kontrolü kaybetme duygusu.. kıskançlığın aklı susturduğu ve sadece öfkeyle karışık sevgiden ziyade onu kaybetme korkusuyla ve dahası hayatındaki insana güvenmemin vermiş olduğu ön yargıyla gözleri kör kulakları sağır bir adamın canı için mücadele etmesi gibi..
Ya sana nasıl anlatayım bilmiyorum, o kadar çekemeyen kıskanan hasedinden ne yapacağını bilmeyen insan var ama bir o kadar da güzel samimi bulduğum insanlar var. Bir insan başkasını neden kıskanır? Ya sevdiğidir, ya da çekemediğidir. Benim kendisiyle samimiyetim olmamasına rağmen bakışlarından bile anlıyorum, anlamasam bile hissediyorum kimin ne olduğunu çok şükür. İşte bu yüzden insanlardan özellikle bu dönem içerisinde uzak kalmaya gayret gösteriyorum çünkü, kimin ne olduğu belli değil ve ilerleyen günlerde neler olacağı da belli değil. Allah herkesin aklına mukayyet olsun diyorum...
Kendinden iyisini görmeye katlanamamaktan, çok değer verdiği birini kaybetme korkusu yaşamak ve bu yüzden o insanı başkasıyla paylaşamamaktan dolayı kıskançlık durumu ortaya çıkıyor.
Iki tur kıskançlık var kurban; biri sevgiden , digeri nefretten beslenen. Buna göre yol belirlenir. Mesela ben şimdi sorunu begenip yorum yazdim diye ayıb olmasin diye gelip benim sorularımdan birini seçip begenmen de nefretten beslenme ile açıklanır. Kotuluklerin kaynağı hep aynidir
Algıda seçicilik yaptığınızın bilmem farkında mısınız. Ayıp olmasın diye kimsenin sorusunu beğenip yorum yapmam. Benimki daha çok saygıdandı ama belli ki bunu anlamak imkansız sizin için. Nefret ve kötülük kavramlarımız da sizinle bayağı farklı.
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Benimseme ve paylaşamama hissi uyandırıyor. Eğer değer verdiğim biriyse sahiplenme iç güdüsüyle paylaşmak istemiyorum kimseyi. Ama bunu yansıtmam hiç bir zaman. Daha doğrusu hiç belli etmem çok fazla.
Ben duygularını çok dışta yaşayan bir kadın değilim.. Genellikle kıskançlık duygusunu da zirvede yaşamam. Bile isteye kıskandırma çabalarından nefret ederim.. Zaten anında soğuru.. Onun haricinde kıskançlık benim için sahiplenmekten geçer.. Öfkeye doğru gidiyorsa zaten sağlıklı değildir.. Keyifli geceler..
Dozunda bir kıskançlık değerli hissettirir, bu yüzden ufak tatlı kıskançlıklar hoştur aslında. Bende de uyanan his bu. Durum aşırılaşmaya ve kısıtlamaya gitmeye kalkarsa hissedeceğim şeyler bunalmak, öfkelenmek olur. Eylemim ise o insandan veya ortamdan uzaklaşmak.
Bu sıraladığınız duyguların her birinden bir miktar içimde barındırıyorum, kimseye bir zararım dokunmuyor aksine bu tür duygular bizi besler insanız nihayetinde sadece doğru yönlendiriyormuyuz o önemli.
Sahiplenme güdüsünü her kıskanç insanda görebilirsiniz. Benim için daha çok öfke ve bencillik söz konusu olur. Kıskanırsam şiddetli bir şekilde öfkelenebilirim. Öfkelenirsem de bencilce davranabilirim.
Bu hâl, en kötü huylardan biridir. Kıskanç insan, ömrü boyunca rahatsız insandır. Böyle insan, kendinden aşağı olan insanı görmez de, kendinden yüksek ve varlıklı insanın her şeyini görür ve onu kıskanır. Haset, sinirleri bozar, ömrün kısalmasına sebep olur. Esmaidiyor ki, 120 yaşındaki bir köylüye çok yaşamasının sırrını sordum, hiç kiskanclik etmediğini söyledi.
Haset arzularının aksini yapmakla hasedini tahakküm altına alırsın. Mesela, hasmını kötülemek istersen, hemen onu öv, kibretmek istersen tevazu göster, ondan özür dile, şayet vermemeyi teklif ederse, vermeye gayret et! Yapmacık da olsa tatlılık, kini ortadan kaldırır ve gönülleri birbirine bağlar. Bu sayede kalb, haset hastalığından kurtulur
Kıskançlık korkunun türemiş halidir kıskançlık temelinde yetersizlik hissi ve kaybetme korkusundan kaynaklı ilişkide karşıyı kaybetmemek için güdülen kötü enerjili bir duygudur
genelde herkes birbirine ön yargıyla yaklaştığı için birbirlerine karşı kin duygusu ortaya çıkar bu kin duygusuda aslında kıskançlığa bağlıdır bencil insanlar kıskanır