Evli bir Kadının/ Erkeğin özgürlüğü ne kadar olmalıdır?

Evliliğin, kişinin özgürlüğünü sınırlandıran bir durum olduğu algısı virüs gibi yayıldı. “Özgür olmak istiyorum, onun için evlenmek istemiyorum!” diyenlerin sayısı hiçte az değil. Bunun sebebinin; toplumsal zihinlerimize yanlış kodladığımız “özgürlük” algısı olduğu kanaatindeyim. Bunu daha anlaşılır kılmak adına bazı sorulara cevap bulmamız gerekiyor. İlk olarak; “özgürlük ne demek?” Bireyin nerede, hangi koşulda olursa olsun her istediğini yapmasının karşılığımıdır özgürlük? Eğer özgürlükten anladığımız bu tarz bir şeyse o vakit bir kişinin özgürlüğünün ötekinin özgürlüğünü kısıtlayacağı şüphe götürmez. Yani eğer toplumsal hayatta varlığımızı sürdürmek istiyorsak “özgürlük sınırlıdır” demeyi bilmemiz gerekecektir.

“Sınır” kelimesiyle “özgürlük” kelimesini yan yana çok yakıştırırım. Bana göre; özgürlüğün doruk noktasında yaşamlarını sürdürmüş (ender) şahıslar hayatları boyunca sınırlarını hep muhafaza edebilmeyi başarmışlardır. Çünkü özgürlük sınırsızlığın olması hali değil kişinin kendi sınırlarını iradi bir şekilde belirleyebilme becerisidir. Diğer bir değişle; kişinin kendisini kontrol edebilme yeteneğidir.

Herneyse sorum şuki; Eşinizin veya ileride olmasını istediğiniz Eşinizin Özgürlüğü nasıl ve nereye kadar olmalıdır?
Evli bir Kadının/ Erkeğin özgürlüğü ne kadar olmalıdır?