Ayakkabı boyacılarının fırça düşürme numarasına denk gelen var mı?

Bu numara yeni bir şey değilmiş; ancak ben son günlerde yeni yeni şahit olmaya başladım. Özellikle turistlerin yoğun olduğu belli bir bölgede gruplar halinde dolaşan boyacılardan bir tanesi bilinçli olarak fırçasını düşürür; arkasındaki turist de iyi niyetle yardımcı olmak için fırçanın düştüğünü haber verir ve boyacı buna karşılık ''ücretsiz'' olarak ayakkabısını boyama talebinde bulunur.

Sonrası belli, boyacı verdiği sözün aksine turistten ısrarla para ister ve bir şekilde sorun çıkaracağını karşı tarafa hissettirir. O da başından savmak için mecburen bir miktar ödeme yapmak durumunda kalır. Aynısını zaman zaman Türklere de yapıyorlar ama turistten ne koparırsam kar düşüncesi var.

Geçen gün bir tanesine işaret etmek istedim turistin ama beni görmedi, atladı sazan gibi zaten gidip açık açık söylesem bu sefer boyacılarla sorun yaşayacağım. Sözde helal ekmek parası diye yan kesicilik yapan bu çetelerin temizlenmesi ülkenin itibarı açısından da önemli. Siz hiç böyle bir numaraya şahit oldunuz mu? Bu konuda neler yapılabilir sizce?
Ayakkabı boyacılarının fırça düşürme numarasına denk gelen var mı?