İnsan en çok kendine sabreder de farkında olmaz o an; Zira insanlarda ne görüyorsa ya yapıp ettiklerinden ya da kendinde gördüğündendir asıl.
"Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar." (Şûrâ Suresi - 30 . Ayet)
Bilse ki insan Allah es-Sabr'dır.. İnsan o an başkasını düşünemez.
"Ey kendine bakmayıp kendi kusurlarını görmeyip de, başka insanların iyisine kötüsüne bakan zavallı. Allah senin yardımcın olsun!" (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî)
Kendisine sabreder evvela, hatalarına, günahlarına sabreder. Affetmek, merhamet ve tevazu ile karşılık vermek, şefkatle yaklaşmak insanlara ancak insanın kendine sabrı ile olur.
Bilse ki hatalarını, kimseyi göremez o an. Düzeltmeye kendinden başlar. Yanmayan yanamaz derler ya. Yakmaya nefsinden başlar.
“Kendi kusurları ile meşgul olup insanların ayıbını görmeye fırsat bulamayan kimseye müjdeler olsun.” (Beyhakî, Tirmizî)
Öyle ya, insanın sabrettiği her şey kendinde biter. Kendini bilen için artık sabretmek kolaydır.
Açlığa sabredersin; Adı oruç olur. Acıya sabredersin; Adı metanet olur. İnsanlara sabredersin; Adı hoşgörü olur. Dileğe sabredersin; Adı dua olur. Duygulara sabredersin; Adı gözyaşı olur. Özleme sabredersin; Adı hasret olur. Sevgiye sabredersin; Adı aşk olur. (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî)
Sabır makamına erdin mi, artık gelecek hayır sendedir. Güzellik sendedir. Dualar ve ümitler senledir.
“Müminin hâli ne hoştur! Her hâli kendisi için hayırlıdır ve bu durum yalnız mümine mahsustur. Başına güzel bir iş geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde ise sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd, 64)
en çok aile yıprattı. yaşadığımız olaylar, şahıslar olan durumlar, olmadığı halde olmuş gibi gösterilen her şeye sabır gerekiyor ve sabırlı oluyorsun diyelim.
Birincisini anlatamam ama ikincisini anlatayim. sevdigim kadinin kiymet bilmesi icin uzun sure sabrettim ama en sonunda olmayacsgini anladim ve biraktim
Sabır ettiğim sadece bir konu var ama resmen ''Sabretme'' diye zorluyorlar. İnsanı illa kötü biri olmaya mecbur bırakıyorlar. Yakındır zaten böyle devam ederse bardak taşacak.