Mevlana Celaleddin-i Rumi bunu nasıl da güzel ifade etmiş: “Açgözlülük ve dünya nimetlerini elde etme hırsı, insanı hakkı olmayan şeylere el uzatmaya zorlar.”
Antik Yunan filozofu Aristoteles da şöyle diyor: “Arzu öyle bir şeydir ki hiç doymak bilmez, birçok insanın hayatı arzuları doyurma yollarını aramakla geçer.”.
Amerikalı romancı Edward Roe’nin sözüne kulak vermek gerekiyor: ”Zengin insan, mal sahibi olan değil; açgözlülükten uzak kalabilendir.”
İnsan neden bu kadar doyumsuzdur? Neden elindekilerle yetinmez? Neden kendini frenleyemez?
6
6
Görüşünü yaz
En İyi Erkek Görüşü
EldrithcArrow__ | Kişilik & Karakter konusunda 1,5b görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Insan yaratıldığında. Allah içine kendi ruhundan üfledi. Ve buna rağmen kiymetlensin diye nefs te eklendi. Bu nefs ve ruh insanin içindeki tercihlerini oluşturuyor. Sonucuna göre insani meleklerden daha üstün ya da hayvanlardan daha alçak konuma düşürüyor. Nefs bencildir ac gözlüdür doymak bilmeyen şehvet, mal, mülk ve kibir kaplıdır. Insanın esas savaşıda esasında nefsiyle ilgilidir. Nefsi ben insanin içindeki saldırgan kuduz bir yaratığa benzetiyorum. Ne kadar doyurmaya kalkarsan başı boş bırakırsan o yaratık o kadar güçlü ve zaptedilemez bir hal alıyor. Zaptedilemez bir hal alan kişilerin de yaptıkları ile hayvandan daha aşağı duruma düşüyor. Şehvet, mevki, makam, para, pul bencillik açgözlülük zalimlik alıp başını gidiyor. Doyumsuzluk insanlara kötü hasletler versede insan yararına da olabiliyor. Azla yetinmeyerek bir noktada takılı kalmaninda önüne geçiyor. Arge geliştirmeleri, insanin icin de daha iyi yerlere gelme ve doyumsuzluktanda kaynaklanıyor. Tabi nerde durman gerektiğini bilirsen iyi birşey bilemezsen kötünün de kötüsü durumuna düşürüyor
0|1
0|0
Görüş hala geçerli mi?
En İyi Kız Görüşü
hiçyolcusu | Kişilik & Karakter konusunda 322 görüş paylaştı.
Xper 7
1 ay
Allah-u Teala insanı bu acizlikleri ile yaratmıştır. İnsan mal toplama sevdalısıdır ve açgözlüdür. Önemli olan bu kötü hasletleri dizinleyebilmek ya da bu enerjiyi başka alana yönlendirebilmektir. Ama insanoğlu bu dünyaya geliş amacını, bu dünyanın nasıl bir yer olduğunu ve kendisinin nasıl bir varlık olduğunu unutunca böyle doyumsuz ve açgözlü olur. Yani insan bu dünyaya geliş amacını, Allah'ın onu hangi vasıflarla dünyaya gönderdiğini ve imanın hakikatlerini -özellikle ahirete iman- öğrenir, içselleştirirse o zaman kendisindeki kötü şeyleri silmeye, yerine iyilerini koymaya da gayret edecektir. Bunu başaran her insan da zaten dünyada da ahirette de huzura erecektir İnşâAllah.
YasayanAydinlik | Kişilik & Karakter konusunda 1b görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
N. Fazil Kısakürek' in bir sözü geldi aklıma " Bizler açlıktan karnına taş bağlayan peygamberin doymak bilmez ümmetiyiz" Peygamberimiz (sav) örnek almamız gerekirken firavunlara özeniyoruz bence çünkü Peygamberimiz (sav) herzaman oan yetecek kadarina raziydi (bazen yetmezdi bile) Firavun ise hep daha fazlasını isterdi çünkü Peygamberimiz (sav) bu dünyanın geçici ölümün heran geleceğini bilir ona göre yaşardı Firavun ise hiç ölmeyecek her zaman dünyada kalicak gibi yaşar ona göre hazırlık yapardı bizlerde aynı Firavun gibi yapıyoruz sürekli daha fazlasını istiyoruz çünkü öleceğimiz aklımıza gelmiyor malim mülküm olsunda emekli olunca yerim diyoruz peki olmaya yetisebilecek miyiz? Aldığımız maaşla bu ayı gecirsek yetmezmi ya birazda zorlansak ne olurki zaten bu dünyaya zorlanmak için gelmedik mi biz insanlar olarak bu dünyaya geliş amacımızi ölümü unuttuğumuz için bu haldeyiz bu doymamazligin kaynağı bu
1|2
0|0
Momenta | Kişilik & Karakter konusunda 86 görüş paylaştı.
Xper 6
1 ay
Kendimden yola çıkacağım. Yeni bir şey çıkıyor. Eskisinden çok daha iyi oluyor ve sahip olmak istiyorum açıkçası. İnsanlarda gördükçe üzülüyorum. Örneğin yeni çıkan bir telefon. Benim neden yok, onun neden var'a gidiyor mesele. Hemen bir bütçe karşılaştırması yapıyorum. Düşükse o kişinin evine giren para benimkinden, üzülmeye devam ediyorum ama almıyorum. Yüksekse zaten unutup gidiyorum. Yani insan kemerini sıkmayı bilmeyi, ayağını yorganına göre uzatmalı. İmkanım varken ben almıyorum. Adam gidiyor kredi çekiyor, borçlanarak son model telefon alıyor. Eeee, ne anladım ben bu işten? Mesela, kadının bir yerde evi var ve gidiyor bir kaç yerden daha alıyor ya da son model arabaya biniyor ve bunları insanların gözüne sokuyor. Bunlar da görgüsüz, malının zekatını vermeye gelince de yan çizer çoğu. Yok yok deyip üç ev alan bir kadın biliyorum. Yok da nasıl alıyorsun? Saçma sapan işler... Arada beni de şeytan dürtüyor özetle. Dur sırası değil deyip geri yolluyorum.
nefsimiz kendi şeytanlarımız.. bir anlık öfke ihtiras şehvet kin intikam ve bahsettiğiniz arzu şeytanın araç gereci.. biz nefsimizi terbiye ettiğimiz müddetçe içimizdeki şeytanı zincirledikce insan oluruz insana benzeriz.. iradenin yan etkileri işte.. hadi bakalım sınavda başarılar herkese:)
1|1
0|0
_Cambaz_ | Kişilik & Karakter konusunda 2,3b görüş paylaştı.
Master
1 ay
insan seviye ve kendine saygı gösterilmesine aç aslında. Kişiliğiyle bunu sağlayamayanlar mal mülk parayla sağlıyorlar, zira bu devirde sırf parası var diye 5 para etmeyen insanlara yalakalık yapan yalandan seviyormuş gibi yapıp evlenmeyi bile düşünen o kadar çok oksijen israfı var ki. Gurur denen bieşyleri kalmamış
0|1
0|0
superpsikolog | Kişilik & Karakter konusunda 10,1b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Uzun yaşam düşüncesi ve huzuru dünya metası sayılan para, sehvet ve makamda aramaları. Zaten para ve şehvete değilde huzura doğru yürüsek elimizdeki herşey bize fazlasıyla yetecektir.
1|1
0|0
Aydamira | Kişilik & Karakter konusunda 174 görüş paylaştı.
Bilge
1 ay
Dünya imtihanı bu olsa gerek gönlünü hevesini bastırıp yetinmeyi bilmek
0|1
0|0
azelcan | Kişilik & Karakter konusunda 4,4b görüş paylaştı.
Master
1 ay
"Ben" varsa irade verilen de, verene kurban olmadıkça, doyom olmaz malesef.
0|1
0|0
kafeinsiz | Kişilik & Karakter konusunda 1,4b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Hiçbir kuş iki tane yuva yapıp birini kiraya vermez. Sjskkaka
En İyi Erkek Görüşü