En basit örneğini verecek olursam, erkek/kadın ayırımının zirvede olduğu birçok ülke var günümüzde. Kadının yanında bir erkek olmadan dışarıya çıkıp gezemediği, araba kullanma yasağı olduğu, istediği gibi giyinemediği olaylara çokça şahit oluyoruz. Kadına onca şey yasakken, erkeğin gönlünce istediği her şeyi yapabildiği bu adaletsiz toplumlarda, bu durumun kadının "ahlaklı" olması için var olduğu ifade ediliyor. Ahlak anlayışı inanılmaz derecede kıt ve yanlış olan bu toplumlar umarım en kısa sürede yok olurlar. Aksi taktirde insanları millattan öncesinden kalma fikirleriyle zehirlemeye devam ederler. Siz adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilmesini doğru buluyor musunuz?
Adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilmesi ne kadar doğru olabilir?
Ahlak konusu çok derin bir konu. Ahlak hakkında konuşacak olsak birçok kişi kime göre ahlak neye göre ahlak ayrımı yapar. Çünkü herkesin ahlak hakkında verecek bir cevabı ve söyleyecek çok sözü vardır. Ancak adalet hukuka dayanan, bir temel üzerine kurulan net bir kavramdır. Adaletin olmadığı bir yerde değil ahlaktan bahsetmek insanlıktan bahsetmenin bile mümkün olmadığını düşünüyorum.
Bizim ülkemizde en temel sorun din ile ahlak kavramlarının aynı şey zannedilmesi. Hiçbir dine inanmayıp son derece ahlaklı insanlar da var, bir dine inanıp da her şerefsizliği yapan insanlar da var. Bizim temel sorunumuz eğitim. Bir toplumun aydınlanması için kadınların eğitimli olması gerekir. Kadın hem sosyal hayatın içinde olmalı, hem kültürlü, ufku geniş olmalı. Kadın çocuk yetiştirir çünkü. Yeni nesiller kadınların eseridir. Dünyada hiçbir toplum yoktur ki kadınlarını sosyal hayattan, eğitimden, kültürden, sanattan uzak tutmuş ve bilimsel olarak, kültürel olarak, sanatsal olarak, sosyal olarak gelişmiş, ilerlemiş olsun. Doğru bir eğitimin olmadığı yerde ajlak da olmaz, adalet de olmaz, huzur da olmaz. Nitekim Türkiye bu noktada bir ülkedir.
bana kalırsa fazla abartıyorsunuz... belkide yaşadığınız sosyal çevre ile ilgili... Türkiye de de ciddi atılımlar yapılıyor.. ancak bunun zaman aldığı bir gerçek..
Ben herhangi bir ülke ismi anmadım. Bir kadının sokağa bir erkek olmadan çıkamaması abartılacak değil ürkülecek bir mesele bana göre. Arap kültürünü bir araştırın derim.
Ben bahsettiğiniz ülkenin sosya-ekonomik durumunu bilmediğimden bişey söylemem doğru değil, Türkiyeden bahsettiğinizi düşünerek yazdım... Kusura bakmayınız
Adaletli olmak da ahlaklı olmanın bir parçası olduğundan, bahsedilmesi doğru olmaz. Ama eşitlik ve adalet farklı kavramlardır. Aslında esas sorular şunlar: Adaleti kim belirliyor? Kime göre neye göre adalet? Eşitlik adaletle aynı şey mi? Ahlak kurallarını kim belirliyor? Kime göre neye göre ahlak? Bu sorulara cevap vermeden her şey sadece yüzeysel olarak eleştirilebilir.
Ahlâk genel bir tabir olur. Kişinin iyi ve kötü huylarının, sergilediği davranışlarının tamamı. İyi ahlâk kötü ahlâk vardır. Herkeste iyi ahlâk olsa keşke.. Adalet gerçekten iyi kurulması gerekiyor bu ülkeden ülkeye değişiyor. Senin dediğin toplumların anlayışını bende saçma buluyorum. Bu konuda halk yozlaşmış adaleti yönetenler de yozlaşmış halk
Bu yüzden Araplardan ve orta doğudan nefret ediyorum ilkeller pilavi yemeği bile elle yiyolar Hintlilerden de nefret ederim orda da kadın alt sınıf olarak görülür