Peygamberimiz şöyle buyurur: “Her insan yanlış yapabilir. Yanlış yapanların en hayırlısı ise, yanlışından dönüp tevbe edenlerdir.” Demek ki, yanlış yapmak insanî bir şeydir. Yanlıştan dönüp tevbe etmek ise, insan için erdemdir...
Neden insan, yanlış yaptığını bile bile yanlışta ısrar eder. Arkasından yine hatada direnip doğru yaptığını iddia eder?
Bazısı yaptığı yanlışın bir fırsat olduğunu düşünür Bazısınin gururu (kibri) izin vermez Bazısı umitsizdir geri dönüşü olmadığını düşünür Böyle böyle bir çok neden var ama bir soz vardır insan denize düştüğü için değil denizden çıkmadığı için bogulur bunu görmek istemiyorlar veya bogulmanin kurtuluş olduğunu düşünüyorlar
İyi kulluk yapan, meleklere hocalık eden, ilim sahibi bir cin vardı, tıpkı Belam bağura gibi ilim deryasıydı. Allah onu destekledi adı Azazil oldu. Kibir yaptı, yanılan, yanıltan oldu. Adı iblis oldu. Büyüklendi, yanılttıklaeının sayısı arttıkça kibri büyğdü, kendisini yaratana tevbe etmek yeeine, karşı duran oldu, ona şeytan dendi. Hz. Adem'in kandırıldı, hata yaptı, ilk işi tevbe etmek oldu, pişmanlık içinde, rabine yalvardı, 'sen bizi affetmezsen, biz helak olanlardan oluruz" dedi, yani Şeytan "ben" dedi, Hz. Adem "sen" dedi. Şeytan ile insan aeasında ki en büyük fark buydu. Benlik ve kine karşı, bizlik ve acizlik itirafı ile elde edilmiş, bir mertebenin sahipleri, bu gün, nesillerinin iblisleştirilmesi sonucu, benlik dehlizlerine yuvarlanmakta. Dün insan, hata edip af dilerken, bu gün, kibirlenip, reddetmekte ve malesef çoğu zaman karşı durmakta. Yani yanlışa inat ve ısrarın temeli, "benlik" davasıdır.
Kimilerinin bilgisizlikliği senin bilginden fazladır ve böyle insanlara laf anlatamazsın. Cahiliye devrinde de öyle değil miydi? Ayetlerle de sabit değil miydi, akibeti kör bir hissiyatla dünyayı ahirete tercih etmediler mi? İnsan doğruyu bile bile, ziyanı bile göre, hataya adım adım gitmedi mi.. İzzettin ve ikramı bol olduğu cenneti zamanında red ederek dünyayı seçmedi mi? Bazen insan bile bile yapar hatayı. Tatlı gelir dünya lezzeti. Nefs tatlı gelir ve şeytanın hilesinden bile göre ziyan eder ömrü hayatı, cennetin köşkünü..
Özellikle bu tarz insanlar yine çevrede en fazla hata bulanlardır. Bana kalırsa hatasını direten iki çeşit insan var:Başkalarının önünde hatalı gözükmemek için diretenler ve gerçekten kendi halini tavrını farkedemeyenler. İkincisi gibi bir insan ise yapabilecek çok da bir şey yoktur ondan uzak durmak dışında.
Yanlış var yanlış var. Hangi yanlıştan bahsettiğimize göre değişir. Bazılarına göre birilerine yardım eli uzatmaya çalışmakta yanlıştır bazılarına göre ise zarar bile görecek olsan doğrudur. Bazilarida vardırki. Neyse hoşgelen yanlışlar. Buda sürekli yapıldığı için ve kendine çeki düzen verilmediği için bağımlılık gibi olmuştur. Çok büyük zararlar versede vazgeçemez. Bazi yanlışlarda vardır ki sadece kibirden kaynaklıdır. Hataĺı olsa dahi aynı şeyi yapmaya devam eder
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İnsan, aklı ile hareketv edebildiği sürece insan vasfında kalır. Aklını kenara atınca yaratığa dönüşür. Bir yaratığın hatasını kabullenmesi ve ondan dönmesi mümklün değildir. İnsan görünümlü bu yaratıklar için yapabilecek bişey kalmıyor.
herkesin bir doğrusu bildiği vardır bu yol doğru dayatması yanlıştır. Örnek yanlış abdest alan adamı bozmamıştır Hz. Muhammet saygılar.
1
0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Neden insan, yanlış yaptığını bile bile yanlışta ısrar eder. Arkasından yine hatada direnip doğru yaptığını iddia eder?