Sosyal fobim yüzünden senelerdir arkadaş edinemiyorum ve çok mutsuzum
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- +1 yıl
Mutlu olmak için gerçekten arkadaşa ihtiyacınız var mı? Ara ara ben de bunu düşünürüm, insanların bizi mutlu ettiği bir gerçek ama şart mı? Ya da düzelteyim, güzel vakitlerde güzel kahveler içip güzel filmler izlediğimiz insanlar kötü vakitlerde nerede? Korona olup eve kapandığım zaman bol bol düşündüm. Böyle insanlara hiç gerek yok. Hayatında boş boş yer tutarlar. Mutlu olmanın sırrı içinde gizli. Sadece kendine şunu sor, “çok çaba sarf etmeden, çok uzaklara gitmeden, tam da şu an ne olsa mutlu olurdum?” Bir fincan kahve mi, yeni bir kitap mı, kısa bir yürüyüş mü... kendi kendine yeten, kendisiyle eğlenmeyi bilen insan en mutlu insandır.
32 Yorumla- +1 yıl
o kadar ve o kadar ve o kadar çok katılıyorum ki...
En İyi Cevaplar
- Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Bende öyleyim, okul hayatımda hep başkalarına katılamadığım icin ağlıyordum, sonra zamanla şunu fark ettim az insan çok daha iyi. Eğer yalnızsanız Allah sizi kötü insanlardan koruyor demektir gibi bir söz okumuştum, o biraz bana yardımcı oldu dostum.
13 Yorumla- +1 yıl
az insan vardı onlarda kötüydü bende durum öyle değildi
- Cevap sahibi+1 yıl
@aShameless az inanı dikkatli seçmek lazım elbette. Yine de kotulercikiyor evet, çok olsa da az olsa da. O da tecrübemiz olmuyor mu bir bakimdan. Herkes ınciniyor bundan kaçış yok ne yazık ki.
- +1 yıl
evet öyle
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
31Cevap
Benim çooook, çooooook uzun zamandır fazla arkadaşım yok, sebebi sosyal fobi değil dünya üzerinde karşısında rahatlıkla konuşamıyacağım hiçbir insan yok ister ABD başkanı olsun ister en ünlü Holywood oyuncuları, gerçi Christina Ricci ve Charlize Theron ile konuşursam heyecan yapabilirim 🤔 Fakat o durumun sebebi tamamen ayrı, keza konumuz da bu değil şimdi zaten assggshdd
Bence insanın sadece birkaç yakın arkadaşı olması ve diğerleriyle sadece tanışıklığı olması yeterli, ben insanlarla belirli bir mesafe takınarak kurulan bağların fazla samimiyetle kurulan bağlardan çok daha kaliteli, çok daha sağlam ve uzun süreli olduğuna inanıyorum, açıkçası kime yüz verdiysem istisnasız olarak ya şımarmıştır ya da haksızlık etmiştir hep, kime yüz vermediysem de saygı gördüm. Bunu hep söylerim insanoğlunun tabiatı bu şekildedir kişilerle alakalı değil, yüz bulan insan şımarır, yüz bulmayanınsa ne trip atacak, ne şımaracak, ne haksızlık yapıp üzecek kadar haddi olmaz, bunu yapamıyacağının gayet farkındadır, yaparsa bağın tamamen kopacağını da bilir.
Anlaman gereken şey insanların seni sevmesine ve senle dostluk kurmasına hiç ihtiyacın yok, senin kendini sevmeye, kendine değer vermeye, kendine güvenmeye ihtiyacın var, elbette insan tamamen yalnızlığı istemez, fakat bu dediklerimi dikkate alır da özgüvenini güçlendirirsen sadece birkaç arkadaş edinmen hiç de zor değil, herhangi bir ortak ilgi alanı aracılığıyla tanıştığın insanlarla dostluklar kurabilirsin, bu herhangi bir hobi ya da konu olabilir, yeter ki kimseyi gözünde yüceltme ve seni gözünde yüceltmelerine de izin verme.
Tek başına bu bilince ve güvene ulaşmakta zorlanırsan bir uzman psikolog yardımı almanı öneririm, burda dikkat psikiyatrist demiyorum bak, psikolog, çünkü psikiyatristler her selam vereni ilaç manyağı yapıp kobay fare olarak kullanırlar, psikologlarsa kimseye ilaç falan dayamazlar, sorunlarını terapi yöntemleri ile konuşarak ve dinleyerek çözerler.00 Yorumla- +1 yıl
Senin arkadaşın var gayet de. Hem de çok iyi bir arkadaşın.
Göremiyor musun?
Hala farkında değil misin?
Git ve aynaya bak..
Aynada gördüğün yüz sana zarar vermeyecek tek yüz,
Tek samimi olan,
Asıl gerçek detay..
"Naber, nasılsın" demek midir sana mutluluk verecek olan?
Yoksa sohbet ederken içeceğiniz bir fincan kahve mi?
Seni asıl mutsuz eden şey bunların olmaması mı gerçekten?
O odana gece olduğunda geri dönmeyecek misin?
Kendinle baş başa kaldığın o ana?
O anı zararsız geçirebildiğin an, işte o an asıl mutlu olacağın andır..
Başkasında değil, sende, en derinlerinde...10 Yorumla Kitap veya makale okumak, sanat sporla ilgilenmek, podcast dinlemek, twitch den yayın izlemek, film veya dizi izlemek, hobi edinmek tabi Bir insanın yerine nasıl geçer bilemem..
11 Yorumla- Soran+1 yıl
Çok teşekkür ederim
Kendini geliştirecek şeyler yap mesela bol kitap oku , filmler izle böylece konuşacak şeylerin olur insanlara daha rahat yaklaşırsın
00 YorumlaKendine deger ver kendinle barisik ol ve bir evcil hayvan besle.
00 Yorumla- +1 yıl
Burdan dene konuş ve anlayışlı insanlarla arkadaşlığınin genişletip hatta bulusabilirsin de
00 Yorumla Aile ilişkilerin iyiyse hep onlarla konuş en yakın arkadaşın onlar olur zaten ☺️
00 Yorumla- +1 yıl
Sexting ile duvarlarını kır sonra kontrollü arkadaşliklar kurarsın
00 Yorumla Benim de arkadaşım yok. İnsan sosyal varlık birinin kendinin varlığına gerek olduğunu hatırlatmasını istiyor. Umarım hayatının ilerisinde güvenebileceğin ve mutlu olacağın birine denk gelirsin.
10 YorumlaSosyal klüplere ya da etkinlikler, workshop gibi aktivitelerle sosyalleşebilirsin
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 6,2b cevap paylaştı. kendine güven ve bazı şeyleri aşmanın zamanı geldiğine inan bendeseni gibydim şımdi değilim
00 YorumlaKendi ne uğraş çak bişey bul mesela kurslars git gez
00 Yorumlabende aynı durumdayım arkadaşın olurum
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,3b cevap paylaştı. Oyuna ver kendini zaman geçsin
01 Yorumla- +1 yıl
Korkunun üzerine gidip aşmalısın.
00 Yorumla Zamanla olur merak etme üzme kendini
00 YorumlaKorkularını yenmeye çalış üstüne git
00 Yorumla- +1 yıl
evlenmek peki o fobini etkiler mi
00 Yorumla Arkadaş edinmen gerek
10 Yorumla- +1 yıl
Evlenince esinle kanka olursun oldu bitti
00 Yorumla - +1 yıl
benimde hic olmadi😑😑😑😑😑
00 Yorumla Bende aynı derdten var🤗
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 8,2b cevap paylaştı. tekrardan arkadaş edinmeye çalış
00 Yorumla- +1 yıl
Olmazsın çünkü yanlızsın
00 Yorumla - +1 yıl
sanal Arkadaş edin
00 Yorumla - +1 yıl
Arkadaş edin niye arkadaşın olmasın
00 Yorumla - +1 yıl
kendinle zaman geçirmeyi öğrenmelisin
00 Yorumla Kendini mutlu etmen için arkadaş gerkmez
00 Yorumla- +1 yıl
arkadaş edinme zaten herşey menfaat çıkar
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)+1 yıl
kaç yasındasın
00 Yorumla arkadaş mıistiyosun
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 10b cevap paylaştı. Sevgili edinerek
00 Yorumla- +1 yıl
Gel arkadaş olalım
00 Yorumla - +1 yıl
gel arkadaş olak
00 Yorumla Kitap okuyarak
00 Yorumla- +1 yıl
fılım ızle
00 Yorumla - +1 yıl
Arkadaşın olabilirim
00 Yorumla - +1 yıl
Ciddimisin
00 Yorumla Aga bee
00 Yorumla- +1 yıl
Kendine barışık ol
00 Yorumla - +1 yıl
O nasıl oluyormuş 😂
00 Yorumla
Devamını Gör(36)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhaba
Sosyal fobi, kişilerin birden fazla ortamda değerlendirme kaygısına bağlı olarak sürekli korku içinde yaşaması ve bu ortamlarda yoğun heyecan ve sıkıntı yaşayacaklarını düşündükleri için kaçınma davranışları sergileme durumunun sıklıkla yaşandığı bir kaygı bozukluğudur.
Bu fobiye sahip kişiler girdikleri birçok ortamda rezil olacaklarına, yanlış bir şey söyleyeceklerine, gülünç duruma düşeceklerine ve yargılanıp küçük düşeceklerine dair yoğun endişe duyarlar.
Bu kişiler, başkalarıyla etkileşimde bulunmaktan ve başkalarının yanında herhangi bir performans sergilemekten yoğun kaygı duyarlar.
Örneğin;
Bazı durumlarda söz almaları zorunluluk olduğunda ise;
Bu yaşantılar bireylerin hayatını olumsuz etkilemekte ve kişiler arası ilişkilerine zarar vermektedir. Çünkü sosyal fobiye sahip olan kişiler, girdikleri ortamda neler konuşulduğundan ve diğerleriyle ilgilenmekten ziyade kendilerine ve söyleyeceklerine odaklanarak vakit geçirmektedirler. Çoğunlukla da dikkati üzerlerine çekmemek için ortamda yokmuş gibi davranabilmektedirler.
Sosyal fobiye sahip kişilerin anksiyetelerini arttıran durumlar nelerdir?
Sosyal fobi, tedavisi olan bir hastalık olarak bilinmektedir. İlaç ve psikoterapi tedavisinin birlikte uygulandığı durumlarda iyileşme oranları oldukça yüksek olmaktadır.
Gevşeme eğitimi, durumla baş etmek için kullanılan davranışların değiştirilmesi, sosyal beceri eğitimi gibi birçok teknik tedavilerde sıklıkla uygulanmaktadır. Yardım alınmadığı durumlarda bu rahatsızlığın uzun süre boyunca devam ettiği bilinmektedir. Bir uzmana görünmenizi tavsiye ederim.
Arkadaş çevresi tüm insanların ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Mutlu olduğumuzda, heyecanlandığımızda, üzüldüğümüzde ihtiyaç duyduğumuz şey bu durumları bir arkadaşımızla paylaşmaktır. Bu durumla yaşamayı öğrenmek yerine, sorunu çözmeye odaklı hareket etmenizi öneririm.
Sağlıcakla kalın.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM