Kişiler arasında iletişim kurarken şüphesiz en temel ihtiyaç kelime hazinemizin geniş olmasıdır. Siz bu konuda kendinizi yeterli görüyor musunuz? Geliştirmek için ne gibi bir düşünceniz ya da çalışmanız var?
Yeni kelimeler öğrenmeye hep hevesli bir insan oldum. Özellikle Osmanlıca kelimeleri kullanmayı ayrı bir seviyorum. Kitap okumaya başladıkça kelime hazinem gelişmeye başladı. Zamanla o kelimeleri kullanmaya başladığımı fark ettim. Bu da beni mutlu ediyor. Okuduğum kitaplardaki farklı kelimelerin anlamlarını öğrenmeye başladıkça kelimelere olan merakım da arttı çok şükür 🌿🌸
Hazinem yeterli demek, yetersiz olduğunu ispat eder..
Ama kendimi ifade etmekte zorlanmam çok şükür..
Fakat maharet, çok kelime bilip çok cümle kurmak değil; az sözle çok şey anlatabilmek..
Buna “belagat sanatı” denir ve Kur’anın mucizesidir..
Gerçek söz üstadları bunu çok iyi kullanır..
Necip Fazıl, Mehmet Akif gibi üstadlar bunu çok iyi yapar.. Bunun en iyi izahı da Kur’an’la hemhal olmakla tarif edilir..
Bir de Bediüzzaman Hz. var ki Mehmed Akif onun için; “Victor Hugo’lar, Descartesler, Shekspeare’ler ilimde ve felsefede Bediüzzaman’ın ancak talebeleri olabilirler..”
İyi bir dinleyici ve iyi bir okuyucu sebatla dikkat eder gördüğüne, fikrini de her daim zikre olabildiğinde "kendi gibi" dökerse, gelişim kaçınılmazdır.
Lügat ise karşıdaki kişiyle olan iletişimin mertebesini tayin eder, ama gerçekten kendini geliştirmek sahası derin ve sonsuzdur vesselâm...
Bu konuda hep iyi olduğunu söylerler. Babadan gelme bı ikna kabiliyetin var. Çok güzel konuşur çok güzel anlatırım beden dilimi kullanmasini iyi bilirim. Güler yüzüm daima istediğim amaca ulasmami saglar. Ama bu ciddi veya çok samimi olmadığım yerde söz konusu aile içinde deli manyak bişeyim çok sevdiğim insan karşısında nutkum tutulur mesela. Yabancılar veya samimilyetimin az olduğu insanlar ile iletişimin çok iyidir.
iyi olduğumu düşünsemde yeterili olduğunu düşünmüyorum ayrıca ablacım o hazine değil hazne 😀😀 geliştirmek için genelde dil felsefesi ile iştigal ediyorum belagat ve şiir erbablarının çalaşmalarını inceliyorum kensimce kitap okuyup yazı yazıyorum son olarakta mantık çalışmaları bu konuda baya yardımcı oluyor
Bilgisayarlar 1 ve 0 lar ile çalışır. İnsan beyni ise kelimelerle çalışır. Dolayısıyla zeka seviyeniz, düşünce ufkunuz bildiğiniz kelime sayısıyla sınırlıdır.
Belli seviyeyi yakalasamda, çok iyi olduğum söylenemez... Bol kitap okunarak daha iyi seviyeler yakalanabilir... Kelimelerin, sanatlı kullanımı ise ayrı bir yetenek gerektiriyor...