Sizce hangisi?
''İnsanı yaratmak mı tanrının büyük hatasıydı;
tanrıyı yaratmak mı insanın büyük hatasıydı?''
Nietzsche
''İnsanı yaratmak mı tanrının büyük hatasıydı;
tanrıyı yaratmak mı insanın büyük hatasıydı?''
Nietzsche
"tanrı insanı yarattı ve öldü"
tanrı'nın en büyük hatasının insanoğlunun doğumu olduğu hakikatini içeriyor yukarıdaki başlık.
tanrı büyük umutlarla yarattı insanı. ruhunu üfledi ona. gücünü, kudretini. ve tüm bunları insana bırakarak ölümsüzleşti tanrı. her bir bedende daha da çoğalarak.
evrenin sırlarını bilememek ama bir şeyler yaratma gücünü kendisinde görmek. içinden çıkılmaz bir hal. ölümsüzlüğe giden tek yoldur, ölümlülerin dünyasını yaratmak ve insan doğdu ve tanrı öldü.
insan öldürdü tanrıyı. bir dünya için feda etti insanoğlu tanrısını. tanrı her gün yeniden doğmaktadır, herkesi ve her şeyi görmektedir ancak aynı anda başka bir yerde ölmektedir. düşünemeyen bir canlı olmadı. tek düşünen kendisi iken evrende, kendisi gibi düşünenlere ihtiyacı vardı.
yalnızlıklar evreninde yalnız bir ölümsüz olmaktansa, ölümlüler dünyasında öldürülen bir maktül olmayı tercih etti. sonsuza dek yaşayabilmek için...
demiş "deniski"...
güzel bir yazı değil mi mycobain :)
Güzel de mycobain kim tanımıyorum ben :)
cinconlusun cinconnnn connnn
He nolmuş
yok bir şey mycobain :/
Kimsin sen :/
"İnsanın Tanrıyı yaratması" o çağlarda insanların ehlileşmesi, ıslah olması için çok mantıklı ve zekice bir adımdı..
Ancak günümüzde gerek kalmadı artık, insanlar yeterince medenileşti.
Vahşiler dine rağmen vahşi, onlara yapacak bir şey yok.
İnsanların yarattığı Tanrı ve onun kuralları artık görevini tamamladı.Efsanelere inanmanın anlamı yok artık.
Aynen öyle.
+++
Niçe yine noktayı koymuş. Adamın amacı da Tanrı düşüncesinin ne kadar gereksiz olduğunu vurgalamak zaten. Bence haklı.
Peki niye insanlara tanrinin gereksiz oldugunu inandirmaya calisiyor birak insanlar buna kendi karar versin bence yaptiginin kendini dusuncelerini tanrilastirmaktan baska bir amaci yok sakallinin
Cevap
30Cevap
Eger inananiyorsan tanri hata yapmayacagini bilirsin ama inanmiyorsan once dogadaki basit bir canliyi incele ve bunu yaratanin hata yapma oladiligini veya tersini kendi kendinw olma oladiligini incele ve hatayi insanin hirslarina yenilmekte oldugunu gorurusun bence
Ben burada allah yok demedim zaten keza ateizmi de savunmadım.
Ben de oyle diyorsun veya olesin diye degil ateistte olabilecek herhangi bir kisi icin yazdim iki olasiligada cevap yazdim zira kimse inanmadan duramaz zira ateistler bile inanmadigina inananlardir
yobazlar ho00ooo yobaz kardeslerim saldırın vurun abalıya roma bizimdir. saka bir yana bu soruya tepki cekmeden cevap verebilen burada bir elin parmagını gecmez. nacizane fikrim ikisininde hatası yaratıp takibini yapmamak idi
freuda görede cennet oral dönem denılen o-18 ay arasındakı çocuğun memeden kesilen dönemine kadarki anne kucağındakı rahatlık huzurmuş insanlar o anne kucağını aradıkları için cenneti yaratmışlar
Çok haklı, bazılarını yaratmamalıydı. Neyse ki benim gibi kusursuz karizmatik yakışıklı bir erkeği yaratarak varlığını kanıtlamış insanlık alemine.
Ya ya.
Ya hu o değil de... Sen de Çuvaş kızı güzelliği var. :)
Heyt, iltifatım bile ulusçuluk içeriyor... :D
Allahsız milliyetçi seni :p
Çuvaş kızı ne alaka bu arada :/
:D
Abi şimdi ben bunu Çavuş kızı diye okudum AS:DASd sonra google'a çavuş kızı yazdım leyla çıktı :D baktım benzemiyor , sorayım dedim :D
Meğerse çuvaş kızı imiş:/
Nietzsche nin görüşlerini severim.Sizce hangisi dersende bir şey diyemem.Ama çok anlamlı ve çok güzel bir söz.
Biyiğin kalemi var ederiz zihnimiz de yok ederiz elimiz de.
İnsan yaratıcı değildir.
Yaradanda kusursuzdur.
Burada bir hata yok, hata insanlarda.
cut.
insanın tanrıyı yaratması... çünkü tanrı yoktur ancak Allah vardır.
Allah la Tanrı aynı şey zaten zihniyetsiz cühela.
cühela diyen eğitimsiz alık, önce tanrı ile Allah'ın farkını öğren sonra gel, bu tür konular ilkokul mezunlarını aşar:) ha bir de lise falan okuduysan o daha kötü bir b.k öğrenmemişsin.
Önyargılı bir insansın, sonra ay ben müslümanım efendiyim falan fistan geçin bunları efendim.
Okuyan bir insanım hala da okuyorum, seni aşar.
Allah arapçada, tanrı ise başka dillerde yaratıcı anlamına gelir. Bir hristiyan da Allah'a inanır ama ona tanrı der.
Lütfen aşın şu tabularınızı, ne saygın var ne insanlığın.
Alık, bilmiyorsun, bilmediğini de bilmiyorsun, üstelik biliyormuş gibi ahkam kesiyorsun. Sus bari kendini rezil etme. Allah arapça'da tanrı demek falan değil. İyice s.çma. Bilmiyorum, bana öğret abi, de! insafa gelirsem aydınlatırım seni. Ama ilim herkese verilmez, taşıyabilecek olana verilir. Seninki önyargıyı da aşan bir durum, bilmediğini bilmemek ve biliyor zannetmek, bunun literatür karşılı ne biliyor musun? Ahmaklık.
Allah kuran'da geçen tek vs. gibi anlama gelen kelime değil mi, evet.
Biliyormuş gibi falan yapmıyorum. Hadi diyelim bilmiyorum onu geçtim
O bu değil de alttaki uslubun hoş mu sence?
bilgin yanlış veya eksik. uslubum sert, kabul ediyorum. ama hak ettin.
Eksik olabilir fakat yanlış olduğunu sanmıyorum.
Amacım kırmak/ kırılmak yahut kavga çıkarmak değil, iyi geceler.
yanlış...
bu saatte çok ağır oldu bu söz ya
hatasız kul olmaz deyip geçmek istiyorum.
Allah u teala c.c. insanları yaratmıştır ve Allahu teala hz. kusursuzdur hatasızdır.
Komik bir paradoks sadece bir kilo demirmi agir bir kilo pamik mi? Sen buna cvap ver
Ota boka gülersen komik.
İkisi de eşittir.
Canim iki secenektede tanrinin olmadgni vurguluyo bunu muslumanlarinda oldgu bir sitede paylasmak komik... bir beeber varms bir köyde kendini tras edemeyenleri tras ediyomus bu berber kendini tras edermi etmezmi? Bunun gbi paradoks
tabiki insan.zeusa nsıl inanmıyorsak tanrılar dinler hepsi mitolojik
kendi babasıyla anasının hatasını tanrıya yuklemeye çalışmış bu hanzo..kıçımın filozofu..nitzeymiş..
muhakkak ki o alemlerin rabbidir.doğmamış doğurulmamıştır.
ateizler budistler hümanistler satanisler ulan şerefsizler bir el atın soruya
Böyle şeyleri düşünürsen kafayı yersin. Çünkü ipin sonu hiç gelmez.
Bunu diyen erkek vurduruyordur inşallah :):):):)
rahmetli gelse de anlatsa bize öteki tarafı
Bunu dıyen adam çarpılmıstır ınsallah
Mefta oldu
Çarpılacaksın Allahsız :'(
cayırt
bu saatte bu paradoks biraz karışık ya:\
insanı yaratmak tanrının hatasıydı
Rabbim sen islah eyle
ALAHIN isine karisma seni tarumar eder
bu ne sacma soru ne tanrisi ya bizi yaratan ALLAH
kafayi mi yedin kkz sen dogru konus bence
2.si tabiki de...