Var mı içinize düğüm olan dert olan bir şey?🤔👒
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Evet. Mutlaka var.
Hepsini bir bir silmeyi değil, minimalize etmeyi öğrendim...
Biraz bilgi de verelim ki düşünsel bir fırtına eşliğinde, biraz farkımız oluşsun ;
Ukte ve de acıları silmek üzerine, acı anılar silinebilir mi? Ya da görmezden geldiğimiz, bastırdığımız, geçmişin derinliklerine itip bir kutu içerisinde kilitleyip sakladığımız travmalarımızın bilinçaltımızda açtığı yaralardan kurtulmak gerçekten mümkün mü? Acı anılar silinirse ne olur?

“Bilgisayarda silme tuşuna basarak silmek gibi acı anıları silebilir miyiz? Sil Baştan filminde hatıralarını sildiren adamın hikayesi gerçek mi oluyor?” sorularını getiriyor.
Parmağınızda kesilen bir yerin zamanla kendini iyileştirmesi gibi beyin de yaşanan kötü anıları işleyerek, iyileştirme görevini yapıyor. Ancak bu görevi yerine getiremediği durumlarda işlenmeden kalan anılar beyinde doğru şekilde depolanmayınca hayatımızın sonraki dönemlerinde farklı semptomlar olarak kendini gösteriyor.

“Ukde” kitabında EMDR terapi ile tedavi edilen 3 vakaya yer veriliyor. Kitapta bizi rahatsız eden bu anıların bütünden ayrılmış bir parça gibi diğer anılardan bağlantısız bir şekilde kaldığını söylüyor. Yeniden işleme yapılarak o ayrık anının diğer anılarla birleşerek bütün haline gelmesi sağlanıyor ve bizde kötü hisler uyandıran anıya artık daha duyarsız hale geliyoruz.
– “Çocukluk yaşlarında oluşan inançlarımız bizi o kadar sıkı sarmalar ki; olan biten her şeyi o inançların gözümüzde oluşturduğu perdeden izler, öyle anlamaya, anlamlandırmaya çalışırız.”
– “Bir insanın çocukluğu, anavatanıdır.”
Geçmişte yaşadıklarımız bugünümüzü ve geleceğimizi etkisi altına alıyor ve bazen bunun farkına bile varamayabiliyoruz. Bunu neden yapıyorum, neden böyle tepki veriyorum dediğimiz durumların altından çocukluk anılarımız çıkabiliyor. EMDR terapisi bu anıların bizdeki etkilerini azaltmayı sağlıyor.

Acı anıları bir şekilde silmek mümkün olsaydı; iyi anılarımız da beraberinde kaybolurdu. The Pixar’ın Inside Out animasyon filminde de böyle bir sahneye şahit oluyoruz, filmdeki karakterin kötü anısı silindiğinde iyi anının da beraberinde kaybolduğunu görüyoruz.
Elimizde kalan boş bir fotoğraf çerçevesi olur nihayetinde. Silmek o yüzden de iyi bir fikir gibi gelmiyor bana.
Silmeden, kaçmadan, var olan durumla yüzleşerek, yargılamadan doğru şekilde anlamaya anlamlandırmaya çalışarak onunla birlikte yaşamayı öğrenmek iyileşmenin bir parçası oluyor.
Unutmayınız ki : “Yaşam sadece acılardan kurtulmaya dair değildir. Yaşam, neşe ve esenlik duygularını kucaklarken potansiyelimizi genişletmeyi kapsar...”
Bazen en büyük tedavi kabul etmektir. Geçmişi sorgulamak yerine öylece resim karesi olarak bırakmak. İnsanın geçmişiyle arasında uçurum oluşmasını engeller. Anıları iyi veya kötü olarak ayrıştırmaktan ziyade sadece anı olarak hatırlamak en güzeli. Böylece en derinlerdeki resimler bile su yüzüne çıkmakmaya cesaret bulabilir. Biz bize güvenirsek yenilikçi bir yapıya sahip olursak herşey çözülür.
Teşekkürler değerli görüşünüz için👒
'' Biz bize güvenirsek yenilikçi bir yapıya sahip olursak her şey çözülür... ''
Üzerine çok şey konuşulabilecek bir cümle, fakat buna özel insanlar ile...
Ben teşekkür ederim.
Uzun zamandır, elime almadığım bir kitabı almamı, ve de gülümsememi sağladınız.
Bu yer de, bu kadarı çok bile...
İyi akşamlar...
Elimden geldiğince istediğim hayatı yaşamaya çalışıyorum. Seviyorsam söylerim -çok fena da unuturum onu da ekleyeyim, anında silerim :)- kızınca belli ederim, her türlü duygumu kıskançlığımı, öfkemi, sevgimi dışarıya vururum ki sırf içimde ukde olarak kalmasın diye. Çünkü o ukde olarak kalma insanın bir yanını hep eksik hissettirir. Onu ortadan kaldırmak için başka yanlış yollara sapmaya sebep olabilir. Ancak nasıl ukde kalır iftira atan karaktersiz insanlara, bütün karaktersizliklerini bildiğimi söylememişimdir. Şöyle ağzım dolu dolu sövememişimdir o ukde kalır :D ama o da yok çünkü en çok da onları takmıyorum :D
Yurt dışındaki eğitim fırsatını değerlendirmemek... Dert değil, ama hayatımdaki tek keşke diyebilirim.
Teşekkür ederim 🌺
Rica ederim👒
Yaşanması gerekirken yaşayamadıklarım var...
Teşekkür ederim.😊🌼
Rica ederim😃
Cevap
45Cevap
Merhaba,
Aslında 30 yıllık hayatım boyunca tabii bunun 15 yılını çıkalım geriye kalan 15 yıl boyunca benim için ukte olan birçok şey kalmıştır örnek veriyorum, futbol topu oynamak bisiklet sürmek arkadaşların olup onlarla aktiviteler yapmak yani çeşitli normal insanların yapabileceği birçok aktiviteyi ben yapamadım bundan dolayı içimde birçok şey kalmıştır.
Çok istediğim halde yurt dışına gidemedim. Bu bende ukde kaldı. Oysa bir ara fırsat gelmişti. Kısmet değilmiş..
Kız arkadaşımla beraber enize karşı oturup karşılıklı kahve içmek. Kahvem var denizde yakın ama bilin bakalım ne eksik.
Fincan çok küçük kalır, büyük kupa daha iyi olurdu...
Kesinlikle 🤷🏼♂️
Keşke bir takım hatalar yapıp iflas etmeseydim ya şimdi daha iyi olurdu.
Ahh evet var.
İzmir ve Ege sahillerini doya doya gezmek istiyorum. Maddi açıdan durumum var ama zamanım olmuyor. İşlerim yoğun ve kendime zaman ayıramıyorum. Gerçekten içim de ukde kaldı.
Başka şeyler de var ama en çok bu 😅
İçimdeki ukte; gerçekten bir aşk yaşayamamış olmam.
Üfff, evet, kesinlikle ama ne bileyim ya😂
Biliyorum biliyorum da ukte işte ne yapacaksın😂🤣
Bazen bazı durumlarda kendimi net ifade edemiyorum sanırım bunun verdiği bir iç sıkıntısı var sadece başka bir ukde kalmadı içimde şükür. Keyifli geceler..
su pandemı ıle kurlar patlamayaydı c 180 alıyordum dur bekle falan derken kacırdık ıyımı uzulurumde ona cok uzulurum.
Çocukluğumda elde edemediğim bir oyuncak içimde ukde kalmıştı ama büyüyünce bunu tekrar yaşamamak için ne istiyorsam elde ettim.
İçimde ukde kalan şey?
Nedir acaba?
Aklıma gelenleri yaparım, hiç bekletmem.
Ukde kalan yok :)
vardı baya birşey çogunu yaptım sadece bir kız çocugunun bana baba demesi kaldı :D
Şu ana kadar olmadı.. Bundan sonra da olmaz sanırım. Kafaya koydum mu yaparım
Mutlu aile ortamı, istediğim şeyler, fiziksel özelliklerim, ve evlenemeyeceğimi bilmek.
Spora daha erken yaşlarda başlamamış olmak içimde bir ukde dir.
Hak edenlere hak ettiklerini söyleyememek…tam da bu işte
Öyle içimde ukde kaldı, düğüm düğün oldu dediğim hiç bir şey yok galiba ya da aklıma gelmiyor.
Askerlikten sonra üniversiye gidemediğim için var evet.
Kir düğünü yapmak istiyorum ama bu imkansız gibi bir sey
Lise aşkı çünkü hiç olmadı olsa iyi olurdu ama olmadı öyle ergenken deli gibi birine hiç tutulmadım
Gençliğimi hiç yaşayamadım dışarı çıkmak gezmek eğlenmek sosyal olmak aşık olmak sevmek sevilmek sevgilim olsun isterdim ama olmadı hepsi içimde kaldı
Eski ilişkim onun yüzünden bitti ama herşey yarım kaldı 😒
Biri var o kendini bilir kendini kaf daginda gorupte terk edip gitti
İstediğim gibi bir kadınla bir şeyler yaşamak
İstediğim yerleri gezmek
Birinin dilini kopartmamak :)
Üniversiteye gidememek. Zamanında okul çıkmıştı ama babam yollamamıştı.
yani şu yaşa kadar en az 1 tane sevgilim olsaydı diyorum deneyimlemek için bazı şeyleri
Iyisinimi diyimm kotusunumu 🤔
Aılemı gururlandırmak cok ısterdım onların ıstedıgı bırseyı olup.. Hep ıcımde ukdedir..
Anne sevgisi, ilgisi, şefkati ve aile kavramı.
Türkçe öğretmenliği çok istedim be
Çok şey cokkk
Var bende kalsın
-VESSELAM-
Evet üniversite okumak istemiştim okuyamadım
Var. Ama bana kalsın.
Bisiklete binemedim hiç böyle gulerek
Ahh ahh ne sen sor ne ben söyliyim 🤦🏻♀️
doğru insan olmak için harcadığım enerji !
Ne istediğimi bilmiyorum.
Yok galiba.
Eğitim hayatım çok farklı olabilirdi..
Atanamadım hala daha ne olsun?
Var , organım gıbı hemde
Bazı şeyler var ama detayına girmek istemiyorum.
beni gerçekten sevecek birinin olmaması
@şairanekadin icimde ask var sevgi var senin
Evet ama ne olduğunu bilmiyorum
Keşke Subay olsaydım. çocukluk hayalimdi
Yurtdışına yerleşememek 🤷🏻♂️
@Ms26Ms Sanki uçlarda yaşıyor gibisin
Çok sey var.
Çok şey var hangisini söyliyim🤷♀️
Mutlu olmak
Gençliğim
Bir çok şey.
Eski sevgilimi hep iyi sevmiştim keşke becerseydim