Derdi olmayan insan var mıdır?

Gamsızlığı iliklerine kadar yaşayan biri olarak dert edinmek gibi "hayatımı zehirle karıştırıp bana yedirtecek" takıntılarım yoktur. Kir tutmayan kıyafetlere benzetiyorum yaşadıklarımı, böyle bir şey yapışacak oluyor ama çok durmadan akıp gidiyor. Yağmurda ıslanmayan taşlardanım sanırım, emin olun bir yerden sonra insanın kendisi bile şaşırıyor bu duruma.

Derdi olmayan insanlara iki denklemli bir açıdan bakarsak eğer; birinci grupta problem çözme yeteneği gelişmemiş olan birey olduğundan; dertlere gark olduğunda affallayıp kalacaktır. İkinci gruptaki insanlar biraz daha efendi yoda özütündedir; aşmış insan olarak nitelenebilir. Hayat kısadır, birçok şey boştur. Her şeyin tadını çıkarmak lazımdır, gerek yoktur hayatı zehir etmeye. Hayat felsefeleri mutlak suretle hali hazırda bulundurulur.

Derdi olmayan insan yoktur bana kalırsa; sadece birileri diğerlerine göre problemlerle başa çıkabilme konusunda üstün başarılar elde etmişlerdir.

Gerçekten sağlam dertleriniz olduğunu düşünüyor musunuz yoksa hepsi sanrılardan mı ibaret?