Gizli Üye(36-45)+1 yılAdı üstünde "tarih" işte. Kimin yazdığı tarih? Herkesin tarihten anladığı farklı. Birinin uğruna canını vereceği bir kişiden biri ölürcesine nefret edebiliyor. Bence özellikle yakın tarih yeniden tartışmaya açılıp gerçekler ortaya dökülmeki. Özellikle Atatürk'ün vefatından sonra devleti ele geçiren faşist düzen, kendi ezberlerini oluşturdu. Atatürk'ü sevmeyip de Atatürkçülüğün arkasına sığınarak yalan yanlış bir tarihi nesilden nesile aktararak ezberlettiler. Üstelik bu ezberler o kadar kuvvetli şekilde zihinlere kazındı ki artık yasak kitap vs. diye bir kavram kalmamışken bile internetten bir çok kaynağa ulaşılabiliyorken bile "şu konuda yanlış biliyorsun" denildiğinde küfür ve hakaretle karşılaşılıyor. Bütün hayat felsefesini kendisine anlatılan yalanlar üzerine inşa etmiş insanlar bir anda her şeyin yalan olduğunu düşünme ihtimali dahi veremiyorlar. Hemen saldırganlaşıp küfür ediyorlar. Biraz uzun oldu ama bir kişi dahi okursa ne mutlu bana
242 Yorumla
Soran+1 yılBunu okumaya üsenen tarihi okumaya da üsenir.
Cevap sahibi+1 yılEzberlediklerini torunlarına anlatsınlar o zaman. Zır cahil olup da kendilerinden daha aydınlık olan insanlara da cahil diye hakaret edip yaşlanıp ölsünler.
- +1 yıl
hakkaten küfürü hak etmişsin de şimdi aynı teraneyi savuracaksın diye küfür etmiyorum. bir oku bakalım. atatürk ün ölümünden sonra atatürk ün yetkileri neredeyse aynen ismet inönüye geçti. inönü devletin kurucularından olarak gayretle ülkeyi yönetme çabası gösterdi. yanlışları vardır o ayrı. ama çok partili hayata geçilmesiyle. sadece değişiklik isteyen halk aydınlı bir toprak ağasına atatürk ün yetkilerini verince ülke büyük açmazlarla karşı karşıya kaldı. 10 yılın ardından atatürk ün yetkilerini biz zengin züppesine veren düzenden kurtulmak için bir ihtilal yapıldı. tüm hukukçulara göre mükemmel bir anayasa yazıldı ve yürürlüğe girdi. ancak bu müthiş anayasının verdiği hakları kullanarak sesini duyurmaya çalışan halkın uyanışından rahatsız olan seçkin zümre önce 70 muhtırasıyla ardından da 80 ihtilali ile halkı dizginlemek susturmak için kullanılması gereken yolu muhafazakarlık olarak belirledi. 80 ihtilalinin yaraattığı muhafazakar toplum devlet işlerinden ve siyasetten uzak tutuld
Cevap sahibi+1 yılKüfür edersen ölmüş dedenden başlar kundaktaki doğmamış çocuğuna iade ederim küfürü hak eden anandır. Kalanı okumadım bile senin gibi çakallarla işim olmaz
- +1 yıl
80 öncesi bizzat görüşünü ifade etme gayretinde olan halk. siz karışmayın siyasete kendinize bir lider seçin o yönetsin ülkeyi masalına kandırıldı. bu numarayla insanlara demokrasi liderini seçmektir düşüncesi kabul ettirildi. görüşünü ifade etmekten men edilmiş halk kendisini kontrol edecek liderler seçmeye başladı. bunların en kuvvetlisi de tayyip erdoğan. bu sistemin ürünü olan erdoğanın mesajı aynen şudur. ses çıkarmayın siyasete karışmayın sorgulamayın. çünkü ben milli iradeyi temsil ediyorum. sizin adınıza ben konuşuyorum sizin konuşmanıza gerek yok. ben yaptığım her şeyi sizin adınıza yapıyorum o yüzdn itiraz edemezsiniz. söz hakkınız yok çünkü söz hakkı bende. tüm bunların yani senin gibi düşünme kaabiliyeti yoksunu insanları bu zihniyetinin ardında yatan şey muhafazakarlık oyunuyla sesi kısılmış. ses çıkarmayı tasavvur dahi edemez hale getirilmiş toplumun uyutulmaya devam edilmesi çabası. tamamen 12 eylül ürünü olan erdoğan siyasetinin iktidarını yürütme çabası.
- +1 yıl
beyin ister karşı tarafın fikrini okumak. cehaletin bir numaralı silahıdır fikirlerin sahiplerini eleştirip fikirlerle mücadele etmeye çalışmaktan kurtulmak.
Cevap sahibi+1 yılBak sana cevabını yazdım. Aşağıda başka yorumlarda da saygısızlık yapmışsın. Biz seninle entellektüel bir paylaşımda bulunamayız çünkü karşındakine saygın yok. Bilip bilmeden de bana laf sokmaya çalışıyorsun. İnönü'yle ilgili özellikle dahice davranıp (Atatürk bile yaşasaydı bunu başaramayabilirdi) bizi 2. dünya savaşından uzak tutmasından dolayı hataları olsa da sempati besliyorum. Lakin dediğim gibi seninle tartışmak imkansız çünkü hakareti adet edinmişsin.
Cevap sahibi+1 yılSen fikirleri tartışmıyorsun ki şahısları tartışıyorsun. Daha benim AKP, İnönü, yakın siyasi tarihle ilgili bildiklerimden bile haberdar değilsin çünkü devleti ele geçiren faşist düzenden kastım İnönü değildi. İnönü'nün gücünün yetmeyeceği bir çok şey vardı. İnönü'yü bile kullananlar oldu. Atatürk'ü dahi kullandılar ve hatta Atatürk'ü öldürdüler diyeceğim bu sefer konu başka yerlere taşınacak. Sen git denginle küfürleş gerçekten seninle bir tartışma yapamayız
- +1 yıl
inönüden bahsetmedim ben de zaten birraz daha dikkatli oku. türkiyede bugün yaşananların tarihsel sebeplerini yazdım. senin bu günden bakıp atatürk şöyleydi düzen böyleydi demeden önce bugünü okuman gerekir. 60 ihtilali 80 ihtilali ve sonrası muhafazakar toplum düzeni ve merkeziyetçi liderci sayaset ile ilgili görüşlerimi bir oku. doğru olup olmadığına bir bak. ondan sonra değerlendir içine doğduğun toplumun geçmişe bakışını nasıl etkilediğini bilerek değerlendir tarihi. kişileri tartışmaya gelince kusura bakma 700 bin tl lik saat takanların 240 bin tl lik arabaları milyon dolarlık banka hesapları olanların halkın adamı sayıldığı bir memlekette bu para düşkünü insanların ağzından çıkan söylemin aynılarını savunan insanlara karşı tarafsız değilim.
Cevap sahibi+1 yılBenim onları savunduğumu nereden çıkardın? Kahin misin?
- +1 yıl
sen onları savunuyorsun demedim. açık yazmıştım bir daha yazayım. o adamların ürettiği söylemin aynısını dile getiren bir insan olduğun için seni onlardan ayırmıyorum. burada yazmış olduğun görüşler aynen onların savunduğu görüşler. çünkü artık toplum siyaset üretmiyor. bir adamın peşine takıldık gidiyoruz. o adam ne söylerse herkes onu söylüyor. sen şimdi bu söylediklerini kendi fikirlerin olarak görüyorsun ama aslında onlardan duyup ikna olmuşsun. tıpkı chp lilerin chp iyi bir alternatif olamadığı için akp nin çok yüksek oy aldığını sanmaları gibi. bu adamları savunanlar reddedenler toplumun neredeyse tamamı bu adamların yarattığı siyasi düşüncenin etkisi altında. çünkü başka bir siyasi fikir yok. 80 ihtilalinin yarattığı merkeziyetçi tek adamcı siyaset anlayışı baştakilerin fikirlerinden başka fikirler ortaya çıkmasına müsaade etmiyor. ya onu ya ötekini kabul etmek zorundasın. kendi fikrini oluşturamıyorsun. lokantada garsonun ne istersin diye değil de pilav mı yersin makarna mı diy
- +1 yıl
sorduğunu düşün. sana kendi istediğini seçme imkanı tanınmamış
Cevap sahibi+1 yıl:) emin misin? Benim çocukken okuduğum kitaplar toplatılmış ve yasaklanmış kitapları dahi içeriyordu. Benim siyasi fikrim oluşmaya başladığında saydığın kişiler Türkiye sahnesinde bile değildi. Beni tartışmayalım boş ver. Varsın ben dünyanın en boş en gereksiz en adi adamı olayım. Fikirlerim ortada. Beğenmiyorsan çürütürsün. Resmi tarih yalanına inanmamam bu kadar zoruna gitmesin. Sen de zincirlerinden kurtul ve bu ülkenin gerçek siyasi tarihi hakkında makul bir araştırma yap. Ona Aydınlı toprak ağası buna bilmem kimin oğlu diyerek işin içinden sıyrılıp çıkamazsın. Ben sana bir fikirden bahsediyorum sen ha bire bir kaç şahsı ortaya atıp beni çürüttüğüne ikna olmaya çalışıyorsun. Bu ülkenin özellikle yakın siyasi tarihi koca bir yalandır. Kahramanları hain, hainleri kahraman ilan ettikleri bir çok örnek vardır. Tayyip'ten önce de bu ülkenin yakın siyasi tarihi yalandı sonra da yalandır. Değişime ve gerçeklere daha fazla direnemeyeceksiniz. Sizin ezberlerinizi inkar ediyorum ve haklıyım
- +1 yıl
saydığım kişiler değil asıl mesele. asıl mesele. asıl mesele seçilenlerin halk adına devleti yönetmeleri gerekirken devlet adına halkı yönetmeleri. sadece akp lilerden bahsetmiyorum. 80 öncesi düzeni de savunmuyorum. asıl söylediğim demokrasi lider seçmek en çok oy alanın yönetme hakkı kazandığı sistem değildir. demokrasi halkın temsilci seçtiği bu temsilciler aracılığı ile fikrini devlet yönetimine aktardığı sistemdir. bazı partilerin seçim kazandığı bazı partilerin kaybettiği sistem demokrasi değildir. milyonlarca insanı temsil etme görevi almış bir partiyi bir başka parti daha çok milyonu temsil hakkı kazandı diye başarısız saymak o milyonları yok saymaktır. geçmişte olan olayları basit haliyle değerlendirmeyi bir bırak etkilerine göre değerlendir. geçmişteki karakterlerin yaptıklarına kızma. sana ne etkisi olduğunu düşün. özal da demirel de ecevit de baykal da erdoğan da erbakan da hepsi bu 80 sonrası liderci siyasetin kaymağını yiyenler. iktidarda olanları üreten yanlış siyasete
Cevap sahibi+1 yılMadem bu kadar aydınsın, entellektüelsin her şeyi bilen adamsın şu darbeler konusunda tapınırcasına darbe hayranlığı yapmanı açıkla da bilelim. Hangi darbe Türkiye'yi kaç yıl ileri taşımıştır? Hangi darbe sonrasında ekonomimiz güçlenmiş, demokrasimiz şaha kalkmış, dünyadan takdir toplamışız? Avrupa'da Amerika'da Japonya'da Avusturalya'da halkın seçtiğini "beğenmedik" diyip indirmece var mı? Üstelik savunduğun darbelerin hangi dış devletler ve içerideki derin güçler tarafından organize edildiğini anlat da bilelim? Mesela pek hoşuna giden 1960 darbesi için bizzat Amerikan arşivlerinde 10 milyon dolar para verildiğini yazıyorlar mı yazmıyorlar mı? her hukukçunun çok beğendiğini iddia ettiğin 1960 anayasasını hangi hukukçuların, hangi gerekçelerle desteklediğini anlat da bilelim? Bizzat ABD tarafından organize edilmiş 1960 darbesi bize bu kadar faydalı olacaktıysa ABD bunu neden destekledi hatta üste para verdi? Çok cahiliz dostum aydınlat bizi.
- +1 yıl
dönük eleştirimi bu kişilere dönük eleştiri olarak yorumlama. hepsi kendilerin halkın üzerinde gören isimler. şu anda iktidara sahip olanalar tabii ki en çok eleştirilecek olanlar. ayrıca bunların bir farkı da aslında herkesin yaptığını yaptıkları halde. kendilerinden öncekiler gibi makamlara çöreklendikleri halde halk tarafından halk adamı sanılmaları. basit bir soru sor kendine. egemen bağış bakara makara dedi. herkes özellikle akp liler çok rahatsız oldu. belki de yüzde 90 dır bağışı istemeyen akp li oranı. bir miting de kalabalığını bağış dışarı diye slogan attığını düşün. acaba bu erdoğan madem halkım öyle istiyor ben de halk adamıyım bağış gidecek mi der yoksa provokasyon yapıyorlar ben adam satmam mı der. asıl itirazım buna. ülkeyi aynı şekilde yönettikleri halde öncekilerin yaptıkları hataları anlatarak kendilerini temize çıkaranlara kanıyor olmanız asıl yanlış
Cevap sahibi+1 yılŞaka mı yapıyorsun bunu diyen de sen değil misin?
yılın ardından atatürk ün yetkilerini biz zengin züppesine veren düzenden kurtulmak için bir ihtilal yapıldı. tüm hukukçulara göre mükemmel bir anayasa yazıldı ve yürürlüğe girdi.
Bizim darbemiz iyidir onların darbesi kötüdürcülük mü oynayacağız?
Darbe darbedir ve demokrasilerde darbenin meşruiyeti olmaz.28 şubat,80 ihtilali,71 muhtırası her ne isim altında olursa olsun darbelerin sonucunda şu anki Avrupa'dan çok daha gerideyiz. teknolojik ve ekonomik olarak geride olmak da değil kastım sadece o olsa iyiydi. Zihniyet olarak da gerideyiz. Darbe savunup 80 ihtilalini kötüleyeni ilk kez gördüm. Komple postalcılar bile daha makul en azından tutarlılar- +1 yıl
güzel arkadaşım her devlet bir darbe ile kurulur. 12 eylül sonrasının siyasi güç odaklarının kendi menfaatlerini korumak için tüm darbelere karşıyız sloganına kanıyorsun. atatürk ün padişahlığı kaldırması darbe değil miydi. muhammedin şirki yıkması darbe değil miydi. ibrahimin putları parçalaması darbe değil miydi. darbe bir düzeni yıkıp yerine yenisini kurmaktır. bazen iyi düzen yıkılır kötüsü kurulur bazen de kötüsü yıkılır iyisi kurulur. ama hiç bir şartta kuralsız ve bozuk bir seçim sitemiyle demokrasiden tamamen uzak bir anlayışla oluşturulmuş bir siyasi düzeni sivil diye kutsayıp ona karşı yapılan darbeyi sonuçlarına bakmadan sadece silah kullanılarak yapıldı diye telin edemezsin. evet 60 ihtilali ülkenin içinde bulunduğu bozuk düzenden kurtuluş çaresi olarak demokrasiyi gören bir anlayışın darbesiydi. özerk üniversiteler sendikal haklar ideale yakın temsil sağlayan seçim sistemi azaltılmış merkezi otorite bunlar 61 anayasası ile oluşturulmuş 80 ihtilali ile yıkılmış düze.
Cevap sahibi+1 yılBak sen kendin 12 eylül sonrasının düzenine karşıyken,12 Eylül'ün dahi temelini atanın 27 Mayıs ihtilali olduğundan bihabersin ya da bize numara yapıyorsun.27 Mayıs olmasaydı 12 Eylül de olmazdı, onun ürünü bugünkü siyasi partiler de olmazdı bundan sonraki belki de en az 20 yılımızı şekillendirecek siyaset de olmazdı. Siyaseti geçtim bu çarpık zihniyet ve ezberlerle yetiştirilmiş nesiller olmayacaktı. Zaten halkın topyekününe yakını bu denli zır cahil olmasaydı kimse bu ülkede içeriden veya dışarıdan, meclisten veya dağlardan bu kadar kolay oyun oynayamazdı. Cahil dediğim kesmin içine üniversite mezunlarını, profesörleri bile katıyorum. Bizim halkımız siyaseten cahil. Sen kalkmışsın 1960 ihtilali oldu ve bitti her şey güllük gülistanlık oldu gibi konuşuyorsun. Senin saydığın sendikal haklar vb. basit hakları teslim almak için darbeye de gerek yoktu. Bana birilerinin sözlerini istemesen de tekrarlıyorsun diyorsun ama hala 1960 darbesine bu kadar destek vermeni sana öğretenin...
Cevap sahibi+1 yılHangi siyasi zihniyetin ürünü olduğunu söylemedin. Gerçi ben anladım ya senden duymak istiyorum. Madem belli hakları almak için darbe şarttı o zaman Atatürk'ün yaptığı devrimlerin çoğunu beklemeseydiler de darbe yapsaydılar. Atatürk bildiğin gibi bir çok devrimi daha ömrünün son yıllarında gerçekleştirmiştir. Süregelen ve kesintiye uğramayan bir demokratik yönetimin en kötüsü bile darbelerden kat be kat üstündür. Bugünkü beğenmediğimiz demokraside bile sen bir kitabı toplayıp yakamıyorsun, bir partiyi kapatamıyorsun, bir dili yasaklayamıyorsun, bir insana işkence yapamıyorsun... Bunları münferit olarak gerçekleştirirsen bile karşında muazzam bir dirençle karşılaşıyorsun. Ama darbe ortamlarında her şey kapalı kutudur. PKK sadece 12 Eylül'ün değil onun babası 27 mayısın da ürünüdür. Dünyanın neresinde bir devlet kendi eliyle terör örgütü kurup kendi askerine kurşun sıktırabilirdi darbelerin oluşturduğu kaos ortamı olmasaydı?
- +1 yıl
69 ihtilali oldu herşey iyi oldu demedim niye ısrarla kendi siyasi eleştirilerini bana yöneltiyorsun. 60 ihtilali yapılırken ülkenin içinde bulunduğu durupdan çıkış için demokrasi çare görüldü ve bu amaçla bir anayasa yazıldır diyorum. 80 ihtilalinde ise ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkış için çare olarak halkı siyasetten uzaklaştırıp bir lider diktası yaratma düşüncesi hakimdi. eve 80 ihtilalini doğruan 60 ihtilali idi. çünkü 60 ihtilali ve 61 anayasasının yarattığı özgürlükçü ortam halkın sesini yükseltemesini siyasete dahil olmasını hakim kadronun hakimiyetini sorgular olmasını sağlamıştır. halkın ülke yönetimini ele geçirmesinden korkan merkez güç odağı kendi çıkarlarını korumak için halkı püskürtmek adına 80 ihtilalini yaptı.
Cevap sahibi+1 yılBak kardeşim gerçekten 60 ihtilalinin ülkeye verdiği zararlar konusunda çok fikirsizsin. Defalarca meclis kilitlendi, cumhurbaşkanları seçilemedi, bizi 1971 muhtırasına hazırladı, senin özgürlükçü ortam dediğin Anayasa Mahkemesi gibi bir siyaset üstü oluşumu bize dikte etti. Bugünkü yökün temelini hazırladı. Milyonlarca insanı fişlediler. Hepsinden önemlisi Türkiye'de bir darbe kültürü oluşturdular. Bizim saydığımız darbeler sadece bilinenlerdir başarıya uğradığı için. Darbe teşebbüsleri 1960'tan bu yana onlarca kez denendi. Siyasetçiler, aydınlar, sanatçılar, gazetecilerin askerler ve askerler tarafından kurulmuş yarı resmi-yarı gayriresmi kurumlar tarafından sürekli tehdit edildiler. Faili meçhuller moda oldu, işkence, sorgusuz sualsiz idamlar, hapse atmalar olağan karşılandı. Dünya tarafından dalga geçilen ülke durumuna geldik. Sen nasıl olur da 61 anayasasını haklı görürsün. Askerlerin hazırladığı bir anayasa dünyanın neresinde demokrat olabilmiştir ki bizde olsun?
Cevap sahibi+1 yılKaldı ki 80 ihtilalinden sonra siyasi bir lider oluşturmaya çalışmadı kimse. Siyaset dışı kurumlar tarafından yönetilmek istenen bir Türkiye oluşturdular. Bütün siyasi partileri de yasakladılar. Özal hariç kimsenin seçime girmesine müsaade etmediler. Zihniyet olarak da tayfa olarak da 60 ihtilali ile geri kalan 28 Şubat muhtırası dahil bütün darbeleri aynı tayfa yaptı. İttihat ve terrakki zihniyeti ve onun kalıntıları. Üstelik hiç bir darbe bizi sömürgeye dönüştürmeye çalışan ABD ve İsrail'den bağımsız yapılmadı. Sen nasıl olur da babası belli olmayan bir çocuktan peygamber olmasını beklersin.1960 darbesinin kendisi ülkeyi talan etmişken onların yazdığı anayasa nasıl olur da makuldü ve demokrattı diyebilirsin? Bu böyle olsaydı aradan 11 yıl geçmesine rağmen neden bir daha ve bir daha darbeler yapıldı? Deniz Gezmişler idam edildi?
- +1 yıl
1- 60 ihtilalei atatürk ün yarattığı düzene karşı yapılmış değildir. atatürkün kurucu devlet mantığı ile kendisine aldığı yüksek yetkilerin atatürk kadar ehil olmayan insanlar elinde yanlış kullanıldığını artık atatürk tekrar geri gelmeyeceğine göre bu kadar büyük yetilerin kimseye verilmemesi demokratik bir sistem olması gerektiğine inanarak yapılmış bir darbedir. (amacına ulaşıp ulaşmadığı ayrı bir tartışmanın konusu.
2- her şartta tam demokrasiden yanayım. ama demokrasi demek yöneticileri seçmek demek değildir. aşağılarda bir yerde yazdım istersen tekrar oku. bazen sivil yönetimler de antidemokratiktir.
3- pkk ya doğal olarak benim de olduğum gibi karşı olduğun için kızacaksın ama geçen haftalarda anayasa mahkemesi öcalanın kitabının yakılmasına karşı karar aldı. ama kitap yok ortada yani bu sistemde kitap yakıldı. oda tv davasında bir kitap yüzünden onlarca insan hapse girdi. bu gün ülkede az ya da çok bir demokrasi yok. seçimli monarşi var ikinci yorumu da oku
Cevap sahibi+1 yılÇok komik bir teoriye sahipsin kusura bakma gerçekten.60 ihtilalini yapan demokrasi düşmanı odaklar halkı o denli özgürleştirdi ki halk bu kadar özgür olmasın diyen 80 ihtilali tayfası kötü ihtilal yaptı. Yani 60 ihtilali iyi ihtilaldi çünkü sonuçları iyiydi (sana göre iyiydi asla iyi falan değildi) 80 ihtilali kötü ihtilaldir çünkü sonuçları kötüdür. Bu çok yanlış bir fikir ve tez zamanda bundan vazgeçmelisin. Gerçekten demokrat, insan hakları yandaşı, halk iradesine saygı duyan bir kişi darbenin her türlüsüne karşı olmak zorundadır. Siz çekilin siz yönetemiyorsunuz biz yöneteceğiz diye yönetime el koyan siyaset, politika, sosyoloji, ekonomi cahili generaller ülkeyi daha beter kaosa sürüklediler her seferinde.
- +1 yıl
bizzat başbakanın ağzından duydum bu cümleyi canlı yayında hem de bir kaç defa. arkadaşlara talimat verdim bu yasayı çıkaracaklar. başbakan meclise yani yasama organına talimat veriyor. alenen demokrasiye kökünden aykırıdır. hatta demokratik olmayan şu anda yürürlükteki yasalarımıza bile aykırıdır. evet bazı insanlar seçimle başa gelmiş olabilir ama öyle bir seçim sistemi var ki demokrasinin taban tabana zıddı. bugün ben halkın çoğunluğundan oy alıyorum diyenler yüzde 50 oyla yüzde 60 milletvekili alıyor. meclisin yüzde altmışını tek başına başbakan belirliyor. doğru ya da yanlış mahkeme bir karar verdi başbakanlık binası inşaatı durdurulacak diye başbakan güçleri yetiyorsa durdursunlar dedi.
evet demokrasi kesinlikle vazgeçilemezdir. ama bu gün dün her hangi bir zamanda ülkemizde demokrasi yoktu. ancak bir zamanlar daha zayıf liderler ve birbirleri ile olan çekişmeleri yüzünden baskı çok daha azdı. şimdi tek bir adam tarafından yönetiliyoruz. padişah erdoğan.
Cevap sahibi+1 yılBak ben hiç kitap yazılamamasından bahsediyorum. Yaşın yeter hatırlarsın. Gazetelerde köşe yazılarının yarısından fazlasının üstü çizilerek yayınlanırdı :) her yıl parti kapatılırdı, kimse faili meçhullerin hesabını soramazdı, en sıradan kitaplar bile yakılırdı. Bugün artık Öcalan gibi birinin dahi kitabının yakılmasını eleştiren kitleler oluştu. Kaldı ki o kitap yakılmayacak ama tartışmamızın konusu değil. Her fikrini beyan eden bölücü-anarşist-terörist-islamcı-şeriatçı-din düşmanı vb. gibi akıllarına gelen yaftayı yiyip içeri atılamıyor. Demokrasimiz hala sakat tamam kabul ama en kötü demokrasi darbelerden çok daha makuldür.1960-1971 yılları arası hakkında bir araştırma yaparsan görürsün bunu. Kör topal da olsa meclis işliyordu. Yasalar çıkarılıyordu, insan haklarıyla ilgili fikirler beyan ediliyordu. Tam bir yere ulaşacağız derken çat yukardan biri tokadı koyuyordu. Resmi sistem de bize kaos vardı efenim ondan darbe yapılması şarttı safsatasını ezberletiyordu.
- +1 yıl
60 ihtilalinden önce var olan demokrasiyi bir açıklar mısın. bir de menderes ve arkadaşlarını chp den ayrılmaya iten süreci. çok merak ediyorum kaymak tabakanın kendi çıkarlarını korumak için ürettiği oligarşiyi nasıl demokrasi olarak algıladığını.
Cevap sahibi+1 yılÜstelik bir ülke gerçekten cumhuriyetse ve egemenlik de kayıtsız şartsız milletinse bunun istisnası olamaz. Atatürk istisna olamazdı. Zaten yanlış orada yapıldı. Bugün beğenmediğimiz tayyip bile kendi çapında 3 dönem kuralına uyuyor. Üstelik kendi koymuş olmasına rağmen. Atatürk de İnönü de bu yanlışa düşmeyecekti. İnönü kendini CHP'nin değişmez genel başkanı ilan etti. Her darbeyi gizliden değil açıktan destekledi. Yani bak şunu iyi anlamanı istiyorum büyük harflerle yazacağım. SİSTEM BAŞTAN YANLIŞ KURULDU. ÖYLE BİR DEVLET SİSTEMİ KURDULAR Kİ "ELE GEÇİRİLEBİLİR" BİR DEVLET SİSTEMİYDİ BU. AMA KURAN SİYASİLER VE GÖRÜNMEYEN DERİNLER O DEVLETİ KENDİLERİNDEN BAŞKASININ ELE GEÇİREMEYECEĞİ ŞEKİLDE DİZAYN ETTİLER. BUGÜNKÜ ANAYASA MAHKEMESİNİN YETKİLERİNDEN YÖK'E, ORDUDAN-CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLERİNE KADAR... Sonra bu sistemi bir süreliğine Menderes, kısa bir süreliğine Özal ve uzun süreliğine Tayyip ele geçirdi diye kızmaya başladılar. Verin devletümüzü geri isyanıdır bugün yaşananlar.
- +1 yıl
öngörüyordu. Menderes (Menderes' in kendisi de bir toprak ağasıydı. Aydın'daki 30.000 dönümlük Çakırbeyli Çiftliği Menderes'e dedesinden kalmıştı.) ve diğer bazı milletvekilleri, özel mülkiyete tecavüz edilmek istendiğini belirterek bu tasarıya karşı çıktılar. Bu tasarı üzerine Menderes, Türkiye'de zaten tüm arazilerin %70'ten fazlasının devletin mülkiyetinde olduğunu ve İsmet Paşa'nın geriye kalan özel mülkleri de devletleştirerek Sovyetler Birliğindeki gibi tarımı kolhozlaştırmakistediğini açıklayarak üç arkadaşıyla birlikte Dörtlü Takriri verdi.[kaynak belirtilmeli] Dörtlü takrir olayı ve parti içi muhalefetten dolayı 1945 yılında CHP'den ihraç edildi.
- +1 yıl
vikipediye göre menderesi chp den ayrılmaya götüren süreç
Aydın'da, 1930'da, kısa süreli Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın bir kolunu organize etti. Partinin kendini feshetmesinden sonraCumhuriyet Halk Partisi'ne geçti. Daha sonra 1931 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Aydın milletvekili seçildi.[4] Atatürk'ün ölümünden sonra İnönü CHP'nin başına geçince İnönü'nün bütün üretim araçlarını devletleştirme faaliyetlerine karşı çıktı. Menderes en sert çıkışını ise "çiftçiyi topraklandırma yasası" görüşülürken yaptı. Mevcut tasarı'nın 6. maddesi devlet elindeki topraklarla birlikte o bölgedeki toprak ağalarının elindeki toprakların tarıma elverişli yerlerde 5.000 dekardan elverişsiz yerlerde ise 2.000 dekardan fazlasının kamulaştırılıp köylüye dağıtılmasını
Cevap sahibi+1 yılOysa doğru olanı "ele geçirilebilir bir devlet kurmak" değildir. Topyekün sıfırdan adam akıllı bir anayasa yazıp bunu referandumla (açık oy gizli sayımla değil bkz 60'lı ve 80'li yılların anayasası) halka kabul ettirmektir. Bunu başarabilmiş bir çok ülke var. Referans alabiliriz. Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi, Alevisi, Gayrimüslimi, Ateisti, eşcinseli, dindarı vs. hangi kesim olursa olsun "imtiyaz" tanımaksızın herkesin eşit olduğu bir anayasa. Üstelik öyle bir sistem olmalı ki devleti ele geçirme gibi bir niyet dahi kimsenin aklında olmamalı. ABD demokrasisi bile bizimkinden milyon kat üstün. Obama'nın devleti ele geçirme niyeti olsa ne fark eder? Öyle bir şey mümkün olamaz. Ama bizde bunu kişilerin insiyatifine bırakan bir sistem var. Atatürk zamanı anayasaları da ondan sonrakiler de asla bundan taviz vermediler. Ve ele geçirilemez, bizden başkası yönetemez dedikleri devleti Tayyip ele geçirince zorlarına gidiyor. Bugün anamuhalefet hiç muhalefetini buyönde yapmıyor dikkat ettinmi? Dvm
Cevap sahibi+1 yılBugün CHP neden yeni anayasaya karşı farkında mısın? Çünkü mevcut sistem değişsin istemiyorlar. Sadece AKP gitsin kendileri gelsin veya kendi istedikleri gelsin istiyorlar. CHP'den kastım salt basit bir siyasi parti değil. Nesilden nesile gelen bir zihniyet, bir topluluk olarak düşün. Bunun içinde medya gücü de var, sermaye de var, dernekler de var, kurumlar da var, şahıslar da var, dış ve iç destekler ne ararsan var. Ben buna kısaca oligarşik bürokrasi diyorum sen ne dersen de istersen hüseyin de. Ama sonuçta ortada bir direnç var.12 yıl olmuş AKP geleli hala yeni bir anayasaya karşılar. Çünkü dediğim gibi devletümüz geri verin lann isyanıdır bu. Topyekün demokratikleşmiş, bir Hollanda, Bir İsviçre, Bir Danimarka misali parlementer sistemin oturduğu bir ortamı CHP de kabul etmek istemiyor. Onlar ve tayfası hala devleti eskisi gibi ele geçirme derdindeler. Kısacası AKP'ye bok atmak kolay olanıdır. AKP sıtma ise CHP ölümdür. Halk aptal olduğu için değil ölmemek için AKP ye oy atıyor.
- +1 yıl
son yorumuna katılıyorum arada ayrıştığımız yerler şunlar
1- 90 yıl öncesinin siyasi haritasını eksik okuyorsun.
2- benim zaten temelinden yanlış olan bu sisteme eleştirimi görmeyip sadece bugünün siyasi yapsının itiraz ettiği noktalara itiraz ederek mevcut siyasetin kendine güç kazanma siyasetine alet oluyorsun.
3- olayları teorik ve kavramsal olarak değerlendiriyor gerçekle bağından kopuyorsun.
darbe yanlıştır herşey sivil siyasettedir otomatik algısıyla hareket ediyorsun. ben de darbe savunmuyorum ben özetle şunu diyorum. bu sistem yanlış anacak bugün yanlış diyenlerin ve senin dediğin şekilde değil. bu sistem kökünden yanlış. sistemin kendisine fayda sağlayan yanlarını tutup zarar getiren yanlarını eleştiren kısır menfaatçi siyasi anlayışını labirentinde kaybolmuşsun. sistemin temeline dönük dile getirilmesi gereken eleştiri kavrayamıyorsun. - +1 yıl
son yorumuna katılıyorum derken son cümleyi anlamadan yazmışım. verin devletimizi geri lafı tamamen aptalca. bugün akp nin yürüttüğü siyasetin temeli. 1950 yılından beri iktidarda olmayan 80 ihtilali ile kapatılıp 7 yıl yasaklı 10 yıl kapalı kalan chp ve onun temsil ettiği sosyal demokrasi anlayışına dönük başbakanın cehape zihniyeti tuzağına düşüyorsun.
Cevap sahibi+1 yılOysa ki özellikle sosyal demokrat kitleden oy istediğini iddia eden bir partinin konumu her ülke için çok önemlidir. Demokrasiyi ve insan haklarını sol partiler savunur. Bizde ise tam tersi muhafazakar sağ partiler hak hukuk dağıtıyor radikal sol partiler direnç gösteriyor :) Resmen çarpıklıktır bu. Bugün bir barış sürecini dahi CHP'nin öne atması lazımdı. Anayasa mahkemesinden Diyanete, Yökten mevcut cumhurbaşkanlığı yetkisine hatta özerkliğe kadar CHP'nin ortaya yasa teklifleri atması, seçim beyannamelerine eklemesi lazımdı. Ama eskileri özleyen bir CHP var ortada. Dediğim gibi salt parti olarak algılama CHP'yi; o kadar küçük değil. AKP'den milyon kat büyük ve güçlü. Ama her şeyin seçimle kararlaştırıldığı "mutlak anlamda" halk tarafından yönetilecek bir Türkiye AKP'nin işine gelmediği kadar hatta daha çok CHP nin işine gelmiyor. AKP'nin gitmesi için CHP'nin topyekün revizyona gitmesi şarttır. AKP'nin darbeyle gitmesi dahi en kötü senaryodan daha kötüdür. Başa döneriz çünkü...
Cevap sahibi+1 yılHer neyse daha sonra devam ederiz. Bilgi seviyen ilk başta hakaret etmeni gerektirecek kadar da düşük değil. Üstelik tartışma adabın da var. Ne gerek var insanlara yardırıp hakaret etmeye? İhtiyacın yok bence. Seviyeli bir tartışmaydı. Kalan kısımları okuyup sonra sana cevap vereceğim :)
Cevap sahibi+1 yıl60 ihtilaliyle ilgili sorularını akşam cevaplayacağım. Yalnız sen de şunu araştır. Özellikle 12 eylül darbesi öncesi Demirel iktidardaydı ya... Ondan önce kim vardı iktidarda :) Bu algı operasyonudur işte. CHP 1950'de siyaset sahnesinden çekilmedi 1978'de bile Ecevitle tek başına hükümet kurmuştu. Ondan sonra da ta ki Erbakan hükümetine kadar kurulmuş hükümetlerin yüzde 50'sinden fazlasında iktidar ortağıydı. Ben de mevcut sisteme karşıyım ki yazdıklarımı okuduysan bunu anlamış olman gerekir. Detaylı olarak yarın yazacağım. Verin devletimizi geri kısmını da bir daha düşünmeni öneririm. İnkar ederek değil makul dayanaklarla karşı çık. CHP mevcut sistemden memnun olmasaydı AKP'nin bunu değiştirmesini, en azından adım atmasını sağlayacak güce sahip değil miydi? Akşam görüşürüz
- +1 yıl
son iki yorumundan sonra artık sana cevap yazmıyorum kusura bakma. tamamen ayrı kavramları tartışıyoruz. olmayan şeyleri görüyor olmayan şeylere inanıyorsun. dimağım zorlanıyor artık. demokrasiyi de anlatamyacağım sana yeni anayasa yazmanın tek bir partini işi olmadığını da. seçimlerde yüksek oy almanın gerçek demokrasi olmadığını anlatamayacağım sana. Yüzde 90 oy almış anayasayı antidemokratik sayan zihniyetin demokratik bir seçim sistemi olmadan ön seçimler olmadan baraj denilen terane yüzünden seçmenin yarısından azının tercihlerinin meclise yansıdığı bir sistemde karşı propagandaya izin verilmeyen başbakana bir saat karşısındaki adaya bir dakika süre tanındığı bir sistemde anayasa yazmasının bırak demokrasiyi edebe ahlaka bile sığmayacağını anlatamayacağım.
- +1 yıl
hadi son olsun. ecevit chp zihniyetinde bir isim değildi. 3 ecevit iktidarı oldu o denemde toplamda 3 yıldan az. ama umudumuz ecevit söylemiyle bir sağ parti mantığı ile iktidara gelmişti. ürettiği siyaset chp siyaseti değil merkez sağ siyaseti idi.
Cevap sahibi+1 yılPeki kardeş. Senin yüksek seviyene göre bir adam bul :) CHP zihniyeti söylemine karşı çık, ondan sonra da Ecevit CHP zihniyetine ait değildi de...1950'den sonra CHP yoktu de, Ecevitler'in Erdal İnönüler'in defalarca kurdukları veya ortağı olduğu hükümetlere toplam 3 yıl de :) Ecevit bugünkü CHP'nin temelini atmıştır. Bugün bile ortanın solu diye kendini nitelendiren CHP'ye bu fikri Rahşan Hanımla birlikte kim empoze etmiştir bir bak derim ben.. Herşeyden önce de başkalarını mevcut iktidarın fikirlerini benimsemekle suçlayacağına demokrasinin sandıktan ibaret olmadığına dair algı operasyonundan vaz geç. Bunun kimlerin söylemleri olduğunu da göz artı etme. Üstelik Atatürkçüysen ki öylesin "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünü 80 yıl benimseyip son 10 yılda vazgeçmek arasındaki çelişkiyi de çözüme kavuştur. Yüzde 90 oyu da açık oy gizli sayımla aldıklarını da araştır. Hazır el atmışken yüzde 10 seçim barajını icat edenlerin senin muteber darbeciler olup olmadığına da bakıver
En İyi Cevaplar
+1 yılHitler, en sevdiğim ve karizmatik bulduğum liderdir. 6 senelik imparatorluğun önderi, Führeridir.
Lenin ise, Komünist sistemi adeta bir yılan gibi uygulamış anti-patik bir liderdir. Sevmem.
Ebu Leheb dediğin adam, kurutma makinesinin icadına vesile olmuştur. Nasıl sevmezsin?21 Yorumla
Soran+1 yılAynı kisiden bahsediyorsak efendimizi üzen birini ben sevmem
güzel insanlari severim ben... Peygamberimiz ve sahabiler. Mustafa Kemal ve silah arkadaslari
sevmediklerim malumunuz. Battal Gaziyi de severim :)20 Yorumla
En sevmediğim günümüzden olacak Recep Tayyip Erdoğan, en sevdiğim ise Mustafa Kemal Atatürk
61 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
36Cevap
+1 yıloruçluyum kevaşesine söyleyin Türklüğe laf ettirmem, hem nickini oruçluyum yapmış hem de Öcalanı savunur bana. Ulen hadsiz sen kimsinde benim Atama laf edecek adamsın. Önce senin sevdiğin liderin kalıbına edem ben. Birçok ailenin oğlunu şehit edip anaların yüreklerine yas bağlayıp sonrasında Bayrağımızı yakıp, andımızı kaldırtan bir o... ç ibaret değilsiniz. Aynen iletin bunu o gerizekalı mandafon arkadaşa. O zekasız beyinlerinizi gidin başla yerde otlatın burası Türkiye size yedirmeyiz.
41 Yorumla- +1 yıl
Dengesiz bir de engellemiş tarihi bilmiyosak sırların arkasına saklanarak mesaj atıp hemen kaçarak mı öğreteceksin lale? Aç o engeli de ağzının payını verem sana. Namusuna, ırzına ettiklerim. Gece gece ağzımızı bozduracaklar. Kaybol hadsiz şerolar sizi.
+1 yılEn sevdiğim Hz. Muhammed s. a. v. En sevmediğim mustafa kamal.
530 Yorumla- +1 yıl
Çok yanlışını gördüm ama şimdi iki saat onu anlatamam.
Asıl sana hayrola? İstediğimi severim istediğimi sevmem.
Hz. Muhammed s. a. v. Eşsiz bir insan ama diğerinin eşi var şeytan gibi mesela ;)
Soran+1 yılGüncellemeyi okuyun kimse hakaret etmesinde @ismiaşikargenc onlarda peygamberimize hakaret etse hosuna gitmez eminim
- +1 yıl
Ben hakaret mi ettim? Sevmiyorum sadece hatta nefret ediyorum karşımda olsa tükürürüm yüzüne. Gerçekleri söylüyorum zaten aşağıda dinsizin birisi sevmediğini de söylemiş.
Soran+1 yılBak fikirlerimiz uyusuyor bende ama sen hakaret ediyosun ailem ataturkcu olmasina ragmen ben degilim bunun nedenide ataturkculer nezaman yanasmaya calissam goruntumden dolayi terslediler ama bu ataturkce hakaret etmemi gerektirmez bu sadece senin fikrinden onlari uzaklastirir
Soran+1 yılSeytan demissin efendimize ayni seyler soylense hic hosuna gitmez eminim kardesim
- +1 yıl
şeytan seviyor ama onu. Gerçekler bunlar :D
Zaten bunlar şeytana da inanmıyorlardur o yüzden pek takmazlar :)
Ben sevmiyorum nefret ediyorum hem dinim hem karakter anlayışım hiç uyuşmuyor içkici birisini seveni de sevmem zaten.
Not: İckici dedim diye hakaret etmiş olmam gerçekleri söylemiş olurum gerçekten de bir kemalist bile ayyaş olduğunu kabul eder. Eğer atanızın özelliğinden utanıyorsanız kemalist sıfatını atın üzerinizden.
Soran+1 yılBilemiyorum kisilik olarak dusunursek oo ama gercekten ulke icin iyi seyler yapmis ben cok iki arada bir deredeyim sulalemin yarisi ataturkcu yarisi tarikatci
- +1 yıl
Ülkü için iyi şeyler mi yapmış? Yapmamış öyle şeyler.
Atatürk'ün bu ülkeye yaptığı;
Boğulan genç kızı kurtarıp, kıyıda tecavüz etmeye benzer!
[ Necip Fazıl Kısakürek ]
Kurtarmayı de kendi yapmamıştır kesin bilgi yayalım ^^ - +1 yıl
mustafa kamal senin ibadet etmeni engelledi.
şu an da özgür ibadet edemiyorsun ama bunu sana açıklamam saatler sürer.
Kur'an-ı Kerim 'i Anlayarak oku bir de Hz. Muhammed s. a. v. 'in hayatını neler yaptığını neleri yasakladığını iyi bir öğren ;) .
Soran+1 yılBence cumhuriyet donemi ataturkcuyum diye dolasipta ortaligi karistiran kisiler yani dusunuyorum da eğer atatürk zamaninda din kotulense ibadet yapilamasa neden dinine düskün osmanlı milleti nenelerimiz dedelerimiz ataturku lider yapsin? Dinsiz birini isterlermi
- +1 yıl
Onlar lider yapmadı ki zaten. Demokrasi yoktu o zaman. Bir anda kamal tek partili dönem de kendi partisi ile kendisini cumhurbaşkanı ilan etti. Halk oylamasına çıkmadı yani ;)
Kaç hocayı dedelerimizi Asla cami önünde sallandırdı onları bilmezsin tabi.
yiyorsa karşı çık.
Gençler zaten savaştan çıkmış kolu bacağı sakat karşı koyamıyordu hep isyanlar çıkıyordu ama bastırıyordu.
O dönemde sadece hocalardan oluşan 10 bin kişiden fazlasını astı. Dar ağaçlarında.
Bunlarda benden sana hediye olsun :)
https://www.youtube.com/watch?v=L6c_l8cmlbI
www.youtube.com/watch
https://www.youtube.com/watch?v=u_5WDvYsbKg - +1 yıl
efsana düzgün konuş Ben türbeye gidip dua etmedim.
Türbeye gidip dua etmek şirktir.
Adam gibi konuş. Bilmeden cahilce konuşma şerefsiz! - +1 yıl
Atatürk olmasaydı gevur tohumu olurdun sen :D Bu da bu açıdan düşün o zaman yüzüne tükürecek halin kalır mıydı bakalaım :S
- +1 yıl
Yok olmazdık. Türkler 3000 yıl öncesinde dahi kendini gavurlara vermemiş kaç yüzyıl savaşlara girmiş boyun eğmemi yine eğmezdi bir Lider çıkardı merak etme :)
mustafa kamal fos bizim Müslüman Türk ordumuz kurtardı ;)
Soran+1 yılYo dua etmek sirk değil sen gidip bana bunu ver dersen gunah ama Allahım surda yatan zaatin yuzu suyu hurmetine ver demek farklı o alimi vesile kilmak duanin kabullugunu arttırır.
- +1 yıl
Sizin düşüncelerinize saygı duyarım. Fakat koskaca bir ülkeyi düşman işgalinden kurtarmış bu vatanı bize vaat etmiş birini sadece alkol yüzünden bu kadar suçlayamazsınız. şu an ki devirde millet sevgilisinden ayrılıp içkiye vuruyor kendini. Atamız ise o kadar düşman işgalinde yapmış bu işleri. Şu görüşlerini bile şu an burada paylaşabiliyorsan bu Atatürk sayesinde. Yiğidi oldur ama hakkınıda ver
- +1 yıl
Hayır ülkeyi kurtaran kamal değil o ingiliz ajanıdır ve mason binasında belgeli kayıtlı masonluk belgesi vardır. senin ata dediğin Türk askeri savaşırken o kenarda bakıp sigarasını içiyordu :D Hangi savaşta savaşmış? ;)
Bundan 10 yıl önce bu görüşlerimizi paylaşsaydık beni hapse atarlardı ;) :D
Ama işte değişti devir şimdi gidip putuna neler yapıyor :D ;)
Sıkıyosa karışın da görelim.
Türbe yapmak günahtır. Peygamber yüksek yapılan mezarları kırmamızı gömmemizi istiyor. Hadis var.
Soran+1 yılKaynağıyla birlikte söyle hadisi
- +1 yıl
Ebu’l-Heyyac el-Esedi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) bana dedi ki:
–Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in beni gönderdiği işe seni göndereyim mi? Nerde bir heykel, suret görürsen mutlaka onu dümdüz edeceksin ve ne kadar yerden yüksek bir kabir görürsen, mutlaka onu da dümdüz edeceksin.”
Müslim, Ebu Davud, Nesei, Tirmizi, Hâkim, Beyhaki, Tayalisi, Ahmed
Ebû Dâvûd ve Tirmizî, Câbir İbnu Abdillah radıyellâhu anhu’dan rivâyet ettiler: ‘Nebî sallellâhu aleyhi ve sellem kabirlerin kireçle boyanmasını, üzerine yazı yazılmasını, bina yapılmasını ve kabirlerin üzerlerine basılmasını yasakladı.’4
Müslim, Ahmed ve Nesâî de bu hadisin benzerini rivâyet etmişlerdir.5
Soran+1 yılPeki okadar Allah dostunun kabri yıkılmalı yani
- +1 yıl
Saygılı ol kanal diye hitap etmen karakterini çok aşağalara çekiyor, senin için karakterliğin önemi yoksa buna eyvallah derim lakin. Türk askerinin çanakkalede savaşa geri döndüren kimdi? Senin ingiliz ajansı dediklerinmi? Ataya bir saygısızlıkta şu an bile içeri atarlar, 10 yıl önce falan değil yani. Dinle siyaseti birbirine karıştırma. Siz anca siyaseti din üzerinden kullanıp haklı tarafa çıkmaya çalışan zihniyetlerdensiniz. Hiç kimseye zorla savaş demediler gönüllü varsa gelsin çağrısında bulundular. Ve senin, benim dedelerimiz vatanı için bunları gözleri kapalı kabul ettiler
- +1 yıl
O hikaye de yalan. Türk askeri kaçmış da kamal görmüş arkalarda savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum demiş ee sorarlar adama savaşta senin arkada işin ne diye? :D
Soran Evet Peygamber s. a. v. emir veriyor tabi ki de yıkılmalı ve Düzeltilmeli yoksa hoş olmuyor ALLAH 'ın Resülü beğenmiyor. - +1 yıl
Osmanlı padişanları savaşta en önde olurlardı.
Peygamber s. a. v. en öndeydi Sahabeler en öndeydi. Gerçek bir Lider en önde olur. Askerlere cesaret verir mesela Hz. Ali gibiler savaşta en önde olup en hızlı kılıç darbesini yaparlardı askerler onu görünce cesaretlenip onlarda hızlı saldırırlardı.
Milyonlarca kişinin aklı boyanmış sorsan bilmezler özentiler yani. - +1 yıl
Hadi ln geç bu masalları :D
ingiliz komutanı adam yerine koymazdı sizin atanızı.
zeki falan da değildi içkici ayyaşın birisiydi.
kılıcını alıp savaşsaymış Bu arada Türk askerinin kaçtığı yalanına inanma Türk askeri kaçmaz canını verir orada da kaçmaz çünkü onlar için canını vermesi Şehit olmak cennete gitmektir. Asla kaçmaz o yalana inanma savaştan kaçmak en büyük günahlardandır.
En cok sevdigim kainatın efendisi son nebi hz. MUHAMMED MUSTAFA (sav)
En sevmedigim de peygamber efendimizin amcasi hz HAMZA yi sehit eden vahşi310 Yorumla
Soran+1 yılSonradan musluman olup pisman oldu ama
Soran+1 yılGözüm görmesin demedi merhamet sahibi bir peygamber nasıl öyle söyler aklın eriyomu? Sadece seni gördükce amcam aklima geliyor nolur bana görünme dedi
Soran+1 yılNeyi iyi okuyum?
Soran+1 yılEmin ol vahsiden daha cok uzuyoruz şu an efendimizi biz her namazi aksattigimizda ona salavat yollamadigimizda o daha cok üzülüyo
- +1 yıl
Tövbe edelim kardeş bir sahabe denir mi¿ wn sevmediğin bwn oluyum deme
- +1 yıl
Kardeş dini açıdan eksiğin var, Hz. Vahşi Müslüman olduktan sonra, sahabelerin arasına katılan ve belki senden benden önce cennete gidecek insandır.. Elbetteki En iyisini Allah bilir. Bilinçli yorum yapalım lütfen.
+1 yılgüncellemeye cevap. ben kimseyi kimseye sevdirmeye çalışmıyorum. kimin kimden nefret ettiği de umurumda değil. zaten ne söylediğini ne söyleyeceğini bilmeyen insanların kimi sevdikleri kimi sevmedikleri de o kadar önemli değil. önemli olan kalabalığın baskısı karşısında fikirlerini savunmaktan korkmamak. birileri saçma sorular soruyor. birileri saçma cevapler veriyor. akıl almaz saçmalıklar en iyi cevap seçiliyor diye köşene çekilmemek. doğru bildiğin ne ise onu korkmadan söylemek.
012 Yorumla
Soran+1 yılKorkmadan söylemek ayrı küfretmek ayrı sen fikirlerini söylemiyosun direk kendi fikrini zorla baskıcı bir sekilde küfrederek söylemeye calısıyosun.
- +1 yıl
benim yorumlarımda bir küfür göster bir daha senin sorularına cevap falan yazmayacağım.
Soran+1 yıldeveye diken insana zzzzz yaranırmış sansorden dolayi zzzzz yazdin
- +1 yıl
o bir küfür değil. atasözü.
Soran+1 yılKüfürlü bir atasözüü ilginc
- +1 yıl
daha ne atasözlerimiz var duysan dudağın uçuklar
Soran+1 yılHalk uydurmus atasozu diye kakalıyo bize :d
- +1 yıl
atasözlerini söyleyenler halk değil mi. aydan mı gelmişler.
Soran+1 yılHayır büyük kisiler ata yani padisalar melikler atatürk baskanlar ya da edebiyatcilarin gibi kisilerin soylediklerine denir anonim oldugu icin halka maal olmus
- +1 yıl
hiç alakası yok. öyle kişilerin söylediklerine vecize denir. atasözleri öyle büyük insanlar tarafından söylenmiş değildir. belki aralarından büyük isimler tarafından söyledikten sonra söyleyeni unutulmuş olanlar da olabilir. ama çoğu halk arasında söylenegelen şeylerdir.
bir koltukta iki karpuz taşınmaz sözünü sence hengi devlet adamı hangi sanatçı hangi edebiyatçı söylemiş olabilir.
Soran+1 yılVikipedi de benim dediğimi diyo uzun deneyimler sonra sözlenilen özlü sözler diyo aç oku
- +1 yıl
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlanılır.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır.
sen şimdi bu ifadeden büyük insanlar tarafından söylenen sözler olduğunu mu anladın.
En sevdiğim Mustafa Kemal sevmediğim ise düşmana kaçıp Türklüğün yüz karası olan Vahdettin.
87 Yorumla- +1 yıl
Vahdettin düşmana kaçtı da yanına neden bir kuruş para almadı onca götürebileceği şey varken? Yokluk içinde vefat etti tabutuna bile haciz koydular. Vahdettin'i maalesef resmi tarih yalanlarıyla bizi aldatanlar yanlış tanıttılar. Vahdettin kurtuluş savaşını başlatan kişidir. Atatürk Samsun'a Vahdettin'in talimatıyla çıktı ve ona bağlılık yemini etti.
- +1 yıl
Bizim hanedan ailemizi bizden soğuttular. İngilizler, Danimarkalılar, Hollandalılar, Japonlar gibi dev ülkeler hala kendi krallarını baş tacı yapıyorlar. Sürgüne yollayıp hayatlarını mahvetmediler. Padişah olup da vatansever olmayacak bir ceddimiz mi vardı bizim. Neyse umarım fikirlerini gözden geçirirsin
- +1 yıl
Bu kadar çok şey bildiğinize göre Vahdettin'in Atatürk'ü Samsun'a Mondros'un maddeleri an gereği Türkler'in elindeki silahları al diye gönderdiğini de biliyorsunuzdur herhalde. Bunun yanında milli mücadele aleyhine belgeler, fetvalar yayınlayan İslam Teali Cemiyeti'nin en büyük destekçisi olduğunu da biliyorsunuz herhalde. Halk Kuran'ı anlamasın diye gazetelerde, dergilerde Kuran mealinin yasaklandığını da biliyorsunuzdur herhalde. Ayrıca düşmana gidip İngilizlerin verdiği sarayda yaşayan adamın paraya ne ihtiyacı olur? Bu resmi tarih yalan vb. ayakları bırakın artık. Zira sizin tarihi öğrendiğiniz adamları da biliyoruz hukukçu olan deli Kadir vb.'ler değil mi?
- +1 yıl
Vahdettine hain diyen zır cahildir. Tarih bilgisi sıfırdır yoruma bile gerek yok
- +1 yıl
Ağzına sağlık perfect
En sevdiğim Mustafa Kemal, en sevmediğim Recep Tayyip Bey.
96 Yorumla- +1 yıl
Deve diken insana zzzzz yaranır lafının tam örneğisin be kardeşim. Keşke Atamız silah arkadaşları kuvayi milliye senin olduğun bölgeyi kurtarmasaydıda adın hans filan olsaydı mkdugumun man kafası
Osmanlı padişahlarını ayrı tutarak en sevdiğim şahsiyet Adolf Hitler'dir. Sevmediklerime gelince atatürk ve inönü.
14 Yorumla- +1 yıl
deveye diken insana zzzzz yaranırmış
Soran+1 yıl@ilkayadahan güncellemeyi okuduysan baska dilden konusamicaz galiba defol
+1 yılMazisi tarihe sığmayan Türk'e, sorulmayacak bir soru bu :D Benim en sevdiğim Timurlenk, Farabi, Attila ve tabi ki ulu önder Atatürk. Şu aralar da Alparslanı filan okuyacağım Allah nasip ederse. Ona da bidat bilmez diyorlar ama bakacağız :)
20 Yorumla
+1 yılBütün Türk büyüklerini seviyorum.
Ve Türklüğe düşman bütün milletlerin, her bir ferdinden nefret ediyorum.
Nokta.20 Yorumlatarihten tek bildigim onune gelenin devlet kurdugu. Dersi dinlemiyorum ben bir de isimleri mi bilcem peh
10 Yorumla
+1 yılen sevdiğim napolyon en sevmediklerimden fatih sultan mehmet o da kardeş katli vaciptir sözü
235 Yorumla
Soran+1 yılBen o sozu dedigine inanmiyorum sonucta dinine duskundu
- +1 yıl
inanmıyorsun diye birşey yok dedi
- +1 yıl
2 yaşındaki kardeşi ahmet ve hasanı öldürterek başladı tahta çıkınca
Soran+1 yılBirsey diyemicem hoş değil kan donduru osmanlı dönemi cok sert seyler yasanmis tabi
- +1 yıl
onun için sevmiyorum o sözü olmasa herkes sırayla tahta geçiyordu ondan kaynaklı
- +1 yıl
ondan önceki taht kavgaları falan hep sırayla geçtiklerindendi değil mi :)
Soran+1 yılValla vaciptir demesi inandiri gelmiyo hani gerekli der yapilmali der yapilsin derde vacip cok dini bir kavram ve vacibin kuranda veya sahih hadislerde az birsey bahsedilmesi gerekli
- +1 yıl
taht kavgası ile kardeş katli vaciptir sözünü ayırt edemiyorsan problem bende değil öncelikle ondan sonra ahmet döneminde bu sözü kaldırıyorlar ve osmanlı biraz toparlanıyor ama tekrar çöküşe gidiyor onun için kardeş katli vaciptir sözü çok büyük şeyleri etkiledi ondan önceki kavgalar devlet geleceği içindi çocuklardan biri gidip satıyordu papaya kendini oluyordu ozaman anlayın artık bunları ya
- +1 yıl
öyle ama malesef ki bütün tarih kaynaklarında bunu görebilirsin osmanlı toz pembe olmadığı kesindi böyleydi işte çok hun harca müslümanlıkla alakaları yoktu selim den sonra geçen murat sapıktı bütün kızları havuzda toplatırdı izlerdi en çok torunu olan dı sanırsam yanlışta olabilir
- +1 yıl
Osmanlı'nın batması FSM öyle dedi diye öyle mi? I. Ahmet döneminde kaldırınca İstanbul'u bir daha fethettiler kesin. Kendini "satan" çocuklardan biri Fatih'in çocuğuydu. Ah çocuğum ah. :)
- +1 yıl
ah çocuğum ah 2 yaşındaki kardeşi de ebesine sattı kendisini zaten kaç kardeşini öldürdüğünden haberin yok galiba
- +1 yıl
Tarihin en önemli hususlarından biri de olayları o dönemin şartlarına göre değerlendirmektir. Bizim gibi "basit" insanlar, devlet meselelerini "Nasıl kıydılar küçücük çocuklara? :(((" mantığıyla yargılayamaz. Elbette yapılanlar hoş değil. Ancak o devlet, milyonlarca insana hükmediyordu. Devletin sarsılmasının ucu o insanlara kadar dokunurdu. Söz konusu kendi tebaası olunca kendi kardeşini dahi feda eden atalarımıza minnet borcumuz var. Çocukça, bilmeden, şirin şirin tarih yorumlanmıyor. :)
Soran+1 yılAbi ne diyosun ya sanki ozamanda yasadida biliyo Allah askina murat havuzda toplamista vs vs bunun bilimsel bir kaniti varmi?
- +1 yıl
Ayrıca Fatih'ten önceki Fetret Devri 11 yıl boyunca taht kavgalarının sürdüğü bir devir oldu. Kardeş katli de vacip değildi ama oldukça çoktu. Kim demiş sırayla geçiyorlardı diye :)
- +1 yıl
fatih sultan mehmet bak istanbula aldı eyw ondan sonrası berbat zaten anlatamadım galiba devlet yönetiminde sorun çok çıktığını kastedioyrum çocukça deme tarihte yeterince okurum bilgiliyimdir tek osmanlı tarihi değil afrika amerika vb sömürgeci devleteler konusu dahilinde de gece gece daha fazlada uzatmak istemiyorum kusura bakma ama kafam almıyor bu saatte son söz!
- +1 yıl
bilimsel kanıtı mı :DD hahahahaah iyi güldüm murat sapık olma sebebi 3. Murat'ın 130 çocuğu vardı (Padişahın kadınları ve kızları, M. Çağatay Uluçay, Türk Tarih Kurumu Yayınları, S:43)
3. Murat'ın annesi bulabildiği kadar oğluna günde bir bakire kız veriyordu (Reşad Ekrem Koçu, Osmanlı padişahları, S:207-221) daha da ne diyeyim oku biraz soraann osmanlı tarihi - +1 yıl
sırayla geçmeyide bir anlayamadı gitti ya
- +1 yıl
Ben de tarih öğrencisiyim, hayatımı bu meselelere adadım ve senin bilginin yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Bilmiyorsan ahkam kesmeyeceksin. Kafan almayacak hale bu kadar çabuk gelecekse haddini bileceksin. İftiraya kadar vardırdığın meselelerde söz konusu olan kişiler bu ülkenin mimarları.
Kurduğun cümleler bile anlam ifade etmemeye başladı. Gerekirse "kafa patlatana" kadar tartışırım. Sen orasını merak etme. - +1 yıl
tamam tartışırız anlaştık mı şimdi yeterince tarih biliyorum sen biraz toz pembe tarafından okuyorsun ben kara tarafından diyelim ozaman birincisi sırayla geçme durumu yaşa göreydi durum kundakdaki bebek katli fatihle başladı bu bir ikincisi taht kavgası 12 yaşındaki çocukla 35 yaşındaki ile çıkmıyordu... bir tarafın menfaatleri devletle uyuşmayınca oluyordu kurduğum cümleler anlamlı sen merak etme sen de çok ahkam kesiyorsun bence iftira yok orda murat 130 çocuk olduğunu bilmiyorsan senin eksikliğin ülkenin mimarları olabilirler hatalarının nerde olduğu belli
Soran+1 yılAsıl ben gülüyorum sırayla geciyolarda vs vs :Fd he hatta bir hafta biri bir hafta biri yönetiyodu zaten eğer osmanlı tarihi berbat olsaydı 600-700 yıl dünyanın yarısına hükmetmezdi :D
- +1 yıl
Toz pembe tarafından bakmıyorum. Gerçekçi tarafından bakıp, o günün koşullarına göre yorumluyorum. Fatih'ten önce amcasını, kardeşini öldüren padişahlar da mı sırayla geçti? Abisinden önce tahta geçen padişahlar vatan haini mi?
Yoksa Muhteşem Yüzyıl dizisi izleyip "Mustafa'yı öldürdü pis Kanuni" diye ağlayangillerden misin? :) - +1 yıl
yok o gillerden değilim ama mustafa nın da nasıl olduğunu çok iyi bilirim
- +1 yıl
soran daha senin kitap okuman lazım 600 700 yıl var biz sonlarından bahsediyoruz bir hafta o bir hafta o değil yanlış anlıyorsun ya :D off :D
- +1 yıl
Sevgili süper zeka, ben sana o konuda biliyorum veya bilmiyorum demedim. Ancak sen kendi kendine bilmediğime hükmettin. O konuda herhangi bir yorum yapmamamın sebebi "dedikodu tarihçiliğini" ciddiye almamam. Sen ölmüş bir kişinin, bir padişahın arkasından "sapık" diye hüküm verecek seviyede biri değilsin. Hiçbirimiz değiliz.
Türk tarihine mal olmuş kişilerin özel hayatları bizi ilgilendirmez. - +1 yıl
osmanlı tarihi tamam çok büyük imparatorluk kurdular ancak bir yere kadardır politikası sadece genişlemek ve savaşmak üzerine olduğu için parçalanmak zorunda kaldı bunun parçalanışında bir çok sebep varken biz burada daphekovski ile sadece fatih kısmına bakıyoruz bazı padişahların haksız ölümleri konusunda sende sanıyorsun ki padişahların hepsi yiğitti içlerinde pçler de çoktu soran hanımefendi biraz oku kitap gel hadi bak
- +1 yıl
Hımmm, sen yani Osmanlı'yı düşünürken "Adamlar iyi şeyler yapmışlar; ama bu iyi şeyleri yapma sebebi olan merkeziyetçiliği keşke güçlendirmeselerdi." diyengillerdensin. Evde oturup kendi kardeşine bakarken "Ben öldüremezdim." diye düşünengillerdensin.
Anlayamadığın mevzu şu. İstediğin kadar oku, istediğin kadar bil. O dönemin şartlarına göre değerlendirmezsen bir hiçsin. - +1 yıl
ya anlayamıyorsun galiba sen ya merkeziyetçillik değil osmanlının tarzı roma gibiydi roma sürekli fetihler üzerine kurulmuş ekonomisini bunun üzerine kurmuştur osmanlı da bu fetihlerler sürekli büyüme politikası batırmıştır bundan dolayı içerdeki merkeziyetçillik düşmüştür bu kadar senin bana bir hiç deme hakkında yok ben sana saygısızlık yapmıyorum ama sen yaparsan olay değişir
- +1 yıl
Seninle oturup bütün Osmanlı tarihini baştan sona tartışacak kadar işsiz değilim. Fatih Sultan Mehmet, en baştaki ve asıl konumuzdu. Kısa süreli hafızana bunu hatırlatmak isterim.
- +1 yıl
bende senle tartışacak değilim fatih sultan mehmet İstanbul fethi dahil süper bir padişahtır yönetim biçiminde olayı toparlayamamıştır asıl onurumuzda bence Yavuz Sultan Selim
- +1 yıl
sen kendine bak asıl kendi tarihini eleştiremeyen hiç sensin israf
- +1 yıl
Çok üzgünüm. :((((
Soran+1 yılTarih öğrencisine kafa tutmak icin kafa lazım :D
- +1 yıl
tarih öğrencileri arasında bilgisiz bir soran iyi oluyor :D
- +1 yıl
şeker tarihçi :D şimdi konuşsana biraz :D
- +1 yıl
katledildi galiba bende gideyim ozaman :)
+1 yılEn sevdiğim Hz Muhammed (sav) bide Hitler abimi de çok severim. En sevmediğim pisagor piçi.
20 YorumlaCevabını gorunce soruyu benmi sordum aceba diye baktim iyimi :))
11 Yorumla
Soran+1 yılYoksa ayni kisimiyiz
Yavuz sultan selimi severim
Sevmediğim aklıma gelmedi10 Yorumla
+1 yılDini veya ırksal yaklaşmayacağım.
En sevdiğim insan ; Tupac Shakur
En sevmediğim insan ; Ajdar ve onun gibi homolar10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSevdiğim Peygamberimiz Sevmediklerim atatürk, ariel şaron, george bush, barzani, ke''MAL kılıçtaroğlu, lenin, mao, stalin, kenan evren, ismet inönü, süleyman demirel, ekmeled'din püskevitoğlu
20 Yorumla
+1 yılPeygamberleri hariç tutarsak en sevdiğim tarihi kişilik Yavuz Sultan Selim sevmediğim şahsi burada paylaşmak istemiyorum
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTarihi bilmem de game of thronesda en sevdigim jon snow en sevmedigim cersei lannister
20 Yorumla
+1 yılSevdiğim Atatürk, sevmediğim ise vahdettin, hitler, mussolini gibi tipler.
20 YorumlaSevmediğim ismet İnönü sevdiğim Gazi Mustafa Kemal Atatürk
314 Yorumla- +1 yıl
inönüyü neden sevmiyorsun.
- +1 yıl
tarihi gayet iyi biliyorum. ve bu ülkede yaşayıp da inönüyü sevmeyen bir insanlar olmasına sebep olacak hiç bir şey bilmiyorum. sen neden sevmiyorsan söyle bakalım.
- +1 yıl
İsmet inönü. kurtuluş savaşına gönüllü olarak katılmış elinden geldiğince mücadele etmiş ve başarılı olmuş. lozanda ülkemizi temsil etmiş. varlığı bile kabul edilmeyen bir devlet adına anlaşma imzalayarak bizi tüm dünyaya kabul ettirmiş. kapütilasyonları kaldırtarak ülkemizi yabancıların sermayesi olmaktan kurtarmış. cumhuriyetin en zor yıllarında en çalkantılı dönemlerinde başbakanlık yapmış. çok partili hayata geçişin yolunu açarak ülkeyi tek parti hegemonyasından kurtarmış demokrasi yolunda önemli bir adım atmış. bazıları gibi sadece iktidar elindeyken değil iktidarı kaybettikten sonra da mücadeleyi bırakmamış ömrü boyunca ülkesi için çaba göstermiş bir lider. sen bunlardan hangisi yüzünden sevmiyorsun inönü'yü
- +1 yıl
İyi bildiğini sanıyorsun, ya da sanıyorsunuz. O kadar çok biliyorum diyorsanız da neden sevmediğimi bir düşünün. Benim çevremdeki insanlarda hep ismet inonuyu sevdiğini söyler ve bana karşı gelirler. Mustafa Kemal Paşa gibi büyük bir liderimizin yanında keşke böyle biri bulunmasaydı. Peki siz neden seviyorsunuz bu şahsiyeti
- +1 yıl
alta yazdım oku. sonra da sen neden sevmediğini yaz da öğrenelim ne kötülüğü varmış ismet inönünün
- +1 yıl
Bak canım kardeşim dediklerinin hepsi doğru ve bu yüzdende taktire şayan. Fakat bir yerde bizim Türk milletimizin canını çok yakmıştır. Onu asla affetmeyeceğim. Nen bunu burada açıklamayacağım. O kadar ismet inonu sevgisi barındırıyorsan, o kadar çok bilgi sahibiysen bu kişi konusunda, birde hatasını gör ki o zaman daha doğru anlayabilirsin
- +1 yıl
arkadaşım her şeyini biliyorum. hiç bir hatasını bulamadım. yaz hele iki satır neymiş hatası. o kadar zor olmasa gerek. binlerce karakter içinden ismet inönüyü sevmediğini belirttiğine göre apaçık ortada bir kusurunu görmüş olmalısın.
- +1 yıl
emreee. hiç bir şey bilmiyorsun. ismat inönüyü niye sevmediğini ben sana anlatayım şimdi. akp siyasetinin temelinde cumhuriyet düşmanlığı demokrasi düşmanlığı var. ve türkiyede bu fikirlerin yaratıcısı insanlar var. uygulamaya geçirememiş olsalar da demokrasi ve cumhuriyeti bu ülke insanlarının aklına düşüren başta atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanları. bu kavramlara düşman olan bu günkü siyaset bu fikirleri çürütmek için bu kahramanlara saldırmak zorunda. ancak atatürk çok güçlü bir figür saldırmak ve başarı sağlamak çok zor. o yüzden daha kolay bir hedef olarak ismet inönü seçilip saldırılıyor. sen de bu oyuna kanıyorsun.
- +1 yıl
Hayır kardeşim benim. Anlattıklarınla bir alakası bile yok. Atatürk'ümüzün şoförü Seyfettin yağız bile Atatürk'ün ismet İnönüyu sevmediğini söylüyor. 3 madde sayayım bunları araştır. İzmir suikastı, serbest fırka olayı, Nuri conker.
ayrıca can dundarın zeybek atlı kitabında bile bu deşifre edildi. Birde Atamız öldükten sonra inonu, neden ingilizler ve Fransızlarla anlaştı. Paranın üstüne neden kendi fotoğrafını bastırdı?
+1 yılBenim en sevdigim ebu süfyan en sevmedigim de kadını 2. sınıfa iten mitolojik din tüccarları.
30 Yorumlaçok kültürsüzüm hiç birşey bilmiyrum
ama edebiyatta yüksek lisans yapayım hicazkar da görecek şakır şakır yazacağım ::)10 Yorumlayavuz sultan selim nedeni küpesinin hikayesi ve tahtaa çıkıpta tahta oturmayan tek padişahtır ilk halifedir
10 YorumlaAŞİL
Sevmediğim Yavuz Sultan Selim310 Yorumla
Soran+1 yılKusura bakmada asil kim?
Soran+1 yılEvet ama pek bilgim yok
Soran+1 yılFilm sevmem ki hic izlemem busene ilk defa sinemaya gittim onda da oturamadim :d
Soran+1 yılYok severim kitaplari bos bir insan değilim sadece tv karsisinda saatlerce oturamam film izlemek yerine kitap okuyup muzik dinlemek ya da ders calismak daha heyecanli gelir 2 yil hic tv izlemedigimi bilirim haberleride netten takip ederim
Soran+1 yıl:D seninle sohbetler derin olur eminim ama buna vaktim yok su sıralar zaten bu dunyada bir amaci olmayan erken yasta ya intihar ediyor ya da strest sıkıntıdan ölüyor
+1 yılEn sevdiğim 4. Murat en sevmediğim kazikli Voyvoda a*k drakulasi yani :-P
10 Yorumlaen sevmediğim: Timur ve Cengiz han, en sevdiğim : onu bulamadım
10 Yorumlafiravunu sevmiyorum :D sevdigim kişidee eee ronaldinho :D biz onun maçlarıyla büyüdük :D
10 YorumlaEn sevdiğim kişi Dudayev, en sevmediğim kişi Korkunç İvan.
10 Yorumla
+1 yılSevdigim Kisi Olarak Spartacus, Sevmediklerimi Anmaya Gerek Yok..
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEn sevdigim Lenin.
Sevmediklerimi si. tir edin.
Sevmiyorsam vardir bir bildigim.
Not:Çok sanatseverim.10 Yorumlasevmedıgım kışı benı kullanan aldatan cıddı dusundugum kızz herkesten nefret ettırdı
03 Yorumla
Soran+1 yılAhahhaha tarihtn bir sevgili
Soran+1 yılHjahahhaaa
+1 yılBenim en sevdiğim Emir Timur bana göre gelmiş geçmiş en büyük hükümdar Fatih Sultan Mehmet'e Timurdan Sonra Gelir Benim için hem sevgi olarak hem büyüklük olarak.
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılTarihte Sevmediğim Kişiyi Bilmem De Okulu Bırakmama Sebep Olan ocarsss çocuklarını sevmiyorum :(
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEn sevdiğim İsmail Gaspıralı
Sevmediğim sellahattin eyyubi10 Yorumla
+1 yılEn sevdiğim hitler, Sevmediğim stalin.
210 Yorumla
Soran+1 yılHitleri bende seviyorum :ad
- +1 yıl
Cansın heil hitler! :D
Soran+1 yılBugünlerde cok ihtiyac var kendisine
- +1 yıl
Ne konuda? izinden gidenler var sorun değil
Soran+1 yılAyni kisiden bahsediyoruz demi :d
- +1 yıl
Nazilli köyünde doğmuş hitlerden mi bahsediyorsun? Benim dediğim hitler Braunau * Inn kasabasinda doğdu :D 2 köpek eksilemis.
Soran+1 yılHe tamam iste adolf hitler ne biliyim devam ettiren yok ki hani yahudi sabunu yok artık :D
- +1 yıl
Eksileyenleri bulursam sabun yapıcam
Soran+1 yılBosversene herkes sana uyarsa ugrascak kimse kalmaz canin sıkılır :D
- +1 yıl
Stalin'in köpekleri demiyorum boşuna :D
+1 yılEn sevdiğim Hz Muhammed (sav).
10 Yorumla
+1 yılTarih derslerini hiç dinlemedim.
10 YorumlaEn sevdiğim kişi CHE, Sevmediğim kişi hitler
14 Yorumla- +1 yıl
CHE'yi sevip hitleri sevmemek şaşırtıcı :S
- +1 yıl
Şaka yapar halim mi var :D CHE'de senin gördüğün potansiyel nasıl bilemem fakat bende farklı.
Gizli Üye(30-35)+1 yılmustafa kemal atatürk
sevmediğimi boşver :)10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYavuz sultan selimi severim
timuru sevmiyorum :/11 Yorumla- +1 yıl
Timur İzmir i almış
+1 yılSevdiğim lenin, sevmediğim ataturk
10 Yorumla
+1 yılEn sevdigim hitler en sevmedigim aklima gelmiyor
10 Yorumla
+1 yılEn sevdiğim Rotschild'ler. En sevmediğim Muhammed.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSevdiğim Atatürk
Sevmediğim Muhammed10 Yorumla
+1 yılen sevdiğim adolf hitler. sevmediğim josef stalin.
01 Yorumla- +1 yıl
bu arada bu soru 50 sene sonra sorulsa Tayyib erdoğan olacak cevabım.
+1 yılATATÜRK ♥
10 Yorumla
+1 yılSevmediğim Muhammed. Sevdiğim yok.
36 Yorumla
Soran+1 yılMuhammed?
- +1 yıl
Hz.
- +1 yıl
Soru sordu cevap verdik. Mır mır etmeyin.
Soran+1 yıl@34efsane kardes dangalak filan deme efendimiz kendini taslayan kafirlere bile dua etmis bosver
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar