Ormanda araştırma yapan Fizikçi, Matematikçi, Kimyacı, Jeolog ve Antropolog yağmura yakalanmışlar. Hemen yakınlarındaki bir orman evine giderek yardım istemişler. Ev sahibi misafirlerini güzel karşılayarak ikram hazırlamak için mutfağa geçmiş. Bu sırada ekiptekilerin gözüne evdeki soba takılmış. Soba yerden bir metre kadar yukarı konularak, altına taşlarla destek yapılmış. Ekiptekiler bu konuda kafa yormaya ve yorumlamaya başlamışlar.
Kimyacı, “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış” der.
Fizikçi, “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş” diye yorumlar.
Jeolog, “Tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın ihtimalini azaltmayı amaçlamış.” der.
Matematikçi, “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.” der..
Bizimkiler aralarında böyle konuşurken ev sahibi içeri girer ve hep birlikte ona sobanın böyle yukarıda olmasının nedenini sorarlar. Adamdan çok manidar bir cevap gelir: –Boru yetmedi..
Velhasıl herkesin ne yapmaya çalıştığına kafa yormaya gerek yok çünkü bazen sadece boru yetmez.. herkese, her şeye, her olaya ve her eyleme akıllıca ve bilimsel açıklama getirmeye çalışmadan tanımak lazım.. Her konuda mükemmel ve yeterli olmadığımız, bazı şartların insanları karakterinin dışınada çıkma eylemlerine zorlaması gerçeğini unutmadan tanımaya gayret ederim.
Zaman içinde herkes herkesi tanır da, kestirme yol diye verdiğiniz yöntemlerle karşınızdaki insanı özellikle sınadığınız için bu da bir nevi kendinizi tanıtma yöntemi olabiliyor. Strateji, deneme, bir şeyleri hesaplı yapma (mesajlara geç cevap vermek gibi) bunları hissettiğim insanın yüzüne bakmam ben. Benim tanıma yöntemim karşımdakinin hinliği ölçüsünde gelişir. Onun dışında insanları doğal bir akışta kalben hissederek tanıma taraftarıyım ve ne yaptıklarından ziyade bana iyi gelip gelmemelerine bakarak yol alırım.
Güvenmek için minik bir sırrımı verip takip ederim, ne yapacağını. Gerçek yüzünü görmek için, dişlerimi gösteririm, epey kışkırtıp sinirlenince ne yaptığını gözlemlerim. İkinci yöntemim de hayatındaki diğer insanlara nasıl davrandığını gözlemlerim. Örneğin: Erkekse, annesine tavırları; kızsa, arkadaşlarına tavırları. Annesine küfürlü konuşan bir erkek yarın bana da küfür eder veya diğer yakın arkadaşlarının dedikodularını yapan bir kız yarın benim dedikodumu da yapar. Çıkar için mi yaklaştığını anlamak için, kötü günlerimde yanımda olup olmadığına bakarım...
Hareketlerinden, söylemlerinden ve davranışlarından tanıyabilirim. Özü, sözü bir mi? Herkese eşit mi? Oturuşu, kalkışı.. Bunların hepsi bir kriter. Bakışlarından bile belli eder insan bazen kendini. Görmesini ve okumasını bilene tabi.
Tanımam için kendini bana açması gerekir.. Bunu sağlayabilmek adına öncelikle benim de o insana karşı son derece şeffaf olabilmem gerekir.. Yani bu ne kadar ekmek o kadar köfte olayı gibi aslında.. Birine bir adım giderseniz o size beş adım gelir.. Eğer rol yaptığını ya da yalan söylediğini hissedersem zaten hayatımdan çıkarırım.. Keyifli geceler..
En başta yıllardır tanidigimi sandiklarimi tanimamisim diyerek ana fikre odaklanayim:Anladım ki artık maskesiz insan yok. Size zannettirdigi yüzüyle zihnindeki çakal dansları arasında yüzde yüz fark var. Benim önerim, baştan Allah'a sığınmak."Beni hep iyi insanlarla karşılaştır", amin demek. Bastan tabi bizim de ictenpazarlikli olmamamız şart. Ve çok önemli bir şey daha;o insanın en iyi anlaştığı insanları analiz etmek. Genel çevreyi kastetmiyorum burada, en kıymetli kişileri kastediyorum.💙🙏
Hislerim hiç kuvvetli değildir iyi veya kötü olduğunu da anlayamam niyetini hiç bilemem ama bana verdiği cevaplarla zeka düzeyini az çok tahmin edebilirim kişinin zekasıyla yaptığı hareketler aynı orantıdadr bu yüzden karşımdakini konuşturarak özellikle de uzun cümleler kurmasına teşvik ederek zamanla tanıyabilirim
Saddov, bir insanı tanımak mümkün değil ki.. Tanıttığı kadar tanıyoruz işte, zamanla yeni yeni şeyler öğreniyoruz. Annem hep der kaç yıllık kocamın yeni yeni huylarını öğreniyorum diye. Maalesef namümkün
Toplum önünde, ailesinin yanında, zorluklarda, menfaat durumunda, ticari ilişki kurunca, istediği olmayınca, en sinirli anında bir insanı çok daha iyi tanırsınız. Bu saydığım konular kritiktir benim için :)
Ne konustuguna bakarak kultur seviyesini , nasil konustuguna bakarak edebini, neye guldugune bakarak da zeka seviyesini anliyorum. Ve bakislar... bakislar bana cok sey anlatir.
Bir insanı , sinirlendiğinde ne yapıyor ona bakarak tanırım. İnsanın karakteri ya sinirlendiğinde ya da çok sevindigi de brlli olur. Yüz hatlarından , gözlerinden, konuşmasındaki ses tonundan.
Basit sorularla başlarım. Yıllarca tanıdığım ama özel hayatı ile ilgili bilmediğim çok şey olan insanlar var. Biriyle gerçek anlamda tanışmak ve onu tanımak istiyorsan basit şeyleri bil derim. Misal en sevdiği renk, kahve mi çay mı, boyu kaç, kaç kardeşi var?
Tartışınca tanırım. İnsanlarla hemen samimi olan biri değilim, özellikle başlarda gözlem yaparım ve hislerimde genelde yanılmam. Tartışma anında olan davranışları ve sözleri insanı ele verir bence.
Kesinlikle o insanla kavga edene kadar tanıyamazsın normalde bal börek olan kavgada bağırıp çağırıyor olabilir, gerçek yüzleri o zaman belli ediyor insanlar
Sohbet ederken tavrindan konusurken sozlerinden herseyi ike taniyabilirsin ama tabi bu bazen imkansiz cunku ic ice gecmis matruska gibi insanlar surekli farkli birileri cikiyor iclerinden
Genelde zor günde ya da ihtiyaç duyulan günde nerede ne yapıyor olduğuyla tanırım ama zor günümde yanımda olan çok dost görünümlü düşman da gördüm o yüzden zamanla er ya da geç tanırım diyeyim
“En iyi” tanımak kritik bir söz. İnsanlar kötü taraflarını göstermez genelde. Kendini hep iyi tanıtmaya çaba sarf eder. Dürüst, net bir insan ise iyi kötü her şeyinden bahsedebilir. İnsanları tam tamamıyla tanıyamıyorsun bence. Ama bir şeyleri gözlemleyebilmek için belirli durumlar yaşadığınızda ki tavırlarından anlayabilirsin az çok kişiliğini, bazen de sen kendini yormana gerek kalmaz o koyar karekterini ortaya. Yaşayıp görmek lazım. Bu da zaman gerektiriyor.
Bana zaten kim olsa iyi davransak. Önemli olan çevre de ki insanlarla iletişimi, onlara nasıl davrandığı.. onlara nasıl davranıyorsa sanada öyle davranacaktır demektir..
Bir insanı tanıyamam göründüğü gibi çıkmayabilir bazen kavga anlarında gerçek yüzlerini çok güzel ortaya çıkarıyorlar mesela o yüzden kimseyi tanıyamıyorum
İnce düşünürüm, farklı düşünmeye çalışırım. Kurduğu cümlelerden, sorduğu sorulardan ve cevaplardan anlayabiliyorum. En çokta sesli konuşurken anlıyorum.
Bir insanı konuşma sırasında düşüncelerini aktarabilme yeteneğine göre tanıyabilirim ayrıca karşılaştığı sorunlar karşısında verdiği kararlar da bir etkendir
İnsanların çoğu karşılarındaki diğer insanlara asıl olduğu kişiyi değil, görmelerini istediği kişiyi gösteriyor. Hiçbir insanı tam anlamıyla tanıyamayız bence.
İlgi alanlarından ve bence hayatını biraz anlatmasını isterseniz büyük bi şekilde anlayacaksınız nasıl biri olduğunu birde kavga ederken gerçek yüzünü görürsünüz😊
Çok garip bir durum bu ya. Tek bakışta karşı tarafın seceresini döken adamlar da tanıyorum, yıllarca tanışıp tanıyamayan da. He bana göre bu bir süreç. Zamanla olduğunu düşünüyorum