İnsanı insan yapan şey muhakeme ve muhasebe yetisidir. Hayvan ve bitki statüsünden çıkmasına sebeptir. İnsanı insan yapan taşıdığı insani duygulardır. Vicdan, merhamet, ahlak, dürüstlük, sevmek, yaratılan herşeyi korumaktır... Sizce insanı insan yapan özellikler nelerdir?
İnsanı insan yapan, hem akıl hem de kalp sahibi olması ve bu ikisi arasında iyi bir denge kurabilmesinde bana kalırsa. Düşünebilmek bizi diğer canlılardan farklı kılabilir ama sadece aklımıza güvenerek yaşamak, değerlerimizi koyacak bir kalpten bizi yoksun bırakabilir. Hayata, dünyaya, olaylara, insanlara hem aklımızla hem de kalbimizle önyargısız, egosuz, bir çocuk saflığıyla bakmayı, görmeyi, hissetmeyi başarabildiğimizde insan olmaya bir adım atmışız demektir. Aklımızı da kalbimizi de pas tutmuş kirlerinden arındırmadıkça tam manada insan olamayız.
İnsanı insan yapan en önemli şey bana göre edeptir. Edep ve haya yoksa bir insanda dünyanın en güzeli en zekisi olsun fark etmez edepten yoksunsa biri insanlıktanda yoksundur, bu açıdan bakınca bana göre en fakir insan edepsiz insandır. Beşeriz şaşarız ama edebi ve hayayı hayatımızın merkezine koymayı asla unutmamalıyız bu hem bizim için hemde çevremizdeki imajımız için son derece önemlidir. Edep maskesini takamaz kimse yani istese de edepsizken edepli gibi davranamazsın bir yerde içindeki gerçek benliğin dışarı vurur. Yani uzun lafın kısası Yunus emre ne demiş; "Girdim ilim meclisine, eyledim ettim talep, dediler ilim geride, illa edep illa edep."
İnsanı insan yapan, bütün insani duyguların merkezi olan kalbin, manevi yönden temiz olmasıyla alakalı bir durumdur... Taşıdığımız o kalb; işlevsel olarak vicdanlı, merhametli, temiz ahlaklı, dürüst, edepli, haya sahibi ve Rabbini seven ise, kamil mana da bir insandan bahsetmek mümkündür... Peygamber efendimizin hadisinde, "Allah, sizin dış görünüşünüze bakmaz. Fakat kalplerinize ve işlerinize bakar" diyor...
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
İnsanı insan yapan şey empatidir. Kendisi için düşündüğünü ve dilediğini karşı için aynen istemesi ve olması için çabasıdır. Zaten bu olay ister istemez insanı meleklerden üstün hale getiriyor.
İnsanı insan yapan içinde ki değerdir insana verdiği değer sevgi ve saygıdan geçer insan olmak zor yaşananan olaylar bizi gerçekten insanlığımızı sorgulatır hale getirdi