Kur'an-ı Kerim'de, Allah (C. C) bir ayetinde şöyle buyuruyor; "İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki candan bir dost olur. (Fussilet 41/34)
“İnsanlar sana taş atabilirler. Sen onlara atma. Biriktir ve kendi kaleni kur." Bu sözün açınımını ve manasını yazabilir miyiz?
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemden rivayet edilen bir hadise göre kötülüğe iyilik ile mukabelede bulunmak olgun mümin tavrıdır, hemde peygamberlerin biz insanlara bıraktığı en güzel mirastır. Ama biz aciz ve nefsine karşı zayıf kullar bu kadarını başarabilir miyiz bilemiyorum. Sadece bize düşen çaba göstermek...
Atılan her taş, nefsimiz ile de verdiğimiz bir savaş aslında. Belki de o yüzden "kale" ifadesi kullanılmış. Allahûalem...
Ben ise bana taş atana gül atabilir miyim bilmiyorum. Sadece sessiz kalıp, Allah'a havale ediyorum. Taş atana gül verebilmek, tokat atana diğer yanağını çevirebilmek biraz nefis terbiyesi istiyor sanırım.
Allahü Teal'a, emri dairesindeki samimi kullarının, "tutan eli, konuşan dili, yürüyen ayağı, gören gözü" olurum diyor... Bizler yeter ki bu konuda gayretlerimiz olsun...
Kasas Suresi, 54. ayet: İşte onlar; sabretmeleri dolayısıyla ecirleri iki defa verilir ve onlar kötülüğü iyilikle uzaklaştırıp kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. Kasas Suresi, 84. ayet: Kim bir iyilikle gelirse, artık onun için daha hayırlısı vardır; kim bir kötülükle gelirse, artık kötülükleri yapanlar, yalnızca yaptıklarıyla karşılık görürler.
Ayetleri fırsat bu fırsat koydum ki belki, okuyan, anlayan olur.🙂
Peygamber efendimiz hasaisi ile bize hep anlatmıştı. Taş atana, sövene, hatta amcasını öldürenlere bile iyi muamele etmenin, nasıl bir ilim olduğunu, nasıl öğretmenlik yapılması gerektiğini ve yok olacak denilen bir dinin, bu davranışlar ile, nasıl kudretli bir din meydana getirdiğini... Anlamıyorlar, çocukkara zulm ediyor çoğu müslğmanım" diyenler, oysa ki, aşikâr olanı gmrmekte çok zorlanıyorlar.
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İnsanlar sana ne yaptı ve canını yaktı ise sen o kötülüğün ne olduğunu anla ve onu başkasına yapma. Bu şekilde düşmanın bile sana hayran olur ve saygı duyar. Kötülüğe karşı kötülük herkesin işi, kötülüğe iyilik er kişinin işi. Bize düşen iyilik yapıp ahiret yurduna alnı açık ve borçsuz gitmek.
İnsan, yaşadığı ve yaşatığı birer tecrübe... Bize yapılan haksızlık, kişi kendinde bizaat yaşayarak öğrenip, tecrübe ediyor. Önemli olan bundan dersler çıkararak hayatını bu olgunlukla yaşaması... Güzel yorumunuz için teşekkürler üstadım...
İyiliğe iyilik her kişinin, kötülüğe iyilik ise er kişinin karıdır.. Taş atana gül atmak zor olsa da insanı insan yapan bir özelliktir.. Çelme takan aslında kendine çelme takar. Herkes kendine yapar. Kötü olan en büyük zararı kendine verir, akıllı olan kişi ise kendisine atılan taşlarla kendini daha da güçlendirip önüne bakar.
Sana yapılan her kötülükten bir ders al bu dersleri tecrübeleri hayatına geçir böyle yaparsan kolay kolay kimse sana kötülük yapamaz diyor sözden anladigim Taş atana gül atmak her kişinin değil er kişinin yapabileceği birşeydir.. Bana taş atana taş atmam ama gülde atamam, atacak kadar da nefis terbiyem yok malesef
Anlayana bazen gül atmak bile yaralayabilir... Burda ki mevzu olan "Taş atana gül atmak" mecazi olarak denmiş. Kötülük yapana iyilikle mukabele etmek... Sen diyorsun ya "Bana taş atana taş atmam ama gülde atamam,..." Benim burada sizi tanıdığım kadarıyla diyorum ki, iyiliği, güzelliği düşünen kalbiniz ve yapınız var. Size yapılan kötülüğe siz mukabele etmeyeceğiniz gibi, iyilikle de karşılık verebilecek, terbiyeye, bilgiye ve ahlaka sahip olarak görüyorum...
Olabildiğince iyi ve tatlı dille konuş mümkün olduğunca kalp kirmamaya çalış, affetmek daha büyük bir erdemdir anlamlarına gelebilirken, Tefsirlere bakmak doğru olacaktır, Tabi yinede En doğrusunu Allah (C. C) bilir
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > “İnsanlar sana taş atabilirler. Sen onlara atma. Biriktir ve kendi kaleni kur." Bu sözün açınımını ve manasını yazabilir miyiz?