Eğer herhangi bir kısıtlayıcı unsur bulunmasaydı din, toplumsal kurallar, yasalar insanlar vicdanlı olur muydu? ya da insan doğumundan itibaren vicdana sahip midir? Yoksa tamamen baskı ile oluşturulan karakteristik özellikler mi?
Ben deistim. Ama yürüyen vicdan olarak doğmuşum bu benim kumaşımda var herhangi bir şeyden korkumdan değil hayat tarzım yaşamım bu. Yolda giderken bir kedi bile gördüğümde doyuruyorum yavruysa oturup güvenli bir yer buluyorum. Bu tarz olaylar yüzünden kaç kez işe, okula, derse, gideceğim yerlere geç kaldım sayısını bile hatırlamıyorum. Aynı şeyleri insanlar için de yapıyorum. Asla kıyamıyorum çok üzülüyorum. Ben insanları çok mu seviyorum? Hayır. Ben inançtan mı öteki taraftan mı korkuyorum? Hayır. Sadece empati duygum gelişmiş, anlayabiliyorum üzülüyorum ağlamaktan çekinmiyorum vicdan sahibiyim.
Her insanın vicdanı vardır ve bunun din ve toplumsal normlarla hiç alakası yoktur. Vicdan dediğimiz şey içimizdeki sestir aslında. Bunu daha sonra bastırabilir, sesini görmezden gelebilirsin ya da vicdanını yaşadığın toplumun değerlerine göre konuşturabilirsin. Kontrol edebilmek bu yanılgıya düşmemize sebep olabilir ama insanın kendini kandırmasıyla vicdanın yasalara göre "konuşturulmasının" hiçbir alakası yoktur.
Zerre bilgim olmayan konular fakat vicdanın doğuştan geldiğine inanıyorum, küçücük bebeler bile bir kedi yaralı ise gider yara bandı neyin yapıştırır sarar insan büyüdükçe ortama ayak uydurur bence. Herhangi bir kısıtlama olmasa da vicdan sahibi oluruz bu bir seçenek değil içten gelen herhangi bir duygudan sadece birisi.
5 yaşındaki yeğenimin hasta olduğumu duyunca sana bir şey olursa ben çok üzülürüm deyişinde gördüm vicdanı. Vicdan, merhamet hep var aslında. Bu duygular ya yaş ilerledikçe güçleniyor, ya da köreliyor.
Şuradan burdan duyduğun kadarıyla konuşuyorsun. Bu cümlelerin tıpkı sının aynısını 30 yıldır duyuyorum. Kafanıza göre bir reçete bekşrlemişsiniz, reçeteyi yazarken hafiften dinle maytap geçmeyi de ihmal etme işiniz, bir de alttan alttan din ve ahlak kuralları sanki silah zoruyla veriliyormuş gibi bir de algı oluşturmuşsunuz oohhh, gel keyfim gel. Senin sorun kısaca öyle mi yoksa böyle mi sorusu. Peki ya her iki şık da yanlışsa? 3. İhtimali hiç düşündün mü?
Bir yerden duyduğumu konuşmuyorum çünkü soruya verdiğim bir cevap yok hani. Kendi fikrimi belirtmedim. İnsanların fikirlerini soruyorumki birbirinin zıttı olan görüşleri dahi değerlendirip beğeniyorum. 30 değil 40 senedir duysanızda sorgulanması anormal bir şey göremedim ben. Din veya ahlak kurallarıylada bir problemim yok ama yinede siz bilirsiniz..🤷🏼♀️
Hadi ben de bunu yutmuş olayım ve cevap vereyim. Semavi dinler olmasaydı insanlar kendi icat ettikleri dinlere inanırdı. Onlar da olmasaydı insanoğlu yine inanacak bir şey bulurdu. Ha bu inanç kendi içinde ahlakı ve yüce bir ruhu savunur muydu bilemem. Ama bildiğim insan insan tanımının hakkını verdiğinde o kişiden kimseye zarar gelmez. Din de bunu söyler. bir takım aydın geçinen ateistlerin iddia ettiği gibi din cehaleti ve kötülüğü getirmez. O kötülüğü yapan yine insandır. Ama insan olmanın hakkını veremeyen insandır.
İç görün kuvvetli değilse insan deyince kaşı gözü iki ayağı ve omurgası olan canlı gelir gözünün önüne. Ki doğrudur yanlış bir tarafı yok. Ama iç görün kuvvetliyse o bir tek kelimenin içindeki derin manayı daha çok çözersin. İnsan kelimesi daha çok anlam ifade eder. İnsanı ve insanlığı çözdük e senin kendi öz tabiatın seni iyi olana yönlendirir. Bunun yolu da okumaktan geçer. Ve okumak bizim dinimizin ilk emridir. Kişi emre uymamışsa ve okumamışsa ya da boş boş okuyup okuduğunu hazmedememişse din neylesin ahlak kuralları neylesin?
Bana göre yaşınız oldukça fazla ve bilgi birikimlerinize ve oturan fikirlerinize saygı duyuyorum. Ama neden inatla din propagandası sorusu olarak algıladığınızı anlamadım. Burda kötü bir şey yok tabiki algılamak istediğiniz gibi algılayabilirsiniz. Genele sorduğum bir soruda bu şekilde gelen tek görüş bu yinede teşekkürler.
Minik 2 cevabımda şu şekilde 1 insanların görüşlerini merak etmem soruyu kendi içimde bir cevaba ulaştırmadığım ve fikrim olmadığı anlamına gelmez. Sadece belirtmeme sebebim insanların genel yorumlarını değerlendirmekti. 2 çok fazla kaynaktan çok fazla şey okuyup araştırdım teşekkürler tekrardan tavsiyeniz için zaten çok iyi fikirlerim veya bilgim olduğunu iddia etmem, etmedimde. Ben doğruyu ya da yanlışı seçmeye değil insanların doğrularını görmeyi denedim saygıyla.
Ruhu güzel olan her insan içinde merhameti ve vicdanı barındırıyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Kendi şahsi fikrim vicdan sonradan kazanılan bir yetenektir ve içgüdüsel bir davranış değildir ancak metafizik bunun doğuştan geldiğini savunur ve öyle kabul eder. Seküler anlayış toplumdaki görgü ve bilgiyle oluştuğunu, neospiritüalist anlayış ise bir yetenek olduğunu ileri sürer.
İnsan tarih boyunca biseylere tapınma ihtiyacı hissetmiş ve ortaya çıkan dinler de insanların bir arada kaliteli yaşamaları için kuralları ortaya koymuş. Sanirim olmasaydı insanligin bu kadar ömrü olmazdı kesin çıkardı dünyayı patlatacak bir deli
Bence insani bir konu ama kısıtlayıcı özellikler olmasa bana göre olmazdı çünkü kural olmazdı bencillik açgözlülük arzu ve tutku seviyeleri yükselirdi.
bana kalırsa vicdan gibi duygular sadece toplum çeşitliliklerinden dolayı şekillenir eğer vicdan dediğimiz duygunun bastırıldığı bir toplumda büyürseniz vicdan duygusu barındırırsınız ama tam tersi olursa size göre vicdanlı gelen şeyler diğer toplumlara göre vicdansız gelir
Evet bu fıtratımızda, yaradılışımızda mevcut olan bir şey. Bu dünyada hiçbir inancı olmayıp, hiçbir dine vs. mensup olmayıpta ahlaklıyla kimseye bir zararı dokunmadan yaşayan insanlar var.
Bence olurdu. Çünkü hayvanlar bile kolay kolay birbirlerine saldırmıyorsa bu durum insanlar için de geçerli olurdu ama gerçek olna bu vicdan çoğu insanda olmazdı.
Heralde var. Herşey sevgiden yaratılmış, merhamet medeni bir özellik. Her şeyi yak yık e nerde VARLIK? SEVGİYLE VAR OLMA? Varlık zaten sevgi.. Sevgi zaten merhamet.. Varlık denen şey sevgi olmasaydı zaten acı içinde yaşayan şeytani şeyler olurduk. Toplum yapamaz olmayan bişeyi hiç bişey o kadar yapmacık değil dünyada. Her şey insani, karanlık boyut cinleri başka tabi onlar cin ama korkulacak bişey yok Allah var.
Vicdan vardır vicdansız insana ne kadar kural koyarsan koy o mutlaka onları çiğnemeyi bilir ama vicdanlı insan kötülük yapma şansı olsa bile bunu yapmaz