Ahlaki olarak bakıldığında bir insanı manipüle etmek etik dışı görünebilir ama öte yandan bazen hedeflerimize ulaşmanın bir yolu da olabilir. Bana göre manipülasyon bir hile şeklidir ama hile de zeka ve cesaret gerektirir bu yüzden de manipüle eden kazanmayı hak ediyor olabilir.
Size insanları manipüle edebilir misiniz? Bunu hangi şekilde yaparsınız? Savaşta her yol mübah mıdır yoksa etliye sütlüye karışmadan insan kendi yolunda mı yürümelidir?
Bilerek ve isteyerek bilincinde olduğum ilk manipüle ettiğim insan kardeşim idi. Liseyi terk ettikten sonra daha baskın bir rol edindim. Oysaki hiç ihtiyacı yoktu. Amacım güzel işler yapsın sevdiği bir mesleği icra etsin kendisini keşfetmesi için fırsatları görsün istedim. Öğrenilmiş çaresizlik içinde kendine yapay bir benlik edinmesin istedim ama bu sefer de ben haddimi aştığımı robotiklestirdigimi fark ettim ve bunu yüzüme yüzüme tokat gibi vurmuştu sözleriyle. Aslında tam da o cümleleri kurmasını istiyordum ben amacıma etik dışı ulaştım o da kendisine kattıkça kattı onun için onun adına mutluyum.
Hatta yeri geliyor bana bile yön verme eğilimi gösterebiliyor. Mesela ben islamiyeti kabul etmiş bir insanım o da kabul etmiş ve beş vakit namazı düzenli olarak kılar ve robotik kodlama üzerine mekatronik mekanizmalar üretecek kadar kendini geliştirmiş durumda. Ben ona bilimi o ise bana islamı manipüle ediyoruz. Karşılıklı etik dişi ama güzel amaçları olan manipülasyonlar edindin.. Iyi mi yapiyrouz kötü mü bilmiyorum
Şahsen ben etliye sütlüye karışmadan yoluma devam ettim şuana kadar. Şuandan sonrasının da bu şekilde olmasını diliyorum. Diliyorum dedim çünkü şuana kadar bu tarz kişileri karşıma alıp ya kendin dur ya da yaptıklarına katlan şeklinde düzgün bir şekilde uyardım. Uyarılarım şükür ki dikkate alındı. Ama şu saatten sonra kimseye uyarı vermem. Yapılanin on katını yapar bezdiririm. 😁😌
Beni manipüle etmeye çalışan bir insan varsa karşımda, daha ağır manipüle ederim. Etik kurallar her zaman insan ilişkilerinde sorun çözmüyor veya kıskanılmanın önüne geçmiyor. Her ne kadar siz kendi yolunuza bakıyor olsanız da, sizi asla rahat bırakmayan ve bırakmayacak bir takım insanlar ile karşılaşacaksınız.
İş yerinde özellikle çalışan işçilere uyguladığım durumdur. Yapılması gerekenleri, onların bakış açısından, onlara ulaşarak yaptırmaya çalışıyorum bazen. Etik mi değil mi bilemiyorum ama kırbaç şaklatan biri olmak yerine manipüle etmeyi tercih ederim.
Kimsenin ama kimsenin beni başkaları için veya kendi çıkarları için beni ezimseme veya suçluluk duymamı sağlanmasına izin vermedim. İçinden o cümleleri öyle bir ayıklarım ki bir daha bana bununla gelemez. Bana net olacak bu kötü/iyi " Yok işte bunu böyle yaparsan senin için iyi olurdu" "aslında sen kötü biri değilsin" gibi cümleleri asla sevmem. Kısacası doğru bulmam ve izin vermem.
Breaking bad dizisindeki Walter White karakteri bu konuda efsane bir örnektir.😉Onun eline kimse su dökemez. Manipüle edilmemek etmekten daha önemli bence. Kelime oyunlarını ve telkin kalıplarını bence öğrenmekte fayda var.🤗
Benim için de House of Cards dizisindeki Frank Underwood bu konuda çok iyi, adam nerdeyse etrafındaki herkesi manipüle ederek kendini başkan yaptı. Kesinlikle öyle, yorum için teşekkürler :)
Izlemedim ancak merak ettim karakteri , breaking bad dizisinden sonra hic bir diziyi izleyemiyorum tam olarak.🙄😌 Bu güzel soru için ben teşekkür ederim. Akli basında birilerini görmek güzel. 🤗
Fazla uzattılar bana kalırsa politika sevmiyorsan izlemeni tavsiye etmem :) Breaking Bad dizisi konusunda hak veriyorum kesinlikle çok harika bir yapımdı. Burada senin gibileri görmek güzel haklısın 😊
Tam olarak hile satilmaz manipulasyonun ne sekilde kullanildigina bağli. Pozitif ve kisiye arti katacak manipulasyonlar ( ki daha bilinen adiyla terapi ) faydali olabilir. Manipule konusunda iyi kisiler ayni zamanda yalana ihtiyac duymaz gereksiz stres ve tartisma ve hatta kavgaya bile mahal vermeden işi çözer
pragmatist bir dünyam olduğunu söyleyemeyeceğim. İnsanlar hür ve özgür kılınmalı. Manüple yerine ikna etmeyi seçerim. Olmuyorsa vaz geçerim. Zira bu karşı tarafın iradesini bencillik için yok saymak olur. Doğru değil.
Bir söz var ya kendi ışığına güvenen başkasının parlamasından rahatsız olmaz.. gerçektende öyle. Manipüle eden insan içten içte özgüvensizdir:) aksine arkadaşlarımı her zaman destekliyorum ezik değilim çok şükür