Bana kalırsa en güzel yolu, ağlaması bitip, kafasını kaldırınca sarılabilirsiniz. En büyük hata; aman gel kafayı dağıtalım, ah canım deyip sarılmaktır. O kişinin ağlaması yani acısını yaşaması şarttır. Yaşamazsa sonradan çıkar.
Yanı başında beklemek ve ona destek verecek bir omuzun olduğunu hiss ettirmek gerekir. Biri ağlıyorsa , ani bir duygu kabarmasıyla ve onu üzen olayı sıcağı sıcağna yaşadığı için onu durdurmak biraz zordur.Çünkü o an olayın nasıl yaşandığı, sebebi , durumu, sonucu hepsi bir anda akla geldiği için ani ve güçlü bir duygu değişimi yaşabır. Yani hemen müdahele edersen durmaz , ya daha da şiddetlenir ya da sarılış , teselli sözcükleri bitince tekrardan devam eder. Tepki vermezseniz bir süre sonra kendisi sakinleşir. Ve sakin olduğu zaman edilen teselli , tavsiye daha yararlı olur bence.
Eğer bir konuşmada birden ağlamaya başladıysa be pek yakın değilsem hiçbir şey yapmam, görmemiş gibi devam ederim. Yakınımsa ve ağlarken denk geldiysem koşar sarılırım. Hiçbir şey söylemeden göz yaşları dinene kadar sarılır, beklerim -demeyi çok isterdim ama bende bu kadar merak varken susmadan duramazdım 🤭- Tanımadığım birine ağlarken denk geldiysem de teselli sözleri söyler, yardım etmeye çalışırdım. Etkisi olmadıysa -korona olmasaydı- sarılır, sakinleşmesini beklerdim. Sonrada biraz dertleşirdik 🍃
Aglamasi bitince sımsıkı sarılıp alnından operek Ben bunu genelde yegenlerime yaparım Kaldi ki ağlamakta bir baskaldiridir Farklı bir tepkidir Sonra onun konuşmasını beklerim Sakinlestirme hamlem bu aşamada başlar
Ağlayan birini sakinleştirmeye çalışmak yerine onun yanında olduğumuzu hissettirmek en doğrusu olur. Çünkü ağlayan birinin duygu yoğunluğunu atması gerekir ve ne yaparsanız yapın o hal bitmeden ağlaması geçmeyecektir. Yapılabilecek en güzel şey aradaki samimiyete göre bazı davranışlar sergilemek lazım; yanı başında durmak, elini omzuna koymak, omzundan çekip başını omzumuza koymasını sağlamak ya da direk sarılmak gibi... gibi...
Bunlar ağlayan kişiye onu susturmaya çalışmaktan çok daha iyi gelecektir
Sadece bebek ağladığında şebeklik yaparım. Onun dışında ağlayan birisi olursa oturur izlerim. Herhangi bir şey yapmam 5-10 dakika sonra geçiyor genelde. Sümük çekenlere de peçete veririm.
Ağlayan kişiyi o duyguda, o boyutta bırakmak gerekir. O an hiçbir şey yapmamak ağlayan kişi için en sağlıklısı, duygusunu yaşasın. Ağlaması bittikten sonra sarılabilirim.