Selâmetle 🙂
İç huzura önem veririm, kendime hesap vermek zorunda kalacağım bir şey yapmamaya özen gösteririm. O yüzden öyle bir hissim yok.
Bir söz var, çok severim, şimdi aklıma geldi. "Birinden kötü bir söz işitirsen sessiz kal, kendi vicdanı rahat bırakmasın o kişiyi."
Vicdan azabı duyduğum zamanlarda oldu elbette ben de insanım.. Mevzu vicdan azabı çekmekten ziyade o insanların değip değmediği aslında bana kalırsa.. O sebeple ah vah demenin bir faydası olmuyor genelde.. Keyifli günler..
Cevap
10Cevap
Evet ve kurtuldum kendisinden kdk
Benim kısa sürüyor ya bazen üzülmeyecek insanları üzüyorum. Ama yapacak bir şey yok yaptıklarımın arkadasindayım.
evet. ama o zaman 9 - 10 yaşlarındaydım annemle çarşıdaydık. biraz orta taşlı engelli bşr abi var dı bi kolu küçük ve yüzü yamulmuş bir şekildeydi. aradan zaman geçti ama adamı hala hatırlıyorum. Adamın yanın dan geçtiğimiz de de adam da dileniordu annem de biraz para vermişti.
Ciao🍀🦇
Yıllar önce daha çocukken parkta oynuyordum bir teyze 2/3yaşındaki çocuğuna benim suyumdan içirmek istedi bende huylanıyordum yani titizdim vermek istemedim. Aslında normali bu ama vicdan azabı çektim o suyu vermedim diye.
Evt ben ilkokulda sinir hastası biriydim hoca bize matematik işlemi sorusu sormuştu bende yapamadım ve sinirlendim başkasını dövecektim ama hoca vardı dövemedim yanımdaki çocuğun kafasını tutup bi kaç kere duvara vurdum okuldan atışıyodum az daha çocuk aklı bide şey diyodum ne abartınız ya alt tarafı kafasını vurdum demiştim
Evet, insanlık hali olarak çektim fakat vicdan adeta bir "özel öğretmen" verdiği dersi almayı bilmek gerekiyor. Tekrara düşmeden 🙂
Herswyden herkesten yana vicdanım rahat da , bir kendime yaptığım haksızlıklarda arada sızlıyor o vicdan...
Kaybettiğim sevdiklerimin ardından çok keşkem oldu. Yaptıklarımın ve yapmadıklarımın vicdan azabını çektim.
Oluyor ve bunun tek bir caresi var hataya devam etmek
Çok çektim her hatam için kırdığım her kalp için çektim
Yardıma muhtaç çocuklara yardım edemediğim için vicdan azabı çekiyorum evet..
Hiç çekmedim 😌 çünkü o konuma ve duruma getirmem kendmi
Çektiğim oldu tabi ama daha sonra iyi ki yapmışım dedim
Çektim. İhanet etmiştim. Çekmekte haklıydım bir yerde 😄
Çektim hem de çok derinden, geceleri uykumdan oldum, durup durup ağladım
Yok çekmedim. Çekseydim mutlaka hatırlardım. Zaten aşırı merhametli biriyim.
Kolay kolay acımam vicdan yapmam. Ama vicdan azabı çektiğim bir konu vae malesef 😔
Konu insansa vicdan azabı olmuyor da konu hayvansa, çok kötü hissediyorum..
hayır karşı taraf hak ettiyse isterse gözümün önünde acı çeksin hoşuma gider
Bazen çekiyorum bazen çekmiyorum kişilik bozukluğu var heralde ama çektiğim zamanlar oluyo ama hiç vicdan azabı çekmeyen insanlar var onlardan hayır gelmez kaçın kurtarın kendinizi...
Ben kalp kırmaktan korkan birisiyim ve karşımdaki kim olursa olsun kötü bir şey söylediğimde vicdan azabı çekerim
şimdiye kadar çekmedim vicdanımı sızlatan olaylar yaşamadım dengede yaşamaya çalışıyorum
Evet çoğu kez herseyden
Vicdan azabi gece uyutmaz
Hayır, vicdanım rahat geldim bu yaşa kadar şükür.
Hayır, vijdanim rahat...
O konuda çok hassasım. Çok çektim
Evet çektim ama salakmisim
çocukken yaptığım bazı şeyler için
Hiç çekmedim. Sanırım vicdansız birisiyim 😂😂😂
Her zaman çekerim bıktım bu vicdanımdan.
Çekmeye devam ettiğim konular var tabi.
Genelde kızgınlıkla söylediğim şeylerde
Hayır
Çekmişimdir.
Hayir
Evet çektim tabi
Sınavda sorular yanlış yazdıkan sonra 🤧
Çekmez olaydım
Çektim
Evet, çekmiştim.
Çokça yaşıyorum.
Yooo