"Üzüm üzüme baka baka kararır" demişler atalarımız. Birlikte daha fazla vakit geçirmeyle başlıyor her şeyi... Mecburen çiftler birbirini tolere edip, karşı tarafın kararlarını daha uysalca kabulleniyor. Evli çiftlerin uzun yıllar boyunca sürekli aynı kaynaktan beslenmeleri, aynı ortam ve koşulları paylaşmaları nedeniyle, benzer duygu-durum-düşünce-konuşma-mimik vs. karakterisitiklerini yansıtmalarına sebep oluyor. İnsanların hayatlarını birlikte geçirebilmeleri için bir anlamda mecburi olan vaziyet. Evliliğin ilk yıllarındaki bütün çatışmalar "benzememe" durumundan kaynaklandığı için bir süre sonra "ya benzeyeceğiz, ya ayrılacağız" noktasına gelinmesi sonucunda yaşanan hal. Bir süre sonra eşler kendilerini birbirlerine doğru törpülemek suretiyle hayatı bir anlamda kolonyal ittifak durumuna çevirmektedirler... Bu arada fiziki olarakta benzerlikleri gözardı etmemek gerekiyor... Evet, sizler bu durumu nasıl değerlendiriyor sunuz?
"Evlendikten sonra eşlerin çoğu yönü birbirine benzemeye başlıyor" Siz buna katılıyor musunuz?
Bu konuda çekimserim. Yani ne katılıyorum ne de katılmıyorum. Zira 7 sene süren bir evlilikte eşime ne benzedim ne de o bana benzer ne fiziki ne de duygusal değişimler gösterdi. Çevremde de buna tanık olmadım işin açıkçası.
Şahsen çok dikkatimi delik deşik eden bir saptamadır...
Zaten aslında ruhun mıknatısı kendi ruhuna uyan katlığı çeker, ruhun dili konabildiği ruha iştiyak duyar gayrı ihtiyari veya iradeli bir ayrım yok..
Öteden beridir bu saptamadaki hissiyatım yoğundur..
Beyin, oyalanılanlar, beslenen kapsayıcı veya etkilendirici konsepte sahiptir. Meşgul olunanla işgal olup onun kıtası haline gelmek başa gelinenlere girer..
Tamamlanacak yarımlar, kendinde olmayanı karşı yarımında bulunca bir olma zekasını kazandığı gibi birbirinden de alacağı benzerlikler olabiliyor.
Çiflerde İlkin var olan gümbürtü benzemeyen yönlerin çatışmasıdır. Sonraki yıllar bilhassa 5 - 10 yıldan sonra sadece cinsiyetler birbirinden birbirinden farklı kalır, diğer tüm şeylerde illaki yakınlık benzeyiş oluşur. Günümüz imkanları ile anlaşılamamış örgüdür..
hikmetinden sual olunmayan bir Allah..! SüphanAllah..
Doğru.. Bunu deneyimlemedim net olarak bilmiyorum. Ama birkaç çifte denk geldim ve gerçekten zamanla huy, davranış olarak birbirlerine benzediklerini gördüm. Sonuçta uzun yıllar yaşanmışlık oluyor, aynı evde geçen zamanlar, eşlerin benzemeleri oldukça normal bir durum. Kiminle vakit geçirirsek, biraz biraz kendi benliğimize ekliyoruz onu..
Başımdan evlilik geçmedi ne yorum yapsam havada kalır ancak... Aklım erdiği kadar evet katılıyorum... Arkadaş çevresi ve aile bile insanı etkiliyorsa, eş nasıl etkilemesin ki... Sevmiyorsan, anlaşamıyorsan yıpratır... Seviyor anlaşıyorsan birbinize şekil veriyorsunuzdur...
Bunu ilk farkettiğim de 13 yaşın da mobilyacı çırağıydım. 60 dairelik bir koparatif işiydi. Genel de emekli insanlardı. Dolap takmaya gittiğimiz her ev de, karıkocaların birbirlerine olan fiziki benzerliği beni çok şaşırtmıştı.