Bir insana yapılabilecek en büyük kötülük nedir?

Hepimiz kötüyüz aslında sadece birileri iyilik rolünü daha iyi oynuyor hepsi bu. Salt çıplaklıkta iyi insanlar olduğumuzu düşünmüyorum. Bugüne kadar 'kaç gülümsemeyi katledip yerlerine hıçkıra hıçkıra ağlayan yüzler bıraktınız' veya 'kaç güveni darmadağın edip kişileri yaşayan kadavralar haline getirmekle umutlarını çaldınız' diye soruyorum esasen tümlüğümüze. İçten içe birbirimizden nefret eder haldeyiz 'empati yapmaktan bahsederken bile kendimizi kollamaktan' bize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi karşıya sergilememekten yanayız.

"Ümit kötülüklerin en kötüsüdür, çünkü işkenceyi uzatır." Hayat döngünüz rutiniyle devam ederken, içerisine dahil olarak bahar havası yaşamanıza sebep olan kişileri getirin gözünüzün önüne. Sonra da iklim değişir gibi direkt kış ayına geçiş yapıp soğuk davrandıkları vakitleri hafızanızı canlandırarak hatırlayın.

Yalnızlıktan küçük bir çocuk gibi korkan, sana ihtiyacı olduğunu veya ileride sana ihtiyacı olacağını bildiğin hassas kalpli birine önce sevgi gösterip alıştırmak, sonra da yalnızlaştırmak bir insana yapılabilecek en büyük kötülüktür bana kalırsa. “Dünya, hassas kalpler için bir cehennemdir.”

Samimice bir doktrin paylaşırsam, 'bir insana yaptığınız şeyin tam manasıyla kötülük olabilmesi için o insanın sizi sevmesi ve değer vermesi gerekir.'
Başlamayın hemen 'beni seven insanı görmezden gelemem, bana değer veren insanı çiğneyemem' ayaklarına yemezler, komedyanızı kendinize saklayın. Sizi benimseyip seven birine kötülük yaparsanız literatürde bunun adı 'gerçek bir kötülüktür.' Diğer şeyler gelip geçicidir. Yaptığınız bir eylem veyahut takındığınız söylem bir insanda yıllarca ya da ömür boyu sıkıntılara ve akabinde acıya sebep oluyorsa o şey saf kötülüktür.

Ne yaparsanız yapın, ne söylerseniz söyleyin artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır; sizce bu hayatta insanların birbirlerine karşı yapabilecekleri en büyük kötülükler nelerdir?