Dışarıya tek başıma çıkmak istemiyorum sanki herkes beni izliyormuş gibi bir hisse kapılıyorum. İstemsizce nasıl yürüyeceğimi bile şaşırır hale geliyorum. Psikiyatriste gittiğimde anti-depresanı dayadı ve hiç bir işe yaramadı. Bu özgüvensizlik yüzünden arkadaşlarım azaldı, odamdan çıkmaz oldum. Yeni insanlarla tanışmak yerine eskileri düşünüp iyice içimi karartıyorum. Bu döngüden çıkabilmek için ne yapmam gerekiyor? Daha önce bunları yaşayıp atlatabilen birisi var mı?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- +1 yıl
Merhaba,
Öz güven kişinin her haliyle duygularını tanıması, tanımlaması, bireyin her haliyle kendini sevmesi ve bu bağlamda kendine olan inancı ve güvenmesidir.
Bu gibi sorunlarla yaşayan insanlar sizinde belirttiğiniz gibi sürekli olarak bir güvensizlik, değersizlik hissi ve alacakları kararlarda başkalarının onayını almak, sosyalleşmeye zıt olarak insanlardan uzaklaşmak gibi belli başlı sorunlarla karşı karşıya kalırlar.
Bunun temelinde bazı korkular yatar ki bu da en tabi olarak hata yapmaktan korkmak gibi bir sarmanı önümüze getirir. Dolayısı ile kişi yeni birileriyle tanımaktan, kendini ifade etmekten kaçınabilir.
Siğer insanların ona bakıyor hissi, hareketlerini analiz ediyor düşüncesi size zih in oynadığı bir oyundur. Zihin öyle karmaşıktır ki bu gibi düşünceleri size sürekli getirir.
Bunu aşmak adına öncelikle çevremizdeki insanların da bizler gibi birer birey olduğunu ve herkesin belli başlı sorunları olduğunu ve kimsenin sizden üstün olmadığını ama kimseden de sizlerin de üstün olmadığını idrak etmeniz gerekir.
Diğer yandan korkularınızı tanımlamalı ve bunların ne kadar gerçekçi olup olmadığını çözmenizi gerekir. Zihin size sürekli olmamış ve olması pek mümkün olmayan endişeleri empoze eder. Siz de bundan dolayı insanların hakkınızda kötü düşüneceğine kanaat getirirsiniz. Oysa kimsenin bunlarla ilgilendiği yoktur. Birilerinin arasına girdiğinizde ya da girmeyi düşündüğünüzde "acaba" ile başlayan tüm cümleleri aklınızdan çıkarmanız ve asla hata yapmaktan korkmamanız gerekir. İnsanlar geçmişte, içinde olduğu şimdi'de mutlaka hatalar yapar. Hata insanın doğasında olan bir eylemdir, insana dairdir. Hiçbir zaman korkularınızı kapılıp insanlardan kaçmayın, size naçizane tavsiyem budur.
Heyecan yaptığımız zaman vücut istemsiz olarak bazı tepkiler verir. Bu ellerde terleme, seste kısılık, kekeleme, ne diyeceğini bilememe vb. birçok tepkimeyi beraberinde getirir. Heyecan yaptığınızda derin derin nefes almak sizi oldukça rahatlatacaktır. Bir diğer çözüm ise dışarıdan kendinizi gözlemlemeyi bırakmalısınız. Mesela, "acaba nasıl olur?", "acaba beni beğeniler mi?" gibi..
Bunun yerine kendinize olumlu telkinler vermeli "başarırım.", "onlarsa benim gibi birer insan, ne olabilir ki?" gibi..
Ve dışarıdan kendinizi gözlemek yerine insanları izlemeli, insanların nasıl davrandığı ile ilgilenirseniz odağınız siz değil onlar olur. Böylelikle heyecan yapmaz, zihnin o aldatan sorularını ertelemiş, kontrol altına almış olursunuz.
Bunlarla birlikte görünümde değişiklik, iyi görünmek ( görsel açıdan) sizlere kendinizi çok iyi hissettirir. Kişisel gelişim yayınları okumak, öz güven kazanımı ile ilgili olarak videolar bulup izlemek faydalı olacaktır kanısındayım. Tabi bunlar hemen olmayacak, biraz zaman isteyecek elbette..
Unutmayın, dünyaya geldiğiniz o ilk an'dan itibaren bir birey olarak, insan olarak değerlisiniz. Eğer siz kendinizi değerli görür ve bunun bilincine varırsanız bunu ve bu gibi sorunları aşarsınız. Bu hayatın her alanında sizlere gerekecek bir kazanımdır, doğduğunuz ilk günden beri de sizinledir..
Her şey gönlünüzce olsun. Sevgiyle kalın..10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
3Cevap
- +1 yıl
Merhaba; öncelikle özgüvensizlik beraberinde mutsuzluğu getirir. Kendine güvenmeyen insanlar hayatlarını çok rahat bir şekilde yaşayamazlar insan içine girmek istemezler, konuşmazlar. Antidepresan gibi ilaçlar size belki bir yere kadar etki eder ama ömür boyu da böyle ilaçlarla yaşanmaz. Öncelikle insanların bakışlarını görmezden gelin. Şöyle düşünün ; dışarda bir sürü insan var dışarda geziyor yürüyor; gayette rahatlar sizde rahat olun. Kendinizi önce sevin. Kendinizle barışın. Başkalarının sözleri ya da bakışlarını görmezden gelin; duymayın. Bu hayata yaşamaya geldiyseniz tadını çıkarın. Mutlu olmak istiyorsanız kendi hayatınızda sevdiğiniz şeylere odaklanın. Kimse kimseden üstün değil bunu unutmayın.
10 Yorumla - +1 yıl
aşko yapman gerekeni anlatcam dinle pliiz şimdi sokağa çık kulaklıkta son ses kopmalık bi müzik aç müziğe odaklanarak yürü ve korkunun üstüne git ki yenesin bu müzikli yürüyüş işini her gün dene yürüren birileri bana mı bakıyo diye düşünmek yerine, örnek veriyorum: ıggy azalea nın sıp ıt şarkısını dinliyosan o an şarkının klibindeki teyzeyi düşün yani yürürken odağın başka şeyde olsun ki insanları düşünmeye fırsat kalmasın ve bu sayede eğlenceli bir pratik yapmış olursun ve korkunu zamanla yenersin
19 Yorumla- Soran+1 yıl
Okurken güldürdün :D yorumun için teşekkür ederim deniyeceğim 😘
- +1 yıl
ya da birinin sana baktığını görecek olursan o an kendini podyumdaki bi erkek model olarak düşün ve bakan kişide senin yakışıklılığına kaslarına falan bakmış diye düşün daha da özgüvenin artsın yeahh bitch! sen dene bunu en azından sosyal fobin gider ha?
- +1 yıl
ne demek bebeğum ne demiş sokrates Queen: çirkin insan yoktur fakir şıllıklar vardır bu söz hayat felsefen olursa kimse seni deviremez inş
- Soran+1 yıl
Senin gibi pozitif biri yok ki çevremizde kendimize gelelim 😁😁
- +1 yıl
hocalarım hiç öyle dşünmüyo ama:(
- +1 yıl
kank hiç bişey yapamıyosan nurdisina_31 diye bi kanal var instada komik şeyler var nicki minaj in türbanlı halini yapmışlar kendine gelrsin mesela ben açtim Kahtalı Mıçı dan: o ney gardaş o ney la'yı şu an kafa çko gzle birazdan komşularda o ney gardaş diye kapıma gelcek ama napıyorum go motherfuckers diyorum takma yani ama haksız mıyım bebeğum ben de onların gecenin 2. sinde seks çığlıklarını dinlemek zorunda mıyım tam uyuycam karı başlıyo bağırmaya bu duvarlar ses geçiriyo orosqu çoçugu az bağır karı çıldırmış gibi bağırıyo
- Soran+1 yıl
Ahajsksjdhasjs daha yeni kayıt olduğum için işleyişini pek bilmiyorum. İstek gönderdim sana seninle muhabbet etmek sardı :DD
- +1 yıl
haha bende daha yani kayıtım 1. level canlar şu mümin kardeşinizi bi 2. level yapın yorumu mu beğenceniz napcanız yapın işte yaw bi şeyler mesaj bile atamıyom 1. level halimle fakirim varoşum yok beş kuruşum:( ühühüh
- Soran+1 yıl
+1
Bendede olan bir durumdu bu öncelikle İnsanlar sana istediği kadar baksın dalga geçsin sen özgüvenini yüksek tut kötü bir iş yapmadığın sürece utanmana gerek yok. Zihnini boşalt ilk önce özgüvenli olmaya çalış giyimini kuşamını daha farklılaştır sen de onlara bak başını eğme ya da çekinme sana bir şey yapmazlar en fazla laf söylerler arkandan konuşurlar. Maalesef İnsanımızın huyu böyle yapacak bir şey yok psikiyatrlık bir sorun olduğunu sanmıyorum psikolojik bu bence.
32 Yorumla- Soran+1 yıl
Yorumun için teşekkür ederim
- +1 yıl
Ayrıca bir şeyi ne kadar çok kafana takarsan o seni içinde kemirir umursama sana nasıl bakarlarsa baksınlar ne derlerse desinler İnsanlar böyle boş şeyleri kafalarına taka taka deliriyor sana tavsiyem kardeşim boş şeyler için üzme kendini cesaretli olmaya çalış alınganlık etme arkadaş edin onlarla gez sana bakıyorlarsa sen de onlara bak laf ederlerse biraz sert konuş küfürsüz tabi ki pısırık gibi olma yoksa daha çok ezerler ne başkasını ez ne de kendini ezdir.
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Ben de oyle oluyorum bazen fobi olmus seninkisi hatta su an bile arada dısarda tek yürümeye cekiniyorum bunu aşabilmen icin dısarda birtakım aktivilere katılman gerekiyor ve yeni cevreler edinmen sart yok ben onları yapamam dersen de kulaklıgını tak dısarda dolan etkisi olur
11 Yorumla- Soran+1 yıl
Yorumun için teşekkür ederim
- +1 yıl
Sosyal birisi olursan sorun çözülür olabildiğince sosyalleş tabii corona şartlarında🥺
00 Yorumla Eskiden bende oyleydim ama sebeplerim vardı maddiyat fiziki ozellikler dıs gorunus bir sürü ama sebebin yoksa ilginç illaki her sorunun arkasında yatan o sorunu var eden ona iten bir sey vardır onu bulmalısınnn
03 Yorumla- Soran+1 yıl
Sanırım sorunum kafamda kurmak :/
- Soran+1 yıl
Umarım yakın zamanda öyle biriyle tanışırım :D
- +1 yıl
İşe git çalış iş yerinde arkadaş edin sonra oturun cafeye derdini anlat onlar sana derdini anlatsın sonra bu yürüyüş veya bir piknik veya bir alkol alın ortaya oturun enerji toplayın sana anlatırken benim canım istedi
02 Yorumla- +1 yıl
Banada bakıyorlar ama bana kız bakıyor ne bakiyon mk diyom bidaha bakmıyorlar 😂🤣😂
- Soran+1 yıl
Şahıs şirketim var home ofis çalışıyorum. Arkadaş olarak da dediklerini yapabilsem zaten sorunum kalmayacak 😁 yorumun için teşekkür ederim.
- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
korkunu ancak üzerine giderek aşarsın
hata yapmaktan korkma hepimiz yapıyoruz ve unutma kimse senden üstün değil00 Yorumla - +1 yıl
kilo al vücut yap özgüvenin artar
12 Yorumla- Soran+1 yıl
2 yıldır spor yapıyorum fiziğim gayet iyi. Maddi olarak da baya iyi durumdayım fakat bunlar özgüvenimi kazanmama yardımcı olmuyor :/
- +1 yıl
alala ilginçmiş
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Dışarıda tek başıma çok fazla geriliyorum, bunu nasıl atlatabilirim?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi