Biraz düşününce evet, bilmediğini inkar eder insanlar. Bunun en ama en basit örneği bir adres, bir çıkmazda olduğun zaman fikrine başvurduğun zaman yaparlar bunu bize. Oysa bilmiyorum, yardımcı olamam demek çok basit ve çok daha faydalıdır.. Ben şahsen bilmediğim zaman bunu ya araştırırım ya da bir bilene sorarım ki gelişim için de bu esastır. Eksikliğini düşündüğüm her konuda çekimser kalırım.
Eskilerin çok güzel bir sözü var:"Lâ edrî nısfu'l-ilm."(Bilmiyorum demek [diyebilmek] ilmin yarısıdır.) İşte asıl cahillik bilmediği halde bir şeyleri bildiğini iddia eden kişidir. 'Bilmiyorum' demek acizlik olarak algılanıyor ama asıl acizlik de aciz olduğunu kabul etmemektir. İnsan neden aciz olduğunu kabul etmez peki? Çünkü kibirlidir. Kibrinden dolayı bilmiyorum demeyi kendine yakıştıramaz. Her şeyi biliyormuş gibi gösterip her konuda fikri olduğunu anlatmaya çalışır insanlara. Boşuna bir çırpınıştır aslında onlarınki... Bir de Hâkk'ın gözünde değilde halkın gözünde küçük düşmekten, yargılanmaktan korkar bu kişiler. Bunlardan dolayı da 'bilmiyorum' demekten çekinirler. re-state://background_color_rgb (255, 255, 255), font_color_rgb (15, 20, 25), justifyLeft
Ben hiç çekinmeden söylüyorum. Her şeyi bilmek mümkün değil. Asıl insan bilmediklerini biliyormuş gibi davrandığı zaman komik duruma düşüyor. Kimse utanmamalı.
"Ben bilmem" ne hoş düstur, ne hoş tavır ve nahifliktir...
Şuca kısa geçen ömrümde gördüm ki kim biliyorum derse muhakkak Cenab-ı Hak o kişiye aslında koca bir "hiç" olduğunu en ibretlik şekliyle gösterir. Ve ta ki insan "aslaya bilemeyeceğini" idrak ettiğinde öğrenme yolculuğu başlar.
Ayrıca şuna eminim ki insanlar "tam bilmiyorum, acaba kendimi nasıl daha iyi geliştirir de öğrenirim" derse o kadar edinimi ivmeleniyor ve hayata daha faydalı bireyler oluyorlar.
Bizler aciz, hiç olarak gelmiş giden kullarız bu rüya yaşamda. Öğrenme açlığı hep bakî kalmalı ve asla "tam" olamayacağımızı da bilmeliyiz. Allah nimetlerin idrakında olanlardan eylesin, bilhassa akıl nimetinin.
Bu durumdan utandığı içindir.. Çevresinde ki insanlar bilgili ise kendini arka planda bırakmak istemez. Halbu ki bilgisi olmasan fikrinin olması kendini bilmemekten daha komik duruma düşürüyor.. :)
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Bilmediği için çocukluktan beri ayarlanan, horlanan ve aşağılanan insanların bilmiyorum demesini beklemiyorum. Çünkü her nesil kendinden sonraki nesile bilmemenin ve bunu söylemenin ayıp olduğunu öğretiyor.
Herşeyi bildiğini düşünen bunu davranışlarina da yansıtan biri bilmiyorum diyemez çünkü nefsine yediremez.. Birseyi bilmedigini söylememek kibirdendir bence..