Borderline nedir ve bariz kişilik özellikleri nelerdir?

Bir arkadaşım bana sen borderline olabilirsin bence dedi. Yalnızlıktan nefret ediyorum en büyük korkum yalnızlık. Gün içerisinde birçok duyguyu yaşayabiliyorum. Bir an iyiyken 5 dk sonra ruhsal olarak çöküş yaşıyorum. Genel olarak uyumadığım saatler dışında sürekli endişeli ve kaygı halindeyim zaten. Aşırı da kararsız biriyim. Bir karar verdiğim zamanda o karardan kolaylıkla ani dönüş yapıyorum. Mesela, dışarı çıkmak istiyorum deli gibi sonra dışarıya adımımı attığım anda hemen sıkılıyorum ve eve dönmek istiyorum. Eve dönüyorum bu sefer dışarı çıkmak istiyorum. Bu şekilde kısır bir döngü halindeyim her konuda. İnsan ilişkilerim de sıkıntılı. Çok sevdiğim, çok değer verdiğim insanlara karşı tek bir kelimeleri ile bazen anlık nefret duyuyorum. Hatta çoğu zaman yüzlerine öyle şeyler söylüyorum ki yerin dibine sokmak istercesine şeyler. Onları bu sekilde cezalandirmak ıstiyorum. Genel olarak melankolik, negatif, aşırı sıkılgan, öfkeli biriyim. Bunlar beni çok yordu. Duygu ve düşüncelerimin hızına yetişemiyorum artık. Her günüm böyle geçiyor aşırı yıprandım. Acaba arkadasimin dedigi gibi bir rahatsızlığım olabilir mi? Bu rahatsızlıkta belirgin kişiliközellikler nelerdir ve teşhis nasıl konur?
Güncellemeler:
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper GörüşBenzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
52Benzer Benceler
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Görüş(eig) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Borderline kişilik bozukluğu; kişilerin düşünce yapılarını etkileyebilen, sık sık duygudurum değişiklikleri yaratabilen, algılama biçiminde değişikliğe neden olabilen, kişileri sağlıksız tutum ve davranış örüntülerine itebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Sınır kişilik bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır.
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin sosyal ilişkilerinde, iş ve okul hayatlarında bazı bozulmalar meydana gelebilmektedir.
Sık görülen belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu rahatsızlığa sahip kişilerin bazılarında tüm belirtiler görülebilirken bazıların da ise sadece bir kısmına rastlanabilinmektedir. Belirtiler sıradan olaylarla bile tetiklenebilmekte ve ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığa; depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar da eşlik edebilmektedir.
Kanıta dayalı tedavi yaklaşımları kullanılarak hastaların belirtilerini azaltmak ve yaşam kalitelerini arttırabilmek mümkündür. Tedavide en sık kullanılan yöntemin psikoterapi olduğu söylenebilir ancak psikiyatri hekimi gerekli gördüğü takdirde ilaç tedavisine başlanabilmektedir. Doğru teşhis ve tanı için en yakın zamanda bir psikiyatri hekimine başvurmanızı tavsiye ederim.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi Horzum