Harese, Arapça eski bir kelimedir. Devenin çölde çok severek yediği diken ağzını kanatır, yedikçe kanar, kanadıkça yer ve deve kendi kanına doyamaz, kan kaybından ölür. İhtiras da harese kökünden gelir. Yani kendi kanında boğulmaktır.
İhtiras nedir? Kendisini aşamayanların başkalarını aşma çabası değil midir?
Arapça bilemediğim için detayta yazılan harese kelimesiyle ilgili yorum yapamayacağım fakat detaydaki verilen örnekle ihtirasin asıl anlamını bağdaştırmaya çalışıyorum ama ne kadar uyumlu bilemedim. Soruya gelince ihtiras benim bildiğim aşırı nefs, aşırı hırs dünyevi olan şeylere duyulan aşırı arzu nefstir. Bir hastalık gibidir ihtiras. Mal mülke ve karşı cinse duyulan haddinden fazla ve aşırı düşkünlük gibi bütün azgınlık ve taşkınlıkları içerisinde barındıran bir kötü huydur ayni zamanda insanı rezil eden bir huydur. Ve de gâfil insanları asıl maksadından ve insanlık haysiyetinden uzaklaştıran mühim imtihanlardır. Bu tür imtihanlar karşısında sabredememek ve nefse yenik düşmek; gelgeç zevkler ve fânî menfaatler uğruna ebedî bir hayatı elîm bir azâba çevirmekten başka bir şey değildir. Başa gelen felâketlerin en büyük sebeplerinden biri de “ihtiras”tır. Fâni şeylere ihtirâs, onların sevgisini kalbe sokmak. İhtirâs; feyiz ve kemâlin en büyük düşmanıdır.
İhtiras , bir çeşit yasak elma gibidir zannımca. Biliriz ki insanoğlu ulaşamadığının kölesi olma fıtratına sahiptir. Ne kadar yasak dense göze o kadar tatlı gelir. Aslında burada insanın arzuladığı yasak olandan ziyade , egosunu tatmin edememesi durumudur. Nasıl o yasak elmaya ulaştıktan sonra hiçbir anlamı kalmıyorsa..
Geçici mutluluğu seçmek gibi bir şey. Zevke doyum olmaz ve bir şey dank edene kadar insan durmaz. Tutkunun insana zarar verebilecek raddeye gelmesidir ihtiras.
ihtiras hırs intikam gibi şeyler küçük insanların işidir.. kişi affettıklerıyle kuculmez hosgorduklerıyle düşmez la havle çekerek ezılmez yetınerek zavallı olmaz. aksıne ''iyi insan'' olur.. unutmayalımki bahsettıgınız deveyi yârdan duşüren seyde bir tutam otdur..
Kendisini tanımayanın sınırlarının bilmeyenin sebebidir ihtiras.. Hasetliği tetikler başarmak için çabalarken insanları ezmekten zevk alır En üst noktaya çıkana kadar insanlara böcek gibi davranır...
İnsan.. kendisiyle barışmadıkça kendisini tanımadıkça nerede ne mevki de olursa olsun kaybetmeye mahkumdur
Bugün yeni bir kelime ve hikayesini öğrendim teşekkür ederim, evet sanırım aşırı hırs yapmak anlamına geliyor ve bence bu insana zarar verir tıpkı devenin yaşadığı olay gibi
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İhtiras; insanın hedefine giderken her türlü yolu ve düşünceyi mubah görme durumudur. İhtiras; insan olarak yaratılan varlığın bir elde etme arzusu ile yaratıklaşma virüsüdür.
bende aşağıda ki arkadaşa katılıyorum biliyorsan niye soruyon abla 😂 ikinci olarak üşwnmedim googlda araştırdım deve dikenli bitkileri tuzua ihtiyaç duydğu için yermiş 😃 ve son olarak hırs başkalarını aşma çabası değil tam tersine kendini aşma çabasıdır 😎
1. Cevabını bilmediğim soruyu zaten sormam ben 2. evet kanın tuzuyla diken karışıyor, neden yediği değil mesele burda fazla ayrıntı yazmak istemedim son olarak da hırs ve ihtiras aynı kökten gelme Arapça kelimeler olmasına rağmen anlamlarında farklılık barındırırlar.
Kelimenin kökenini gayet iyi biliyorum bir öğretmen olarak evet soruyu sordum çünkü insanların görüşlerini fikirlerini bilmek geniş açılardan olaylara bakmaya ve insanları yorumlamaya yardımcı oluyor. İfadenizi yazarken kullandığınız emojiler tepkilerinizi yansıtıyor, rica ediyorum provokasyon içerikli görüşlerinizi sorularımda paylaşmayın.
Günahlar gibi, nefis sürekli istiyor bu isteklere boyun eğen helak oluyor. Genelde yaşam amacını bilmeyenlerde çok olur. 👍
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ihtiraslarinin esiri olmadigin surece sorun yok, guclu tutkular hayata renk katan seyler cunku ama olculu olmayi da bilmek gerek. Her sey dozunda guzel.