Aslına bakarsan bu hayattaki tek gayem bu dünyada iz bırakabilmek. Ben öldükten sonra insanlar beni hatırlasın ve ansın istiyorum. Bunun içinde gönül fethetmeyi ve insanları kazanmayı hep kendime gaye edindim ama bunu yaparken hep aklımda şu destur oldu. " Değer mi? " O buna değer mi? " Herşeyin bir maddi değeri ve kıymeti olduğu şu dünyada insanın da bir kıymeti ve değeri var. Hepimiz matematik bilen insanlarız. 2 tane 50 kuruşta bir lira eder 10 tane 10 kuruşta :) bizim mirasımızı ve anılarımızı devam ettirecek olanlar verdiğimiz değerin karşılığını aldığımız insanlardır.
Sözün özü karşılık beklemeden iyilik yaparım ama bunu gerçekten değecek insana yaparım efenim :)
kendimi iyi hissetmek adın yaparım bundan dah büyük karşılık yok.. anlatarak ballandırarak veya kötü bir zamanda başa kakarakta o ilahi karşılığı kaybederiz iyiliği yapıp oracıkta bırakmalıyız.. sağ el sol eli görmesin gibi! birine bi iyilik yapıp gidip manasız bir yerde mansız bir kişiliğe bu durumu anlatmak çok yanlış.. resmen çöpe atmak!
İyilik yaptığımız kişiden kötülük görmeyelim yeter. Yani karşılıksız dense de karşılıklıdır aslında az da olsa. Veya da kendi içinde bişeyleri tatmin etmiş olur bazıları iyilikle
Iyilik yaptığımda karşılık verir mi vermez mi diye düşünmem. Karşılık beklenen iyilik, iyilik değil cikarciliktir. Ama örnek verirsem; zor durumdayken birine borç verdim. Ben zor durumdayken o iyi halde olup kendisinden borç isteyip vermezse işte o nankörlük olur. Bu noktada kendisine iyilik yaptığım için onun da bana iyilik yapmasını beklemiş olurum.
Cemil Meriç’in çok sevdiğim bir sözü var: “Yapılan iyiliğin karşılığını beklemek manevi tefeciliktir” diyor. İyiliği iyilik yapan şey, herhangi bir karşılık beklemeksizin yapılmış olmasıdır. İşin içinde “çıkar” varsa o nasıl iyilik olabilir?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben mal gibi hep karşılıksız yapıyom iyiliği bence bu enayilik
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çözüm bu değil. Seni enayi yerine koyana iyilik yapmayacaksın.
Karsilik asla beklemem 28 senedir herkese kosmusumdur bu beni insan ozelliklerimden biri. insan olmak yabanci birisine karsilik beklemekten yardim etmek iyilik yapmaktir en azindan insan olmanin ozelliklerin kismen biridir bu