Her insan sabah kalktığında, evden çıkarken, dişlerini fırçalarken, saçını tararken, kıyafetine bakmak için ve daha birçok zamanda aynaya bakma ihtiyacı hisseder.
Kendini beğenme duygusu ön plandadır. Kişi kendini aynada beğendiyse hazırdır.
Ayna olmamış olsaydı kendimizi görememiş olacaktık. Peki bu durumda kendimizi beğendirme çabasına girer miydik?
İnsanın doğasında olan bir şeydir beğenilmek, arzulanmak, tepede olmak... Her seferinde daha fazlasını ister insan. Hemcinsi olsun, karşı cinsi olsun bu durum farketmez. Yine de kendini üstün görür kişi.
Peki kendimizi hiç bilmesek, görmesek nasıl olurdu?
Gerçekten herkese eşit olur muyduk yoksa her zamanki kendini beğenmişliğe devam eder miydik?
Sizce ayna hiç bulunmamış olsaydı bu kadar kendini beğenmiş olur muyduk?
Ayna çok eski çağlarda bile varmış. Ve çok değerliymiş. Aynası olmayıp da kendine bakmak isteyenler dere kenarına gider sudan yansıyan görüntülerine bakarlarmış. Bence her insan kendini beğenir. Ve önemli olan diğerini küçümsememektir.
Düşündürücü bir soru olmuş 😄 Ayna olmasaydı, su yansıması veya telefon vs bir şekilde insan kendini görüp yine de beğenirdi ama sanırım sen aslında ayna bulunmasaydı değil de insan kendisini hiçbir şekilde göremeseydi anlamında soruyorsun. Doğuştan görme engelli olan bir insan hayal edelim mesela. Böyle bir insanı hayal ederken bile beynimiz otomatik olarak mütevazi hayal ediyor, ben açıkçası kendini beğenmiş bir görme engelli hayal edemiyorum. İnsanlar tarafından sürekli övgü alsa bile kendini beğenmiş birisi olur muydu emin olamıyorum. O yüzden belki de haklısın, insan ayna olmasa ve kendini göremese kendini beğenmiş olmazdı, ama bu iyi bir şey olmazdı sanki 🙂 Kendimizi göremeyecektik ama başkalarını görüp kendimizi sürekli merak edecektik, birçoğumuzda bu durum özgüven eksikliğine sebep olurdu. Belki de doğuştan görme engelli kişileri bu yüzden mütevazi hayal ediyoruz, karşımızdakini göremeyince de aynı durum olurdu çünkü. Ayna olmasa başkalarını küçümseyemezdik evet ama onlarla kendimizi eşit seviyede de göremezdik. O yüzden kim bulduysa iyi ki bulmuş diyelim, sonuçta kalbi güzel insan bütün gün aynaya da baksa kendisini kimseden üstün görmez, içten öyle hissetse bile bunu dile getirmez. ^^
görmek ve begenmek ego ne güzel soru bu eğer güzellik kisinin kendisimin goremedigi bisey olsaydi zeka gibi olurdu herkes kendini yeterince güzel görürdü bence hatta belki de en guzeli kendinin olduğunu düşünürdü. herkes kendini akilli saniyor hatta bi akilli kendini saniyor ya ordan cikardim 😂
Herkesin eşit güzel eşit çirkin olduğu bir dünyada çok daha mütevazi olurduk, egomuz olmazdı yüzleri değil kalpleri ve duyguları severdik. Kendimizi kaf dağında görmezdik
Ben bir şoförüm ve ayna olmasa örneğin kaza yapar bir çok insanın ölümüne sebeb olurum. Ve ben aynaya sadece traş olurken bakıyorum.. güzellik kadar aynada çirkin olduğunu gören etkilenenler de var değil mi
yoksa aklımıza gelecek şekilde ya da karambole düzeltirdik kendimizi belkide güzel çirkin yine olurdu. karşımdaki bi bana bakardı bi diğerine kendimizi göremesekte karşımızdaki şöylesin böylesin derdi.