Zimbabwe Başkanı Robert Mugabe'nin ırkçılıkla ilgili konuşması:
*Beyaz arabalar hala siyah lastikler kullandıkları sürece ırkçılık asla bitmeyecektir. *İnsanlar kötü şansı sembolize etmek için siyahı ve barışı sembolize etmek için beyazı kullandıkları sürece ırkçılık asla bitmeyecektir. *İnsanlar hala düğünlere beyaz kıyafetler ve cenazelere siyah kıyafetlerle gittikleri sürece ırkçılık asla bitmeyecektir. *Irkçılık faturalarını ödemeyenlerin kara listeye alındığı, ancak beyaz liste diye bir şeyin olmadığı sürece asla bitmeyecektir. *Bilardo oynarken bile, siyah topu götürene kadar kazanamadığınız ve mutlaka beyaz topun masada kalması gerektiği sürece de... *Ama umurumda değil! Siyah kıçımı silmek için hala beyaz tuvalet kağıdı kullandığım sürece mutluyum!.
Bana ilginç, tuhafta geldi. Yalnız pek katıldığımı söyleyemiyorum... Siz ne düşünüyorsunuz...
Şu an bir kitap okuyorum. "Cehennemde yanacaksın" adı altında. Olduğu gibi bu konuları kapsıyor. Hastalık haline gelen kronik bir hastalık daha doğrusu psikolojik bir hastalıktır. Bir insan teninin rengi ya da yaşadığı coğrafyadan sorumlu tutulması kadar iğrenç bir tutum olamaz.
Irkçılık hastalıklı bir ideolojidir. Zimbabve başbakanı nasıl bir baskıya uğradıysa ya da kinini nasıl diri tuttuysa saçma sapan şeylerle benzetmeye çalışmış. Ve ırkçılıktan şikayet ederken ırkçılık yapmış. O adam beyaz olsaydı tam tersi görüşleri yapardı. Malcom x e gelince. Bir zamanlar oda abd de ırkçılığa maruz kalmış ve aşırı ırkçılığa bulaşmıştı. Islam ümmeti adlı siyahi bir harekete üye oldu. Oda benzer şekilde yapmaya başladı. Beyaz ırka düşmanlık gitti. Seytan olarak tanımladı ve her yerde nefretini kustu. Hatta beyazlarla iyi geçinen zencileri bizlerdeki gibi mankurtlukla suçlayıcı bir gibi suçladı uşaklık etmekle itham etti. Sonra bir sürü evreden geçip. Hac farzını yerine getirdiğinde ise tüm görüşleri değişti. Aynen sözleri. Ben havadayken abd de beyaz tenli olarak görülen müslümanla karşılaştım ve kendileri Amerikada beyaz olarak görülen müslümanlar kendilerine beyaz demiyorlardi. Onlar kendilerine insan ailesine ait olan insanlar olarak görüyorlardı onlar farklıydı. Kulaklari farklıydı ya da davranışları farklıydı. Kendisine Amerikada beyaz diyen davranislariyla karşılaştırıldığında eğer Islam onlar için bunu yapabildiyse belki amerikalı beyaz adamda Islami öğrenirse belki onun icin de aynısını yapabilir demiştim. Diye devam eden röportaji var. Bir başka konuşmalarında ise hacdayken beyaz ve siyah renkteki herkes aynı ictenlikteydi diyor. Butun herşeyiyle değiştiğini de dile getiriyordu. Irkciligin karşı ırkçılık oluşturduğu da aşikar. Etkiye tepki gibi oluyor. Bir diğer not ise Allah katında bizim bildiğimiz ilk suç irkcilikti. Iblis bizzat ırkçılık yapmıştı. Beni ateşten onu ise topraktan yarattin ben ondan üstünüm sözlerinden bir nevi beyazlar siyahtan üstün ve ayrıcalıklı olmalı düşüncesiyle paralel olduğu ortaya çıkıyor. Sonraki olaylar silsilesini ise birçok kişi bilir ha inanırlar ya da inanmazlar o başka mesele ama bir çok kişi bilir.
Irkçılık adına mücadele etmiş değerli bir İslam düşünürüdür Malcolm X. O zaten söylenecekleri çok da güzel ifade etmiş.
Irkçılığın asla bir ideoloji olduğunu savunmuyorum, savunulacak bir tarafının da olmadığını düşünüyorum.
Allah-u Teâlâ bizleri farklı kabile ve milletlerden yarattı. Bunun da Kur'an'da izahı var zaten.
Hiç kimse anne babasını, doğduğu ülkeyi, ırkını seçemiyorken, nedir bizim bu ırkçılık üzerine kendini bilmez söylemlerimiz. Bir insanı ırkı ve rengi için reddetmek insanlığa sığmıyor ilk başta.
Mümin olduğunu dile getiren hiçbir birey de ırkçılığı savunmamalıdır. Asıl üstünlük takvadadır.
Hepimiz Adem ile Havvadan dünyaya gelmişken ırkçılık artık sadece birilerinin birilerini ezmesi yani tek kelime ile zulümdür. Dünyaya sahip olma emeli hep birilerini ezmeye yöneltmiştir insanları. Bunun neticesinde de ırkçılık ortaya çıkmıştır.
Rabbim ırkçılığın her türlüsünden bizleri korusun...
Bir insanin iyi veya kötü olduğu rengiyle veya konuştuğu dille anlaşılmaz! Bu karakteriyle ahlakiyla kalbiyle ilgili bir durum.. Bence ırkçılık psikolojik bir hastalıktır ve şunuda belirtmek istiyorumki üstünlük renk veya dil ile olmaz Takva sahibi olmakla olur!
Irkçılık asla bir ideoloji olamaz. Dini, dili, rengi, ırkı, mezhebi ne olursa olsun insan insandır. Hepimiz biriz. Aynı kovanın balıyız, aynı çiçeğin özüyüz.
Sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesi’nde: “Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır.” buyurmuş ve bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur.
Malcolm X, Afro - Amerikan tarihinin bu konuda en çok mücadele vermiş isimlerinden biridir.
Bu hususta özellikle Malcolm X otobiyografik kitabını (filmi de var), Central Park olaylarında iftiraya uğrayan beş siyahi gencin hikayesini anlatan “When They See Us” dizisini ve Abd hukuki sistemindeki ırkçılığı konu edinen “13th” adlı belgeseli ısrarla tavsiye ederim. Afro - Amerikan tarihini araştırırken bana çok şey katmıştı.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Siyah kıçı silmek için beyaz tuvalet kağıdı var, beyaz arabada da siyah tekerlek var Bunun nesi ırkçılık ya hahaha renklerini mi değiştircez Irkçılık kullanılan eşyalarla ilgili bi şey değil insanların birbirini hor görmesidir