Sürekli kendimi, iyi bir insan olduğuma inandırmaya çalışıyorum. Bazen başarılı da oluyorum. (İyilik yaptığım zaman hele de.)
Ama bazen saplantılarım yüzünden buna inanmada başarılı olamıyorum.
Geçmişte yaşadıklarımı unutamıyorum. Hatta bir ara intikam alınacak kişileri not ettiğim bir defterim bile vardı. Küçükken de not alıyordum mesela bu tip şeyleri (yaklaşık olarak 14-15 yaşlarında iken.). En sonki deftere yazdıklarımdan bazıları da gerçekten korkunç şeylermiş (şimdi okudum ve fark ettim)... gerçekten kötü bir insanın yapabileceği şeyler yani. (Yaptıkları küçük veya büyük olması fark etmiyor. Saplantım oluyor gene, bir şekilde.)
Ben de diğer insanlar gibi yaşadıklarımı unutmak, o insanları görmezden gelmek istiyorum. Ama başarılı olamıyorum. Bazen ara ara aklıma geliyor yaptıkları, o anda yaşıyorum resmen. Kanım donuyor, sinirlerim geriliyor. Psikolojim darmaduman...
Kimse bana şu ana kadar faydalı bir öneri veremedi. Belki de ben bu yönümü hep sakladım. Bir şekilde bu yaşa kadar geldim.
Gelecekteki planlarımı (insanlara faydalı olmak) ortaya koymak için, kötülükten vazgeçmem (intikam almak) gerektiğinin farkındayım. Bir anlığına yanlış bir şey yapıp, intikam duyguma yenik düşüp, suç işlemekten, geleceğimin kararmasından korkuyorum. (Aklıma geliyor bazen, hayal ediyorum.)
Ne yapmalıyım?
Not: Normalde psikiyatrik tedavi görüyorum ama şu an, biraz da pandemiden dolayı tekrar psikiyatriste gitme imkanım pek yok. En azından bir süre için yok. Durumumun aslında buralık olmadığının da farkındayım, ama dediğim gibi, imkanım pek yok.
Not 2: Lütfen ciddi bir şey yazmayacaklar, alay edecekler hiç yazmasın. Artık çare bulamaz hale geldiğim için, bir ihtimal buraya yazıyorum. Belki faydalı 1-2 taktik bulurum diye. (Yoksa ben de isterim goygoy yapmayı)...
Saplantılı bir insanım, bu durumdan nasıl kurtulurum?
Takıntısal düşünceler, kişinin istemsiz olarak aklına gelen ve kişiyi rahatsız, huzursuz eden düşünce kalıplarıdır. Sevilen kişiye zarar gelmesi düşüncesi de bu takıntılı düşüncelerin içerisinde yer alabilmektedir. Örnekleri; hastalık kapma, kaza yapma, ölümle ilgili düşünceler olarak arttırmak mümkündür.
Bu düşünceler kişinin zihninde tekrarlı ve sık bir şekilde dönüp durabilir. Kişi bu düşünceleri zihninden atmaya çalışsa da başarılı olamayabilir. Bu durumda ise uzman yardımı almak büyük önem taşımaktadır.
Tekrarlayan bu takıntılı düşüncelerden arınmak kolay bir süreç değildir
2-3 seans süresince bu düşüncelerden kurtulabileceğinizi düşünmek doğru olmayacaktır. Tam bir seans süresi verememekle birlikte, birkaç seansta çözülemeyeceğini söylemek mümkündür. Biraz zaman ve sabır gerektiren bir sürece hazır olmalısınız.
Herkesin geçmişinde olumsuz olarak nitelendirdiği yaşantılar olması oldukça normaldir. Bu olumsuz anıların bazılarının geçmişte bırakılamaması ve şimdiki yaşamı etkilemesi oldukça sık karşılaşılabilen bir durumdur.
Birçok insan geçmiş yaşantılarının bugüne olan etkilerini hala yaşamaktadır. Örneğin; çocukluğunda çok çalıştığı bir sınavdan düşük not alan bir kişiyi düşünelim. Bazılarımız bu anıyı önemsemeyip komik bir anı olarak anlatabilirken bazılarımız ise bu anıdan kaynaklı olarak kendisini sürekli yetersiz ve başarısız biri olarak görebilmektedir. Yani aynı anıları beynimiz farklı şekillerde işlemlemiş olabilir.
Burada da çoğunlukla kişisel faktörler devreye girebilmektedir. Bu kişiler kendilerine karşı geliştirdikleri bu olumsuz inançları kişilik yapılarıyla bütünleştirebilirler ve mesleki hayatlarına, akademik kariyerlerine de bahsettiğim yetersizlik duygusunu taşıyabilirler. Bu olumsuz yaşantıların yalnızca sizin başınıza geldiğini düşünmemelisiniz. Durumlar, olaylar ve etkilenme düzeyimiz değişse de çoğumuz geçmişin izlerini hala taşımaktayız.
Geçmişte yaşantıladığımız, etkisinden kurtulamadığımız ve bugün bizi rahatsız etmeye devam eden yaşam olaylarımızı anlamlandırarak etkisinden kurtulmamızı sağlayan tekniklerden bir tanesi EMDR’dır. Geçmişte bize travma yaratacak kadar kaygı hissettiğimiz olaylarla çalışan bir psikoterapi yöntemidir. Yaşadığımız olumsuz olayların bir kısmını geçmişte bırakamamamız, bugüne taşımamız oldukça normaldir. Birçok insan bu durumu yaşamaktadır ve bazen bu olaylar zihnimizde o kadar çok büyür ki onları kendi başımıza aşabilmemiz mümkün olmayabilir.
Bazen, bugün yaşadığımız olaylar da anılarımızı tetiklemekte ve hiç ilgisi olmayan yerlerde dahi bu anıları hatırlamamıza neden olabilmektedir. Örneğin; yolda yürüyen bir kişi tanımadığı bir adamı kendisini taciz eden kişiye benzetebilmektedir ya da kişiye şiddet uygulayan partnerinin adını hiç beklenmedik bir yerde duyup travmatize olabilmektedir. Bu gibi durumları yaşayan kişilerin ise mağdur tarafta olmalarına rağmen kendilerini de suçlayabildikleri görülebilmektedir.
Olayları şeffaf bir şekilde hatırlayabilmek, kişinin kendi davranışlarına suçlayıcı yaklaşmaması ve bu anıların etkilerini azaltmak amacıyla EMDR terapisi tavsiye edilmektedir.
Yukarıda bahsettiğim durumları farklı olaylar üzerinden olsa dahi yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa zamanda konuyla ilgilenen bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.
Hocam ben psikiyatri ye gittim. 33 yaşına kadar kız arkadaşım olmadı hala da yok. Ilişkilerde iç öngorusuzluk dendi. Cin. sel durtulerden kurtulmak için hadım edici kimyasallar kullanıyorum. Erkekliğimi kaybettim yani 6 aydır aylık depo provera alıyorum her ay 400 mg. Bu ilâcı araştırdım kasa enjekte ediyorum. Kilom arttı 120 yaklaştım, erkeklere ilgim arttı. Bir kaç defa erkekle yattım. Eski ben tamammen bitti. Neden ben böyleyim ve neden kadını ikna edemedim bir birleşmeye bu kadar zor mu hocam erkek olmak. Kadına ulaşmak. Her gün ağlarım kimsem yok
Bence diğer insanlara yönelik takıntılardan kurtulmak için en etkili formül, dikkatini kendine yoğunlaştırmaktır. İnsan kendini ne kadar görmezse, o derece başkalarına odaklanır ve her ters hareket ona batıp durur. Oysa ki siz net olarak yaşam idealinizi ve hedeflerinizi belirleseniz ve adım adım onları gerçekleştirmek için çabalasanız, diğer her şey teferruata dönüşüyor. Çok daha rahat bir şekilde insanları kendi karakterleriyle başbaşa bırakabiliyorsunuz.
Sizdeki intikam duygusu, başkalarının size karşı yaptığı hataları kişiliğinize saldırı olarak algılamanız ve gerekli karşılığı veremediğiniz için aşırı derecede rahatsız olmanız neticesinde güçlenmeye devam ediyor gibi görünüyor. Öyleyse onu besleyen şeyi kökünden kesmelisiniz. Başkalarının yersiz ve kaba söz ve tavırlarını kişiliğinize bir saldırı olarak algılamadan, tamamen karşınızdaki kişinin karakterine verebilmelisiniz. Sizi sizden başka kimse küçük düşüremez. Kim yanlış adına ne yaparsa yapsın, sadece kendi değerini düşürür. Bizse çoğu zaman başkalarının yanlış hareketlerini kafamıza takıp aşırı derecede üzülüyor ve bazen de sizde olduğu gibi intikam duygusuyla doluyoruz. Bu çok açık bir yanlış. Duygularımızla kendimizi dar bir alana hapsetmeden, mantığımızla bunu aşmalıyız. Eğer üzüleceksek, karşımızdaki insanın zavallılığına üzülmeliyiz.
Bence sık sık, bahsettiğim hususları düşünün. Bunları çok daha derinleştirebilirsiniz. İntikam dediğimiz şeyin ne kadar gereksiz olduğunu apaçık görmeye çalışın. Bir de gerçekten hedeflerinizi gerçekleştirme gayretinde olursanız, bu düşüncelerden uzaklaşmanız mümkündür. Ancak olumlu değişimler zaman alır. Bunu bilin ve umutsuxluğa kapılmayın. Bu arada psikolojik tedaviyi mümkün olduğunca aksatmamak da bence sizin adınıza çok faydalı olacaktır. Sorunu fark etmeniz ve gerekli tedaviye başlamanız, gerçekten takdiri hak ediyor.
Öncelikle sen iyi bir insansın çünkü kötü yanını görüp bıçundan rahatsız olmuşsun, bu bile hiç yoktan iyidir, ikinci olarak bir uzmandan destek al. Herkesin konuşmaya ihtiyacı vardır bunun için uzmanlar en iyi seçenektir. Üçüncüsü karamsar olma ve hep olumlu bak ve son olarak asla pes etme ! İyi şanslar Rocky !
Benim de aklıma bazen kötü şeyler gelir veya mesala şöyle de olabilir iyi bir şey yap mak gelir içimden ama şeytan bir gelip kandırır vazgeçir olurum o yüzden artık diyorum ki ne olursa olsun ilk aklıma gelen iyi birşey olursa yapacam yani vazgeçmicem asla iyi birşey yapmamaktan o güzel şeye uyacam ve o şekilde sevap kazanacam. Bukadar basit benim için de kolay oldu bu teredutte kalmaya veya çok düşünmeye gerek kalmadı. Sen de bu şekilde bir uygulama yapabilirsin öncelikle eskiden olan şeyler yani küçükken veya pişman olduğun şimdi ki şeyler seni sen yapmaz pişman olduğuna göre bu artık sana ayit değildir. Önüne bak ve kendini ne acındır ne de kandırma çünkü sen iyi olmak istediğine göre iyi birisin bukadar basit ya çok karıştırmican kafanı ve bunlardan hariç de sabah kalktığında ve akşam yatmadan önce ayatel kursiyi okumani tavsiyesi edebilirim bana çok faydası oldu. :) inşallah herşeyin hayırlısı olur ve bukadar düşünceli olman ne mutlu sana belki seni büyük gunahlardan koruyordur ve imtihanındır bu nu kazanınca cenneti kazanırsın belkide 😊👍
Merhaba, saplantılı durumunla ilgili yazını okudum ve yardımcı olabileceğimi düşündüğüm için yazıyorum. Seneryolar aynı oyuncular farklı gibi, belki ben çok daha kötüydüm. Çok uzun bir hikaye ama kısaca özetleyeyim birinci evre sehir değiştirdim, 10 parmak sayısını gecmeyecek sekilde bazi insanlarla iletişim halinde kaldım. Sonraki evre inanç durumu güçlendi ama ben bunu yapmadım bu bir lütuftu bana ve anladimki yaşadığım herseyin tesadüf olmadığı ve öğrendiğim gerçekler gözümün önünde olup göremediğim
Sana şunu diyebilirim , adını tam hatırlamadığım bir adam vardı ve adamın tek korkusu şizofreni olmaktı bundan o kadar korkuyor du ki... Adam en sonunda şizofren oldu. Yani demek istediğim şu an ne düşünüyorsan bırak kendine bir çay kat çoraplarını çıkart gözlerini kapat ve de ki "Ben ne yapıyorum" Cevabı geçmişinde şimdi geçmişe bir bakın aklında çayından bir iki yudum al. Aklına tüm o keşkeleri getir sinirlenebilirsin ancak onlar anıların onlarsız sen olamazsın. Şimdi kendine bir gelecek düşün geleceğinde keşke ister misin? Hayır. Şimdi gözlerini kapat olmak istediğin hayatı düşün ve bunun için olman gereken seni. Artık kimsenin yapabileceği birşey yok sadece sen seni yaratabilirsin baştan. Nasıl yapacağın belli keşkesiz bir hayat seç sadece yaşa. Yeni hayatında saplantıların var mı? Eğer yardımcı olamadıysam üzgünüm ancak diğer psikolog hapları yerine senin sana daha iyi geleceğini düşünyorum ve senin fikrini bilmek isterim.
Birkaçını sayayım, ilkokulda genelde hep arkadaşlarım tarafından dışlanmak, alay edilmek.
Ama her gittiğim yerde aynı şeyin olması. Kendim çok masum, saf, temiz olmam o yaşlarda, ve insaların hep bunu suistimal etmesi. Dolayısıyla kinlenmem.
Örneğin, duygularımı net ifade edemediğim için, o yıllarda insanlardan korktuğum için her şeye ağlayarak tepki vermem, kızgınlığımı ağlayarak ortaya koymam mesela, ve sonrasında ise bana "bebek, bebek" diye sarki soylemeleri.
Ayriyeten evdeki sıkıntılar, baba dedigim kişiden dayak yemem vs.
Kimsenin sözüme aldırış etmemesi, beni ciddiye almamalari, hayatim boyunca hep kendimi ispata, kendimi açıklamaya uğraşıp, başarısız olmak.
Insanlarin kötü yanlarini göremeyecek kadar saf olmak. Ve bunun küçüklüğeme denk gelmesi. Dolayısıyla masum oldugumu düşünmek... ve onların suçlu olduğunu. (Çünkü kötülüğe akılları eriyor. Demek ki "saf" değiller benim gibi...) halen de aynı şeyi yaşamak.
Bunum için en iyi yöntemlerden biri topluluğa sesli sunum yapmak buradan başlayabilirsin. Aşağıdaki hemşire nickli vatandaşa bişey sormanı tavsiye etmem zira kendisi manav veya kasap esnafı falan olabilir..
Bazen olmayan şeyleri olur gibi kabullendiriyoruz kendimize bu hem bize acı veriyor hem de cevremize aslında bu çok derinlerden gelen bir algı. Bunun sebebini bulup çözümlersek bir sorun kalmaz. Hiç kolay değil biliyorum
Ciddi misiniz? [Bu arada, kusura bakmayın ama, ilk kez sizi "ben malım" türü bir yorumdan başka bir yorum yazarken görüyorum. (Yani, veya ben genelde hep öyle yorumlarınıza denk geldim.)] Samimi yorumunuz için teşekkür ederim.
Ha bu arada, unutmadan sorayım... Profil resminizdeki anime karakterinin elinde neden paralar var 😀😀 Nerden buldunuz o resmi, acaba sormamda sakınca yoksa. 🙂
Merhaba,
Takıntısal düşünceler, kişinin istemsiz olarak aklına gelen ve kişiyi rahatsız, huzursuz eden düşünce kalıplarıdır. Sevilen kişiye zarar gelmesi düşüncesi de bu takıntılı düşüncelerin içerisinde yer alabilmektedir. Örnekleri; hastalık kapma, kaza yapma, ölümle ilgili düşünceler olarak arttırmak mümkündür.
Bu düşünceler kişinin zihninde tekrarlı ve sık bir şekilde dönüp durabilir. Kişi bu düşünceleri zihninden atmaya çalışsa da başarılı olamayabilir. Bu durumda ise uzman yardımı almak büyük önem taşımaktadır.
Tekrarlayan bu takıntılı düşüncelerden arınmak kolay bir süreç değildir
2-3 seans süresince bu düşüncelerden kurtulabileceğinizi düşünmek doğru olmayacaktır. Tam bir seans süresi verememekle birlikte, birkaç seansta çözülemeyeceğini söylemek mümkündür. Biraz zaman ve sabır gerektiren bir sürece hazır olmalısınız.
Herkesin geçmişinde olumsuz olarak nitelendirdiği yaşantılar olması oldukça normaldir. Bu olumsuz anıların bazılarının geçmişte bırakılamaması ve şimdiki yaşamı etkilemesi oldukça sık karşılaşılabilen bir durumdur.
Birçok insan geçmiş yaşantılarının bugüne olan etkilerini hala yaşamaktadır. Örneğin; çocukluğunda çok çalıştığı bir sınavdan düşük not alan bir kişiyi düşünelim. Bazılarımız bu anıyı önemsemeyip komik bir anı olarak anlatabilirken bazılarımız ise bu anıdan kaynaklı olarak kendisini sürekli yetersiz ve başarısız biri olarak görebilmektedir. Yani aynı anıları beynimiz farklı şekillerde işlemlemiş olabilir.
Burada da çoğunlukla kişisel faktörler devreye girebilmektedir. Bu kişiler kendilerine karşı geliştirdikleri bu olumsuz inançları kişilik yapılarıyla bütünleştirebilirler ve mesleki hayatlarına, akademik kariyerlerine de bahsettiğim yetersizlik duygusunu taşıyabilirler. Bu olumsuz yaşantıların yalnızca sizin başınıza geldiğini düşünmemelisiniz. Durumlar, olaylar ve etkilenme düzeyimiz değişse de çoğumuz geçmişin izlerini hala taşımaktayız.
Geçmişte yaşantıladığımız, etkisinden kurtulamadığımız ve bugün bizi rahatsız etmeye devam eden yaşam olaylarımızı anlamlandırarak etkisinden kurtulmamızı sağlayan tekniklerden bir tanesi EMDR’dır. Geçmişte bize travma yaratacak kadar kaygı hissettiğimiz olaylarla çalışan bir psikoterapi yöntemidir. Yaşadığımız olumsuz olayların bir kısmını geçmişte bırakamamamız, bugüne taşımamız oldukça normaldir. Birçok insan bu durumu yaşamaktadır ve bazen bu olaylar zihnimizde o kadar çok büyür ki onları kendi başımıza aşabilmemiz mümkün olmayabilir.
Bazen, bugün yaşadığımız olaylar da anılarımızı tetiklemekte ve hiç ilgisi olmayan yerlerde dahi bu anıları hatırlamamıza neden olabilmektedir. Örneğin; yolda yürüyen bir kişi tanımadığı bir adamı kendisini taciz eden kişiye benzetebilmektedir ya da kişiye şiddet uygulayan partnerinin adını hiç beklenmedik bir yerde duyup travmatize olabilmektedir. Bu gibi durumları yaşayan kişilerin ise mağdur tarafta olmalarına rağmen kendilerini de suçlayabildikleri görülebilmektedir.
Olayları şeffaf bir şekilde hatırlayabilmek, kişinin kendi davranışlarına suçlayıcı yaklaşmaması ve bu anıların etkilerini azaltmak amacıyla EMDR terapisi tavsiye edilmektedir.
Yukarıda bahsettiğim durumları farklı olaylar üzerinden olsa dahi yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa zamanda konuyla ilgilenen bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın,
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM
Hocam ben psikiyatri ye gittim. 33 yaşına kadar kız arkadaşım olmadı hala da yok. Ilişkilerde iç öngorusuzluk dendi. Cin. sel durtulerden kurtulmak için hadım edici kimyasallar kullanıyorum. Erkekliğimi kaybettim yani 6 aydır aylık depo provera alıyorum her ay 400 mg. Bu ilâcı araştırdım kasa enjekte ediyorum. Kilom arttı 120 yaklaştım, erkeklere ilgim arttı. Bir kaç defa erkekle yattım. Eski ben tamammen bitti. Neden ben böyleyim ve neden kadını ikna edemedim bir birleşmeye bu kadar zor mu hocam erkek olmak. Kadına ulaşmak. Her gün ağlarım kimsem yok