Öncelikle kısaca narsisistik kişilikten bahsetmek istiyorum.
Özsever olarak da bilinen bu kişilerin büyüklenmeci özellikleri vardır. Aşırı özgüvenli gözükseler de altta yatan yetersizlik düşünceleri kişiliklerinde hakimdir.
Eğer kişide var olan narsisistik kişilik özellikleri ise bu problem değildir. Hatta bir nebze narsisizm gereklidir de diyebiliriz. Çünkü belli bir düzey narsisizm kişinin pek çok alanda başarılı olmasını sağlayacaktır. Ancak eğer kişideki “narsisistik kişilik bozukluğu” ise bu durum bir problem diyebiliriz. Çünkü; kişilik bozukluğu faktöründe süreç, hem kişi hem çevresi hem de beraber çalıştığı kişiler için daha yıkıcı bir hal almaya başlayacaktır.
Narsistik kişilik bozukluğunda kendini her zaman daha üstte görme; özel ilgi ve alaka bekleme; başarılarını ve yeteneklerini abartma eğilimi; genellikle güç, başarı ve yetenek gibi konularla aşırı ilgilenme; çıkarları dahilinde diğer insanlardan faydalanma; zayıf empati duygusu; kendilerini üstün gördükleri için yalnızca kendileri gibi özel kişiler ile iletişim kurmaları gerektiğine inanma; herhangi bir eleştiriye aşırı tepki verme gibi özellikler görülür. Bu durum da çevresindeki herkes tarafından rahatsızlık uyandıracağı için narsisistik kişilik bozukluğuolan kişilerle iletişim kurmak da zordur.
Bu sebeple kişide görülen durum; ilk aşamada narsisistik kişilik özellikleri mi, yoksa narsisistik kişilik bozukluğu mu? Önce bunun kesinleşmesi gerekir. Ardından buna göre bir tedavi planlaması yapılabilir. Bu kişilerin tedavisinde psikoterapi işe yarar. Özellikle “Şema Terapi” modelini çalışan bir uzman olarak bu yaklaşımın narsisistik kişilik bozukluğunda etkili olacağını düşünüyorum. Bunu öneririm.
Onun dışında narsisist birinin çevresinde olan kişiler için de François Lelord ve Cristophe Andre’nin “Zor Kişiliklerle Yaşamak” kitabını öneririm. Kitabın görselini aşağı bırakıyorum. :)
İnsanın kötülük doğasını Karanlık Üçlü denen üç ayrı elementin oluşturduğu söylenir. Birincisi Narsisizm: Kendini hep üstün görme, her şey benim için deme. İkincisi Makyavelizm: Zafere giden yolda her şey mübahtır. Üçüncüsü Psikopati: İnsanları kullanır ve atarım. Dönüp de arkama bakmam bile. Narsisizm hadi bir derece idare ediliyor ama Narsisist kişiler genelde atıp tutar bol bol konuşur; bu yüzden diğer iki tip çok daha tehlikelidir. Bir de bunların karışımından olanları düşünsenize...
Tam dicektim ki eşittiri aşağılık kompleksi, bir tane psikolog bunu yumuşatarak söylemiş zaten. Mezun olana kadar bu kadar yumuşatma gereği duymuyorum. Aşağılık kompleksi.
Merhabalar,
Öncelikle kısaca narsisistik kişilikten bahsetmek istiyorum.
Özsever olarak da bilinen bu kişilerin büyüklenmeci özellikleri vardır. Aşırı özgüvenli gözükseler de altta yatan yetersizlik düşünceleri kişiliklerinde hakimdir.
Eğer kişide var olan narsisistik kişilik özellikleri ise bu problem değildir. Hatta bir nebze narsisizm gereklidir de diyebiliriz. Çünkü belli bir düzey narsisizm kişinin pek çok alanda başarılı olmasını sağlayacaktır. Ancak eğer kişideki “narsisistik kişilik bozukluğu” ise bu durum bir problem diyebiliriz. Çünkü; kişilik bozukluğu faktöründe süreç, hem kişi hem çevresi hem de beraber çalıştığı kişiler için daha yıkıcı bir hal almaya başlayacaktır.
Narsistik kişilik bozukluğunda kendini her zaman daha üstte görme; özel ilgi ve alaka bekleme; başarılarını ve yeteneklerini abartma eğilimi; genellikle güç, başarı ve yetenek gibi konularla aşırı ilgilenme; çıkarları dahilinde diğer insanlardan faydalanma; zayıf empati duygusu; kendilerini üstün gördükleri için yalnızca kendileri gibi özel kişiler ile iletişim kurmaları gerektiğine inanma; herhangi bir eleştiriye aşırı tepki verme gibi özellikler görülür. Bu durum da çevresindeki herkes tarafından rahatsızlık uyandıracağı için narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerle iletişim kurmak da zordur.
Bu sebeple kişide görülen durum; ilk aşamada narsisistik kişilik özellikleri mi, yoksa narsisistik kişilik bozukluğu mu? Önce bunun kesinleşmesi gerekir. Ardından buna göre bir tedavi planlaması yapılabilir. Bu kişilerin tedavisinde psikoterapi işe yarar. Özellikle “Şema Terapi” modelini çalışan bir uzman olarak bu yaklaşımın narsisistik kişilik bozukluğunda etkili olacağını düşünüyorum. Bunu öneririm.
Onun dışında narsisist birinin çevresinde olan kişiler için de François Lelord ve Cristophe Andre’nin “Zor Kişiliklerle Yaşamak” kitabını öneririm. Kitabın görselini aşağı bırakıyorum. :)
Sağlıklı günler dilerim.
Uzman Klinik Psikolog Cansu YURTSEVEN