Günah kısmı biraz dogmatizm içeriyor o yüzden dini taraftan olaya bakmak istemiyorum. Ben daha çok insani yönünden 'vicdani' kısmından irdelemeye çalışacağım kendimce. Günah yerine 'geri dönüşü olmayan öngörülemeyen veya görülmesi göz ardı edilen hatalar' demek istiyorum. Büyük ölçekli veya küçük çapta hata yapmayan insan yoktur. Herkesin meşrebince geçmişte yaptığı veya sürekli halde devam ettirip alışkanlık haline getirdiği hataları, noksanlıkları mutlaka bulunur. Bunu bir defa yapıp sonrasında kendini düzeltenler vardır; bundan daimi haz alıp hata olduğunu düşünmeden akılsızca davrananlar vardır. Ama kesinlikle tertemiz, hiç hata yapmamış insan kişisi yoktur. Olabileceğine inanmıyorum, hatalar tecrübeleri doğurur ki tecrübesi olamayan biri eninde sonunda hataya düşüp acı da osla tecrübe edinecektir. Herkesin kendince dinen veya vicdanen gördüğü irili ufaklı günahları bulunur. Çok büyük ölçekte günah işlemedim; işlediğimi düşünmüyorum kendimce. Ama tamamen de sütten çıkmış ak kaşık değilim. Hayvanlar alemi bile doğada dengeyi sağlamak amaçlı 'dürtüsel' biçimiyle hatalar yapabiliyor. İnsanın dürtülerini tutamayan bireyleri de günahı çok kolay işleyebiliyor.
Hayır peygamberler hariç Allah diyor ki insanlar günah işlemeselerdi hepsini yok eder yeniden gunahn isleyip tövbe eden insanlar yaratırdım... İnsanların en hayırlısı tövbeyi çok edendir ALLAH en çok günahından pişmanlık duyup samimi tövbe edeni sever
Erkenlik öncesi hepimiz günahsızız. Hayatımızın ilk 10 yılı felan yani Sonra günah işlemeyen kalmıyor. Mecbur günaha giriyoruz biz peygamber degiliz samet sıfatımız yok, nefsimiz var ve günah işlemeye mecburuz.
Hiç günah işlememiş insan yoktur. Günahsız insan olamaz. İnsan hata yapmaya programlıdır. Hata yaparsın bedelini ödersin, ders çıkarırsın ya da çıkartmazsın.
Vayy gördüğümüz muameleye bak. Oysaki ben sen rahat izle diye ekran kaydı alıp Twittera yükleyip sana link atmıştım. Sana verdiğim miyavlara yazıklar olsun püüü
Aslında bütün insanlar günahsız doğarlar. Büyüdükçe nefsimiz, arzularımız kendini gösterir. Bunlara uyup uymamak bizim kararımızdır. Kimimiz bilmeden yaparız. Kimimiz bile bile.
Önce günah nedir onu bilmek gerek ve soruya cevaben yoktur diye düşünüyorum. Cunkjbinsan yaratılışı gereği günah işlemeye elverişlidir meyillidir. Insan doğası böyle.
Ne geçmişte ne günümüzde ne de gelecekte günaha bulaşmamış insana rastlaman alaska da yazı beklemen umman gibi birşey. Bu da hayalden bile çok çok uzak...
İnsanın fıtratı, hata yapmaya müsaittir. İki uç sınırlar arasında gidip-gelebilir bir kabiliyette yaratılmıştır. Dolayısıyla Peygamberler hariç, hata ve günah işlemeyen yok gibidir.
Sanmıyorum. En basitinden.. . illaki gıybet yapmıştır.. Dilin kemiği yok çünkü... bir küçük günahlar var. bir de büyük günahlar ve küçük günah işlemeyen yoktur..