Ben daha çok örterim saklarım birşey yokmuş gibi tebessüm eder karsimdakini dinlerim anlamaya çalışırım. Bazıları da bundan zevk alırlar insanların kusurları ile alay ederler, insanların açıklarını ararlar sırf ben daha iyim bak o böyle demek için... Peki siz örtüp düşenin elinden mi tutarsınız yoksa kusurları açar mısınız?
Kusurları örten misiniz yoksa iyice açıp reklam yapan mı?
Bazı insanların kusurlarını öyle bir örterim ki kendileri bile göremez. Fakat; Bencil, menfaatçi, yalancı, sinsi ve nankör insanların kusurlarını ortaya dökmekten zevk alırım. Her insan hak ettiği muameleyi görür. Sırf bunları yüzüne vurmuyoruz diye daha da çok azıyorlar. Buna seyirci kalamıyorum.
Kusurları örtmek için gece gibi ol der Mevlana.. bu sözü çok severim.. İnsanların kusurlarını eğer değer verdiğim bir insan ise uyarılması gereken bir konuysa baş başa olduğumuzda uyarırım Onun dışında insanları kusurları ile yargılamak yerine yaptığı şeyler üzerinden yargılamak için çaba gösteriyorum.. Kusursuzum diyen insan ya da başkalarının kusurları ile dalga geçme zahmetine giren insanın ben kişilik karakter açısından henüz olgunlaştığını da düşünmüyorum..
Kimsenin kusuru ile dalga geçmem. O zaman en kusurlu insan ben olurum. Asıl marifet kusurları örtüp karşındaki insana şans vermektir. Tekrardan ayağa kalkabilmesi için.
Her ne kadar eleştirici bir yapım olsada insanların kusurlarından bahsedilmesinden ve onları kınamaktan imtina ederim. Birinin bir ayıbı var ise eğer o kişi yakınımsa bunu ona uygun bir dille söylemeye çalışırım ama tanımadığım birinin kusuruyla ilgilenmem herkes kendinden mesul ve hiç kimse dört dörtlük değil..
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
19
Cevap
27
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kusurları örterim tabiiki. Peygamber Efendimiz -sallâllahu aleyhi ve sellem- de, kusurları örtmenin fazileti hakkında şöyle buyurmaktadır:
“Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.” (Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58)
“Kim arkadaşının ayıbını örterse, Allah da kıyâmet günü onun ayıbını örter. Kim ki müslüman kardeşinin ayıbını açığa vurursa, Allah da onun ayıbını açığa vurur. Hattâ evinin içinde bile olsa onu ayıbıyla rezil eder.” (İbn-i Mâce, Hudûd, 5)
Bir gün kusurlarımızın affı için yalvaracağımızı göz önünde bulundurursak, örtmek gerek. Kimsenin kusurunu araştırmak, yaymak, kendimizi başkasının kusuruyla rahatlatmak bize düşmez. Herkes kendine ayna tutmalı. Kusur biraz göreceli bir kavram aynı zamanda. Kemikli bir burun kusur mudur ve buna kim karar veriyor mesela? Kusura bakmayın, kimse bakmasın, kendi kusurlarımız hariç.
Kesinlikle örten her zaman hemde, kusur arayanda korkmak lazım bugün sana yarın bana olur, birisinin ayıpını örtersen Allahta senin ayıpını örter diye bir hadis var, kötüyle kötü ile karşılık veremem bana yakışmaz.
Benim arada bir küçük hissedince ya da mal gibi hissedince soruyu değiştirip öyle cevaplarım ama bu sorunum kalktı en azından şimdilik rahatım... Eğer fiziksel bir kusursada kiii burnumu sevmem ve dalga geçenler oluncada her ne kadar onların yanında cesur olup onların kusurlarını yüzüne vursamda içim el vermez genelde bende insanların yanında ve hatta kendi içimde kusurlarımla barışığım :))
Hiç bir insanın kusurunu yüzüne vurmam aksine kusurları örtmrye çabalarım ama bu kişiler sevdiğim kişilerse kusurları yüzleri e vurmak değilde dile getirip bak yanlıştı der düzeltmesini isterim çünkü o kusuru o fark etmezse yeniler.
Bugün rastladığım bir durum bu bahsettiğin. Hepimiz insanız, hata yaparız. Ama bazıları bu hataları kullanmayı marifet sanıyor. Prim yapıyor. Eline ne geçecek ise artık.