Gözlemleyebilmek de bir yetenektir. İnsan çevresini sadece izlemez çevresindekileri fark eder. İnsanları fark eder, hayvanları hatta bitkileri fark eder. Peki ama bu farkındalık insana ne kazandırır?Bazen oturup saatlerce izlemek ister insan.. Neyi ya da kimi olduğunu umursamadan..
Gözlem yeteneğiniz size insanlar ve hayat hakkında ne öğretti?
Gözlem yapmayı, analiz etmeyi severim insanlar hakkında gördüklerim , duduklarım, onların davranışları, söylemleri bunlara hep dikkat etmişimdir. Nedenimi sonuçlarını verdikleri tepkileri kendi çapımda değerlendirip kıyaslama yaparak kendimce anlamaya çalışmışımdır. Yapım gereği detaycı, anlamaya ve çözmeye çalışan bir insanım, sezgilerimde çok kuvvetli bunlar birleşince çoğu zaman insanların ne yapmaya çalıştığını anlayabiliyorum ya da neler hissettiğini.. Peki bunun bana faydası var mı bence var en azından duyarlı bir birey olup sevdikşerime ve etrafımdakilere yardımcı oluyorum.
16 yaşıma gelene kadar saf salah bir çocuktum. Sonra hayatı sorgulamaya başladım. Ve ortalama 5 yıl sonra tam olarak şunu gördüm ;
'' İnsanlar kendilerini eşsiz görür tüm varlık teorisini eşsiz olduklarına dayandırırlar. Temel ölçüleri 1' dir ama öyle değil, Yerleştiğimiz tüm sosyal sistemler taslak sayılır. '' 1+1 eşittir 2 '' tüm öğrendiğimiz bu, Ama 1+1 asla 2 ye eşit değildir. Aslında ne rakamlar ne de harfler vardır, Anlaşılır olması için varlığımızı insan ölçülerine göre kodladık.
Sınırsız ölçümü unutmak için bizler kendimize ölçü sınırları koyduk. ''
(Lucy, 2014)
Peki bu benim süzgecimden nasıl geçti ; Sonsuz bir belirsizlik denizindeyiz, Ve elimizde belirleyebileceğimiz şeyler, Bir de 50-100 sene arasında bir zamanımız var. Düşünüldüğünde çok kısa bir zaman. Bu yüzden her şeyi tadarak ve hayallerime koşarak geçirmek istiyorum bu zamanı. .. dedim kendime :DD
Tabii bunu yaparken, arada sonsuzluk denizinin ortasında kendimin yalnız olduğunu hatırlayıp bir bunalıyorum. Ama bunun içinde iki felsefeyi hayatıma dahil etmeye çalıştım.
Yin-Yang ve Wabi-Sabi.
Denge ve Kusurda güzellik aramak.
Böylece hem hayallerime koşuyor, hemde zor zamanlarımda akıl sağlığımı korumaya çalışıyorum. Arada bu tempodan yorulup bazı mantıksız hareketlerim oluyor bilinçli olarak ama.. :DD O kadar da olsun 🤭
Neyse işte böyle hayattan çıkarımım. Sizinki nasıl efenim ¿
İnsanların her şeyin hakkında fikirleri olduğunu gördüm bu fikirleri yanlış bilseler bile insanlara söylemekten ve öğrenmekten çekinmiyorlar, kısaca insanlara saçmalamak tatlı geliyor.
Burada aslında Freud amcamın sözünden bahsetmek istiyorum. Yaşamın büyük bir değeri yoktur, fakat ondan başka şeyimiz de yoktur. Bu sözden bahsetmemin sebebi kimsenin hayatı sevmemesi ve zorunlu olarak yaşamış olması ki bende buna dahilim. Bir çoğumuz tesadüfen geldiğimiz bu dünyada mecburen yaşıyoruz.
Ve insanların çıkarcı hayatın acımasız olduğunu, herkesin bir biriyle gerçekten değilde ihtiyaç duyduğu için birlikte olduğunu gördüm ve fark ettim.
Hayattan ve insanlardan öğrendiğim bir şey varsa, insanların nankör hayatın acımasız olduğunu öğrendim ve gördüm.
Hee zaman bir şeyler kazandırır. Mesela, yaptığı gözlemler sayesinde planlı ve programlı olur insan. Bilmediğimiz şeyler hakkında bazı bilgiler edinmeyi, bir fikir sahibi olmamızı sağlar. Gözlem sayesinde doğru analiz etmeyi, hislerimizin kuvvetlenmesini sağlarız. Yani bu ve bunun gibi birçok kazanımları vardır. Örneğin en basiti şu sormuş olduğunuz şu soru bir gözlem neticesinde yorumlanmıştır.
Hep daha çok konuşan bir insan her ne kadar boşta konuşsa çok seviliyor... Sessiz sakin insanın üstüne çok geliniyor ve onu ezmeye çalışıyorlar.. Kimse kendine dönüp bakmadan karşısindakini yargılıyor.. Hiç düşünmeden kalp kırıyorlar bir insanın güzel yanlarını bulmak yerine hep eksik yanlarını aramaya çalışıyorlar ve oradan vuruyorlar... Kısaca hayat bana bunlar gibi ve daha birçok şeyi gözlemleme fırsatı verdi...
deniz kestanesinin o dikenli sert can yakıcı yapısının altında narin zarif rengarenk
harika bir güzelliğin olduğunu görünce bunu böyle güzel yaratan büyük bir gücün varlığını hisseder insan Allaha inanmak için bunu görmek bilmek bile yeterli bir sebeptir
Hayatın insanlara rağmen güzel olduğunu. İnsanların ne kadar güvenilmez ve aciz olduğunu. Ve en önemlisi de Yüce Allah ın yaratma sanatını hergün gördükçe ne kadar büyük olduğunu farkettim. Bilinçli bir insan yapar, insanlara ekosistem e ve dünya ya karşı.
Ben kötü ve iyi insanları aldırış etmeden, hepsini de kendim gibi biliyorum. Kötülük edene iyilik ediyorum. Neden yapıyorum diye sorduğumda, cevabını hiç bir zaman kendime veremiyorum. Ama şu var ki insanların gerçek yüzünü bilip susmak insanların çıkarlarını hissedip susmak GERÇEKTEN çok zorb
Ne timsahlar, ne kaplanlar ne de akrepler; bu gezegendeki en korkunç tür biziz.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yalnızlık kazandırır. Çünkü insanların ne kadar boş şeyler ile uğraştığını farketmeye başlarsın, ve artık onlar gibi olup onlar gibi davranmak sana sıkıcı gelmeye başlar.