Selamünaleyküm kardeşlerim hayırlı akşamlar! Iq seviyemi yani zeka seviyemi arttırıp dahi olmam mümkün müdür yoksa dahilik, üstün zekalılık doğuştan gelen bir şey midir?
#gündüzüngüneşisoruyor
#kizlarsoruyor
#gündüzüngüneşisoruyor
#kizlarsoruyor
Doğuştan gelen ayrı, kendi kazandığın ayrı. Bol bol psikoloji üzerine kitaplar okumanı tavsiye ederim, insan zihnini çözdükçe kendini daha iyi tanıdıkça değiştiğini hissedeceksin.
Yani değişmek derken üstün zekalı konumuna mı geleceğim
Onu bilemeyiz ama neden olmasın zamanla
Bol kitap okumaya çalışacağım
Sen zaten zeki bir insansın ki düz liseden mezun olduğun halde 5 senelik üniversite bitirdin
Neden böyle bir şey istiyorsun?
Teşekkür ederim kardeşim lakin ben o kadar zeki olduğumu düşünmüyorum
Buna da şükür abi
Elhamdülillah yine de
Einstein dahiligin %99 unu çalışmak olduğunu söylüyor.
Yani hepimiz dahiyiz ama çalışmıyoruz demek mi istiyorsun
Hem o hemde herkesin yeteneği farklıdır. %1 de yetenektir zaten kimi resim kimi matematik kimi fizik vs gibi.
Yani çok çalışmakla büyük işler başarabilir miyim?
Bir de gerçekten Einstein böyle bir söz söylemiş mi
Evet öyle
Dehanın 10 da 1 i yetenek 10 da 9 u çalışmaktır. Einstein.
Aziz Sancar da böyle şeyler söylüyordu ben üstün zekaya değil çok çalışmaya inanıyorum diye
Evet doğru.
Vallahi çok doğru konuşuyorsunuz çok güzel bir sohbet oldu
Teşekkür ederim. Sizin sohbetinizde güzeldi.
Cevap
6Cevap
Doğuştan gelir ama zekadan çok bilgi dağarcığını geliştirebilirsin zeka herkeste var kullanan yok. Çok takma o yüzden zeki olmayı.
Ya dahi olmayı çok isterdim Iq 140 üstü olmayı çok isterdim
Zeka genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle meydana gelir.
Dahilik için biraz daha genetik yatkınlık olması gerekiyor diye biliyorum.
Ama kendimi üstün zekalı yapabilir miyim
Tabiki hayatta imkansız diye bir şey çok az konuda mevcut ama küçük yaştan itibaren bu alanda eğitim alman gerekli bu yaştan sonra biraz zor gibi
pratik zekada lazım şaak diye sunmalısın
Zeka sonradan gelişen bir şey değildir ama beynini daha verimli bir şekilde kullanabilmen mümkün
Hocam ama Einstein dehanın 10'da birinin yetenek 10'da 9'unun ise çalışmak olduğunu söylüyor
Bu söz einsteina, mı ait gerçekten!
Ben kendisine ait olduğunu zannetmiyorum. Eğer bu sözü gerçekten söylemişse söylemesinde ki gerekçe kandırma politikasından uyutma politikasından başka bir şey değil, bunun sorusunu kendisine sormak lazım bugün hayatta olsa sayın einstein siz bulunduğunuz konuma nasıl ulaştınız çalışarak mı yoksa allah vergisi yeteneğinizlemi diye sorsak ne cevap verirdi.
Kendisi bunu söylemiş ama kendi bu söylediğinin neresinde bunu sorgulamak lazım önce, doğuştan allah vergisi bir zekaya sahip olmasa çalışarak başarılı olabilirmiydi, hiç sanmıyorum.
Çalışarak dahi olan insan sayısının oranı ne kadar?
Çalışmak ile dahi olunsaydı aya ilk çıkan canlı karınca olurdu. Gelgelelim böyle bir şey mümkün değil, çünkü karınca insan ile aynı fizyolojiye sahip değil.
Bundan yola çıkarak diyebiliriz ki! Bir canlı dayanağı yoksa çalışarak sadece geçimini temin edebilir.
Kedigillerden olan iki tür biri çita diğeri kaplan ikisininde avlanabilmesi için doğuştan gelen bir dayanağı var. Ama sadece çita avını sırtlanlardan uzak tutabilecek donanıma sahip çünkü çita ağaca tırmanabiliyor ama kaplan böyle bir donanıma sahip değildir. O yüzden ne kadar çabalarsa çabalısın ne kadar çalışırsa çalışsın hiç bir şekilde o ağaca tırmanamaz.
Einstein, in sarfettiği bu söz doğuştan yetenekli oluşunun verdiği rahatlığın neticesinde açığa çıkan şımarıklığının neticesidir.
Yok abi niye Aziz Sancar da böyle düşünüyor karınca ile insan yaratılışı aynı olamaz zaten ama eğer ki bir insan günde 16 saat çalışırsa sıf bilimin üzerinde durursa tabi ki de bir şeyler icat edebilir bir de kimimizin sözel zekası çok iyiyken kimimizin matematiksel zekası çok iyidir. Mesela benim hafızam sözel zekam gerçekten çok iyi ama sayısal zekam iyi değil
Aziz Sancarda düşünebilir, herkes her şeyi düşünebilir, mesele düşünmek değil düşündükleri izin realitesi öyle herkesin kendine göre bir yeteneği var.
Kimi sözel, kimi sayısal, kimi düşünsel, kimi fiziksel, kimi ise zihinsel, herkesin özel olduğu bir alan
Kiminin askerlğe, kiminin spora, kiminin ise aşçılığa yeteneği vardır.
Sende pekala bir sait faik abasıyanık olabilirsin.
Benim de doğuştan gelen bir aşçılık yeteneğim var mesela birilerinin avuç dolusu para harcayarak ulaştığı konuma ulaştım. Çok çalıştım her yolu denedim, en alttan başladım, en berbat mutfakta da çalıştım, en iyi mutfakta da çalıştım, hazer amani benim kadar çalıştımı hiç sanmıyorum.
Ama o bir hazer amani oldu marka oldu, fenomen oldu ben olabildim mi? Hayır!
Neden çünkü hazer amani varlıklı bir ailenin varisi ben ise orta gelirli bir ailenin çocuğuyum.
Ben en dipten başlarken mesleğe Hazer benim şu an ulaştığım yerden işe koyuldu yani 2-0 handikap ile başladı maça ben 2-0, a ulaşmaya çalışırken Hazer skoru 4-0, a getirdi.
Uzun lafın kısası einstein ve sancar, ın tezi lafügüzaftır.
Çalışmak tek başına yeterli değil beraberinde yetenek, şans, ve ilgi alaka da lazım.
Kimileri ağzında tahta kaşıkla doğar kimileri ise gümüş kaşıkla ondan sonra çıkar der ben buraya tırnaklarımla geldim.
Yersen tabi😊
Ha diyeceksin ki özgür demirtaş örneği var özgür demirtaş çoban çocuğuydu bir yandan çalışıyor bir yandan sürüyü güdüyordu ve bugün sabancı holding aş yön kurulunda portföy yatırım danışmanı işte orada son dediğim ilgi alaka devreye giriyor. Her çoban bir özgür demirtaş, her futbolcu bir lionel messi, her bilardocu bir Semih saygıner, her aşçı bir hazer amani olamıyor.
Çalışarak dahi olan insan sayısı bir elin parmakları kadardır. Bunlardan iki tane örnek vereyim.
Biri Abraham Lincoln adı çavusesku kadar zikredilmiyor, Nikola Tesla adı Edison, Steve Job, Elon Musk kadar zikredilmiyor...
Oysaki bu üç isim teslanın icatları ile bugün başarıya ulaşan insanlar ama teslanın adı yok ortada
Aynı şekilde ısaac newton çekim yasasını tesadüfen bulmuştur, bir emek vardır ortada ama şansta vardır. O elma başına düşmeseydi belki çok daha uzun süre uğraşması gerekecekti
evet tabiattan gelen birşeydir ama zeka skoku azda olsa artadabilir azaladabilir
A sen OKB hastası Psikoloji okuyan Batuhan değil miydin?
Mümkün. Şu beynimizin % de 10 unu kullanıyoruz gibi şeyler yalan.
Nasıl mümkün
dil kullanımını değiştir
bilgili kişilere danış gibi..
Nasıl yani
Mümkün değil. En fazla çalışkanlığını artırabilirsin.
Niçin
delilikle dahilik arasında ince bir çizgi vardır derler
Evet doğrudur
Cehalet mutluluktur boş ver 😃😃😃
Ama ben çok zeki olmayı çok istiyorum
Akıllı olmakla zeki olmak farklı şeylerdir
Nasıl yani
zeka ihtiyacımız olursa biz sizi ararız
zeka genetiktir
hayır
Niye
10 yılda bir 3 puan artar ama beynini canlı tutmak için yeni bir dil ya da enstrüman öğrenip ilerde olabilecek Alzheimer hastalığına karşı kendini dirençli tutabilirsin
Tamam o zaman anladım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?