Aleviler kuran okur mu?
Gusül abdesti alır mı?
Ölen yakınlarını nasıl defneder?(abdest bozuyor diyorlar bu ne demek )
Gusül abdesti alır mı?
Ölen yakınlarını nasıl defneder?(abdest bozuyor diyorlar bu ne demek )
Türkmen Alevisi olarak cevaplayayım.
Türkmen Alevileri Kurt ve Arap Alevilerinden farklı olarak inanç ritüelleri bakımından sunnilerle hemen hemen aynidir. Bebek mevlidi, cenaze namazı ve defini birebir aynıdır. Cenaze yedisi, kırkı, elli ikisi gibi İslam'la değil de eski türk inancı ile alakalı olan ritüeller de Türk Sünnileri ile aynıdır. Türkmen Alevilerinin özellikle Ankara ve batısında yaşayanlarınin hemen tamaminin köylerinde cami bulunur azda olsa cemaatte vardir. Tabi bu benzerliklerin Sünnilerin nezdinde hiçbir kıymeti yoktur. Sünnilere göre Alevi Alevidir ve Alevi kafirdir. İstese de müslüman olamaz. Osmanlı zamanı bazı âlimler bir Alevinin müslüman olabilmesi için önce Musevi sonra hristiyan olup belli bir süre gectikten sonra müslüman olabilecegini belirtmişlerdir. Biz Aleviler kendi öz yurdumuzda kendi soydaslari tarafından insan yerine konulmayan bir kitleyiz. Bugün toplumun pkkdan dolayı antipati duydugu Kürtler, mülteci olan Afganlar, Suriyeliler , Araplar ya da Rum Ermeni , Yunan gibi halklardan dahi devlet ve millet nezdinde alt sosyal gruba mensup insanlarız. Aleviyi asagilamak dışlamak eline fırsat geçtiğinde eziyet etmek sunniligin en temel şartlarından biridir. Aleviye küfür etmeyen bir Sünni gerçek bir Sünni olamaz. Bu sitede Aleviler hakkında açılan başlıklardan anlaşılacağı gibi kin irin cerahat içeren nefret, kuşaktan kuşağa halen büyük bir başarıyla aktarilmakta.
Sorduğum soruyu Kürt alevisi için sordum yaşadığım olay şu arkadaşımın babası aleviydi vefat etti babasına kuran okudugumu söylediğimde kufur etmisim gibi davrandı birde gusül abdestini bizim gibi mi alıyorlar onu merak ediyorum
Gusül abdesti Kuran'da tarif edilmez. Sadece temizlenin emri vardır. Gusül abdestinin nasıl alındığı sünnetle günümüze ulaşmıştır. Eğer
kuran emrini baz alırsanız suya ulaşan medeni dünyanın tamamı gusül abdesti alır zira cinsel ilişki sonrası duş almak bir medeniyet ve özsaygı kuralıdır. Sunnilerin büyük kısmı Alevilerin cinsel ilişki sonrası kasıtlı olarak yikanmadiklarina inanırlar.
Nefret cerahat irin insanlarda ciddi bir İDRAK yolları enfeksiyonuna yol açıyor. Eğer hakkında konuştuğun kişi ile bir duygusal bağın varsa ve ileriyi düşünüyorsan ne denli asagilanan bir kitle olduğumuzu unutma. Bir Ermeni Yunan Suriyeli Afgan bulursan ailen daha kolay edicektir zaten.
Peki ölen babası için kuran okudugumu söylediğimde neden sanki babasına kufur etmisim gibi davrandi Kürt Alevileri kuran okumaz mi ben nefret beslemiyorum bilmediğim için soruyorum ailemde nefret beslemiyor her kitapta başka yazıyor en iyisi alevi birine sorup bilgi edinmek
Alevi olup kuran okuyan da okumayanda mevcuttur. Aynı sunnilerde olduğu gibi. Sen önyargı dan dolayi arkadaşının küfür eder gibi baktigini düşünmüşsün bence. Şunu iyi anlamak gerekiyor. Bu tür siniflandirmalarin artık hiçbir geçerliliği yok. Sünnilerin %80i bugün vakit namazı kılmıyor. Bu diyanetin araştırmasının sonucu. Sabah namazini nufusun %4u saatinda kiliyormus. Son 10 yılın favori ibadeti oruç tutmak. benim çocukluğumda cuma namazı kılmayan hic kimse oruç tutmazdi. Şu an cuma namazı kılmayan adamlar oruç tutar oldular. Ramazan ayı son yıllarda bir nevi günah çıkarma ayına döndü. Ramazanda elde kuran Nihat Hatipoğlu dinleyip ağlayan ablalarimiz ramazan bitince bikini mayo plajlarda. Ramazanda ağzına içki sürmeyen abiler bayramda şişenin dibini görüyor. Ben 43 yaşımdayım. Şu ana kadar ihlas suresinin Türkcesini bilen bir Sünni görmedim. İşin özü Aleviler şöyle Sünniler böyle diye genelleme yapılacak bir ülkemiz yok. Bireyler dini nasıl algiliyorsa oyle.
Umarım birgün bu ayrıştırıcı düşüncelerden bu ülke kurtulacak.
Ayrıştırmak değil başımdan şöyle bir olay gecti bir arkadaşım vardı babası aleviydi vefat etti ve baban için dua ettim kuran okudum dediğimde garip garip davrandı sanki kufur etmisim gibi
H. z Aliyi taniyomusun? Kimdir nedir diye arastirirsan ogrenirsin😉
❣️❣️❣️❣️❣️
Alevi degilim soruyi sorduguna gore onyargilarin var yikmalisin.
Sana oturup cok sey anlatirim da ayrintili konular. Allahin kuluna sordugu sorulari sorma kimseye benden sana tavsiye😉
Muhtemelen dul bir kadın yorumu
medeni hal ile sordugun sorunun alakasi nedir?
Cevap
1Cevap
Aleviler kadar başınıza taş yağsın bir bitmediniz
Bilmiyor, sormuş. Cevaplasan?
@Edaligeceler3434 kitap var internet var açıp okusun once bir
Bazı yerlerde okur alır yazıyor bazı yerlerde bazıları yapar bazıları yapmaz yazıyor merak ettigimden soruyorum bilmiyorum gerçekten de her yerde başka başka yazıyor
Bir arkadaşım vardı babası aleviydi babası vefat ettiğinde onun için kuran okuduğumu söyleyince çok garip bir şeymiş gibi davrandı bende sasirdim
okur.. onlarda müslüman :D :D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar