”Bize çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının, çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek, onun çiçek sevgisine inanmayız. Sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz etkin ilgidir. Bu etkin ilginin bulunmadığı yerde sevgi olmaz.”
Sevginin karşıtı nefret midir, yoksa kayıtsızlık mı?
Ne yazık ki sevgi herhalde yaşamda en yanlış anlandığımız olgulardan biri
Onun zıddının ne olduğunu anlamaya çalışmadan önce, onun gerçek anlamını anlama çabasına girmemiz daha doğru olabilir.
Sevgi evrenin ve bizlerin hammaddesidir. Bizim önünde sonunda ulaşacağımız varlık halidir. Sevgi her şeyin çözümüdür, çünkü yargısızca eleştirmeden kabul etmeyi içerir. Sevgi insan olmanın en üst değeridir, onun hamurudur.
O yüzden de evrende zıddı olmayan tek şey sevgidir. İkiliklerle dolu bu evrende sadece sevginin zıddı yoktur. Bunun sebebi aslında zıtlıkların birbirini tamamlaması, dahası tanımlamasıdır. Örneğin çirkin olmadan güzeli tarif edemezsiniz, anlamsızlaşır güzellik kavramı. Ya da uzun için kısa ile karşılaştırmak gerekir illa ki. Beyaz olmadan siyahı tarif edemezsiniz, karanlık ışığın olmadığı haldir, dolayısıyla ışık olmadan karanlık da var olamaz.
Zıtlıklar birbirini yaratır
Ama bunların hepsi geçici yaratımlardır çünkü üç boyutlu dünya gerçekliklerini tanımlayabilmek için oluşturulmuş zihinsel kavramlardır.
Sevgi ise zihinsel (dünyasal) bir kavram değil, evrensel bir olgudur
O hayat oyununun kuralı, başlangıcı ve nihai ulaşma noktasıdır.
Bu yüzden de sevginin karşıtı ne nefret ne de kayıtsızlıktır. Sevginin karşıtı olmadığı gibi aynı zamanda karşılık beklemeden hissedilirse gerçektir. Dolayısıyla sevgiye koyduğumuz her şart onu gerçek tarifinden uzaklaştıracaktır.
Gerçek sevgi karşılık beklenmeden gerçekleştirilendir
O yüzden etkin ilgiye ihtiyaç duymaz. Birini ya da bir şeyi sadece var olduğu için, olduğu şekliyle kabul etmek ve sevmektir gerçek sevgi. Eğer bu karşılıklı olursa o zaman ruh eşleri birbirini bulmuştur. Ama karşılıklı olmasa bile sevme eyleminin kendisi güzeldir, kimin sevildiğinden ya da onun sevgiye verdiği karşılıktan ziyade.
Daha detaylı bilgi ve deneyim için her zaman benimle profilimdeki linklerden irtibat kurabilirsiniz.
Nefrettir, kayıtsızlık herhangi bir insana karşı hissedilebilir, bir yabancıya, bir eşyaya, bir duruma, fakat her nasıl ki sevgi kişiye özel bir durumsa ve başkalarının kayıtsız kaldığı bir olguyu apayrı bir yere koymaksa nefret de başkalarının kayıtsız kaldığı bir durumu tam tersi konuma koymaktır, kayıtsızlığın sevgiyle ve nefretle bir alakası yoktur, sevginin karşıtı nefret etmektir. Seven veya nefret insanlar kayıtsız kalabilirler fakat bu durum onların tam karşıtı duruma yönelmek yerine yoğun duyguların her türünden uzaklaşmayı tercih ettiklerini gösterir.
Kayıtsızlıktır. Umurunda olmayan bir şeyi sevmezsin. Seviyorsan aynı zamanda nefret edebilirsin. Nefret ederken aslında umursuyorsundur. Yani hem sevip hem nefret etmek mümkün. Birbirinin zıttı olduğunu düşünmüyorum. Sevgi veya nefret yoksa orada ilgilendiğin bir şey kalmamış demektir.
Ben Fenerbahçe'yi çok seviyorum ama Fenerbahçe yapabileceğim bir şey yok maçlar kötü giderse yapabileceğim bir şey yok ben Fenerbahçe'yi sevmiyor muyum?
İnanmayla alakalı bir durum aslında. Ben bu kızı mutlu etmeliyim diye düşünüyorsan mutlu ediyorsun. Bana sevişecek biri lazım dersen öyle insanları çekiyorsun kendine. Aklı başında biriyle evlenicem dersen büyük ihtimalle öyle olur. Nefreti bilmiyorum. Kişinin kendini cezalandırmak için seçtiği bir yol.
Sevginin karşıtı nefret değildir. Nefret etmek sevmekten daha fazla düşünmek ve ilgilenmek demektir. Sevginin karşıtı hayattan silmek ve onu hayatta hiç olmamış gibi kabul etmektir.
Sevginin gerçek anlamda bittiği yerde kayıtsızlık başlar bana göre nefrette çok güçlü bir duygudur insan birine karşı ufacıkta olsa birşey beslediği için nefret eder bu duygu bittikten sonra kayıtsızlık başlar
Kayıtsızlıktır bence çünkü nefrette sevgiyle âlâkalıdır. Sevgi azsa eğer nefret duyarsın o kişiye ama kayıtsızlık sevginin tam zıttıdır nefret ise sevgiyle ilişkilidir. Ama kayıtsız olursan eğer sevginin hiçbir anlamı olmaz
Bana kalırsa nefret te sevgi gibi duygudur... Ancak kayıtsızlık hiç liktir.. Kimi nefret ettiğiniz kişilere karşı dahi bu hiçlik duygusunu tattığınızda unuttuğunuzu farkedersiniz, ve sizi rahatlatır..
Sevginin karşıtı kayıtsızlıktır. Nefret den bahsedersek o da bir duygudur sonuçta. Nefret eden birinin O kişiye karşı hala duyguları vardır. Kayıtsız kalıyorsa yok saymıştır, sevgiden bahsedilemez.
Merhaba,
Ne yazık ki sevgi herhalde yaşamda en yanlış anlandığımız olgulardan biri
Onun zıddının ne olduğunu anlamaya çalışmadan önce, onun gerçek anlamını anlama çabasına girmemiz daha doğru olabilir.
Sevgi evrenin ve bizlerin hammaddesidir. Bizim önünde sonunda ulaşacağımız varlık halidir. Sevgi her şeyin çözümüdür, çünkü yargısızca eleştirmeden kabul etmeyi içerir. Sevgi insan olmanın en üst değeridir, onun hamurudur.
O yüzden de evrende zıddı olmayan tek şey sevgidir. İkiliklerle dolu bu evrende sadece sevginin zıddı yoktur. Bunun sebebi aslında zıtlıkların birbirini tamamlaması, dahası tanımlamasıdır. Örneğin çirkin olmadan güzeli tarif edemezsiniz, anlamsızlaşır güzellik kavramı. Ya da uzun için kısa ile karşılaştırmak gerekir illa ki. Beyaz olmadan siyahı tarif edemezsiniz, karanlık ışığın olmadığı haldir, dolayısıyla ışık olmadan karanlık da var olamaz.
Zıtlıklar birbirini yaratır
Ama bunların hepsi geçici yaratımlardır çünkü üç boyutlu dünya gerçekliklerini tanımlayabilmek için oluşturulmuş zihinsel kavramlardır.
Sevgi ise zihinsel (dünyasal) bir kavram değil, evrensel bir olgudur
O hayat oyununun kuralı, başlangıcı ve nihai ulaşma noktasıdır.
Bu yüzden de sevginin karşıtı ne nefret ne de kayıtsızlıktır. Sevginin karşıtı olmadığı gibi aynı zamanda karşılık beklemeden hissedilirse gerçektir. Dolayısıyla sevgiye koyduğumuz her şart onu gerçek tarifinden uzaklaştıracaktır.
Gerçek sevgi karşılık beklenmeden gerçekleştirilendir
O yüzden etkin ilgiye ihtiyaç duymaz. Birini ya da bir şeyi sadece var olduğu için, olduğu şekliyle kabul etmek ve sevmektir gerçek sevgi. Eğer bu karşılıklı olursa o zaman ruh eşleri birbirini bulmuştur. Ama karşılıklı olmasa bile sevme eyleminin kendisi güzeldir, kimin sevildiğinden ya da onun sevgiye verdiği karşılıktan ziyade.
Daha detaylı bilgi ve deneyim için her zaman benimle profilimdeki linklerden irtibat kurabilirsiniz.
Sevgilerimle.